Abone Ol

Eurovision şarkı yarışmasında büyük kriz!

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapılacak 62. Eurovision şarkı yarışması, Rusya ile geçen yıl birincilik elde eden Ukrayna arasında adeta satranç oyunu haline dönüştü.

Eurovision şarkı yarışmasında büyük kriz!

Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) Rusya’yı temsilen yarışmaya katılacak olan sanatçı Yuliya Samoylova’ya Ukrayna’ya giriş yasağı koyması yarışmayı tartışmaların odağına oturttu. Sovyet rejiminin lideri Josef Stalin’in 1944’te Kırım Tatarlarını bir gecede trenlere doldurarak yurtlarından sürgün etmesini konu alan şarkı ile Ukrayna’nın Eurovision’a katılması, Rusya cephesinde tepki görmüş, şarkının politik olduğu iddiaları eleştirileri yapılmıştı.

Buna karşılık Eurovision organizatörleri şarkının politik bir içerik taşımadığı tespitini yaparak, Kırım Tatarı Jamala’nın “1944” isimli şarkısı ile yarışmaya katılmasında bir engel görmemişti.

Jamala’nın şarkısı İsveç’in başkenti Stockholm’de 61. Eurovision şarkı yarışmasında Ukrayna’ya birincilik getirmişti. Ukrayna’nın Kırım Tatarları konusu üzerinden Eurovision’daki bu zaferi Rusya’yı rahatsız etti.

RUSYA'NIN KATILIP KATILMAYACAĞI MERAK KONUSU OLMUŞTU

Eurovision şarkı yarışmasının bu yıl 9-13 Mayıs’ta Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yapılacak olması kamuoyunda Rusya’nın yarışmaya katılıp katılmayacağı sorularını akıllara getirdi. Rusya ise yarışmaya katılacağını açıkladıktan sonra yaptığı hamle ile Eurovision üzerinden yeni bir tartışmanın kapısını araladı.

“Flame is burning” şarkısıyla Rusya’yı Yuliya Samoylova’nın temsil edeceği açıklandı. Samoylova, çocuk yaşta iken başarısız çocuk felci aşısına maruz kalan birinci dereceden engelli ve tekerlekli sandalye yardımıyla hareket ediyor. Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ın Kerç şehrinde 2015’te ‘Spor ve iyilik dünyası’ festivalinin galasında Samoylova’nın konser vermesi, Ukrayna’yı gelecek yıllarda yarışmadan men edebilecek bir karar almaya itti. Kırım'ın işgal altında olması sebebiyle Samolyova’nın o tarihte yarımadada Ukrayna’dan izinsiz bulunması Ukrayna yasalarına göre suçtu. Ukrayna istihbaratı, yasa gereği aldığı karar ile Rus sanatçı Samoylova’nın ülkeye girişini şimdilik yasakladı.

STRATEJİK BİR KARAR

Rusya’nın Samoylova’yı Eurovision'a gönderme kararı stratejik bir karar olarak değerlendirildi. Karar, Rusya’nın lehine iyi düşünülmüş bir adım olarak nitelendirildi. Ukrayna tarafınca ‘provokasyon’ olarak değerlendirilen bu durum, Rusya ile Ukrayna’yı yine karşı karşıya getirirken Eurovision organizatörlerinin de işini zorlaştırdı. Avrupa Yayın Birliği, Rusya'nın yanında yer aldı.

RUSYA TEPKİLİ, UKRAYNA ISRARLI

Ukrayna’nın kararı Rusya tarafından tepkiyle karşılandı ve Moskova konuyu bunu uluslararası alana çekmeye yöneldi. Rusya Kamu Diplomasisini Geliştirme ve Yurtdışında Soydaşları Destekleme Komisyonu Başkanı Yelena Sutormina, yasağı Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlara taşıyacaklarını açıkladı.

UKRAYNA YARIŞMADAN UZAKLAŞTIRILABİLİR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da "Ukrayna'nın aldığı karar, yarışmanın değerini kesinlikle düşürüyor, Eurovision'un prestijine darbe indiriyor" diyerek, Moskova'nın en yüksek düzeyde tepkisini dile getirdi. Eurovision’un organizatörlerinde de bu duruma tepki gecikmedi. EBU Genel Müdürü Ingrid Deltenre, Rus şarkıcıya uygulanan yasağın kaldırılmas talebiyle Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman’a mektup gönderdi. Mektupta, “Şu anki durum bazı Avrupa Yayın Birliği üyelerini kızdırıyor. Bir çoğundan söz konusu kararı eleştiren ve yarışmadan çekilme imkanını değerlendiren mesajlar aldık” diyen Deltenre, İsviçre'nin Blick sitesine yaptığı açıklamada ise önümüzdeki birkaç hafta içinde bir karar alınmazsa Ukrayna’nın geçici olarak bu yarışmadan uzaklaştırılabileceği uyarısında bulundu.

'UKRAYNA YASALARINI İHLAL ETTİ'

Rusların tepkisine ve Avrupa Yayın Birliği'nin uyarısına rağmen ev sahibi Ukrayna şimdilik kararında ısrarlı gibi görünüyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Ukrayna yasalarını ihlal etmesinden dolayı Samoylova’nın ülkeye girişinin yasaklanması hususunda tavizin hiçbir şekilde gündemde olmadığını vurguladı. "Resmi veya gayriresmi hiçbir taviz görüşülmüyor. Yasalara uyulmasından söz ediyoruz. Yasa ihlal edilmiş ise hiçbir adımdan söz edemeyiz” diyen Klimkin, net bir dille karardan vazgeçilemeyeceğine dikkat çekti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vyaçeslav Kirilenko da, “Rusya’yı memnun etmek için Ukrayna’dan kendi yasalarının yanı sıra uluslararası hukuku ihlal ederek emsali görülmemiş kararları kabul etmesini talep etmek kabul edilemez” diyerek tavır koydu.

EBU'nun mektubuna, Başbakan Groysman henüz bir cevap vermedi. Ukrayna'nın nihai kararını kamuoyu merakla bekliyor.

Ukrayna ile Rusya satrancında, Rusya şimdilik yaptığı hamle ile hem Ukrayna'yı hem de Batı'yı Eurovision şarkı yarışması ile köşeye sıkıştırmış durumda. Bu oyunda kimin 'mat' olacağını ise zaman gösterecek.