Abone Ol

Erdoğan’ın operasyon açıklamasıyla Dolar fırladı: 5,73 TL

Dolarda küresel bazda gözlenen değer kazancı TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerinde bugün değer kayıplarına neden olurken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna ilişkin açıklamaları da dolar/TL'deki yükselişin hızlandıran etken oldu.

Erdoğan’ın operasyon açıklamasıyla Dolar fırladı

Erdoğan, TBMM açılış toplantısında yaptığı konuşmada özellikle Fırat’ın doğusunda arzu ettikleri neticelere ulaşamadıklarını ve kaybedecek tek bir gün olmadığını söyleyerek, “Fırat’tan Irak sınırına kadar oluşturacağımız 30 km güvenli bölgede 2 milyon kişiyi yerleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Erdoğan Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon olup olmayacağı sorusuna ise “Bir gece ansızın gelebiliriz” diye yanıt verdi.

DOLARDA SON DURUM!

Dolar/TL bugün saat 08.20 itibarıyla 5.7191/5.7227’den işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Erdoğan’ın Suriye’de güvenli bölge sağlanmasına yönelik operasyona ilişkin açıklamalarının öncekilere göre değişik içerdiğini söyleyen bir bankacı, “Açıklamalar daha önce ‘ABD ile birlikte yapmayı deneriz, olmazsa kendimiz yaparız’ mesajları içerirken dünkü mesajlardan ABD ile bu konuda uzlaşı sağlanamadığı ve artık Türkiye’nin bu süreci kendi devam ettireceği mesajı alıyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu piyasadaki satış baskısını kuvvetlendiren bir etken konumunda. Gelişmekte olan para birimleri genelinde doların güçlenmesiyle genel bir satış baskısı varken bu gelişme TL’deki satış baskısının kuvvetlenmesi ve kurun 5.70’in üzerine çıkmasındaki ana belirleyici oldu.”

ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentiler ve TCMB’nin bundan sonraki faiz indirimlerinin sınırlı olacağı beklentileri son dönemde TL’ye destek veriyordu. Ancak jeopolitik risklerde bir artış, ABD ile ilişkilere yönelik endişeleri de artırabilir.

Öte yandan Perşembe günü açıklanacak Eylül ayı enflasyon verileri dün açıklanan orta vadeli programın ardından bu haftanın en önemli iç veri gündemi.