Abone Ol

Fatih Portakal'ı hükümeti eleştiriyor diye RTÜK'e şikayet ettiler

Televizyon izleyecileri sadece evlililik programlarında şikayetçi değil. RTÜK’ün son raporuna göre haber bültenlerinden de şikayet ediliyor. Sırasıyla ATV, Fox TV ve TRT 1; haber bültenleri ile en çok şikayet edilen kanallar.

Fatih Portakal'ı hükümeti eleştiriyor diye RTÜK'e şikayet ettiler

ATV’nin Artvin Cerattepe protestocularını “terörist” gibi gösteren haberleri, haberlere gelen şikayetlerin yarısından fazlasını oluşturuyor. Fox TV’de Fatih Portakal’ın “devleti sürekli eleştirmesinden”, TRT 1’de ise Erhan Çelik’in spikerliğinin ve özel yaşamının TRT 1 ekranlarına yakışmamasından şikayet ediliyor.

RTÜK, 2016 yılının tamamında yurttaşlardan gelen şikayetleri bir araya getirdi ve bir değerlendirme raporu hazırladı. Rapor, yurttaşların evlilik programları, reklamlar, reality showlar kadar, “haber bültenleri”nden de şikayetçi olduğun gösterdi. Rapora göre, haber bültenlerinden gelen şikayetler listesinde birinci sırayı hükümete yakınlığı ile bilinen ATV aldı.

‘Cerattepeliler terörist’ haberi

Kanala gelen toplam şikayetin yaklaşık yarısını Artvin Cerattepe protestolarına ilişkin haberler oluşturdu. Haberlerde, “Artvin halkına terörist yakıştırmasının yapıldığı” dile getirdi. Yaşadığı şehre ve doğaya sahip çıkan Artvinlilerin, “sanki bir terör eylemi içerisindeymiş gibi” gösterildiği ve yalan haber yapıldığı belirtildi. Artvinlilerden özür dilenmesi gerektiği ifade edildi.

Sunucunun devleti eleştirisi

Haber bültenleri şikayetlerinde ikinci sırayı ise Fox TV aldı. Rapora göre, Fox TV haber bültenlerine ilişkin şikayetlerin çoğunluğu Fatih Portakal’ın sunduğu haber bülteninde yoğunlaştı. Raporda, “Şikayetlerde, taraflı habercilik yapıldığ , halka sürekli olumsuzluk aşılandığı, bu yolla halkın kin ve nefret ve öfkeye sevk edildi, kışkırtıldığı, devlete sürekli eleştiride bulunulduğu ifade edidi” denildi. Rapordaki, “Fatih Portakal’ın sunuculuğundan duyulan rahatsızlık dile getirildi” ifadeleri dikkat çekti.

Çelik’in özel yaşamı

En çok şikayet edilen 3. haber bülteni ise TRT oldu. TRT 1’de yayımlanan haber bültenlerine gelen şikayetlerin yarısı ise Ana Haber bültenini sunan Erhan Çelik’e yöneldi. Şikayetlerde Erhan Çelik’in spikerliğinden ve özel hayatından duyulan rahatsızlık dile getirildi. Çelik’in TRT 1 ekranlarına yakışmadığı ifade edildi.

Haber bültenlerine gelen şikayetlerin kategorileri ise raporda, “toplumu yanıltıcı haberler yapıldığı, haberlerin doğruluk ilkesisne uymadığı, haberin veriliş biçimiyle toplumda belirli algıların oluşturulumaya çalışıldığı, haberi sunan kişilerin yanlılığı” olarak sıralandı.

Cumhuriyet