Abone Ol

Erdoğan'dan İsmail Kahraman'a laiklik fırçası!

TBMM Başkanı Anayasa'dan Laiklik çıkarılmalı deyince Ankara karıştı.. Telefonun diğer ucunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan vardı ve Kahraman’dan sözlerini bir açıklama ile düzeltmesini istiyordu. İşte perde arkası..

Erdoğan'dan İsmail Kahraman'a laiklik fırçası!

Hürriyet'in deneyimli ismi Nuray Babacan'ın anlattığı perde arkası diyaloglar, Kahraman'ın sözlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok rahatsız ettiğini ortaya çıkardı..

AK Parti başkanlık sistemi ve yeni anayasa konusunda kamuoyunun desteğini ve güvenini kazanmaya çalışırken TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Anayasada laiklik olmamalı, anayasada dine de atıf yapılmalı” sözleri büyük bir sarsıntı yarattı.

Kahraman’ın sözleri, “İşte bakın gerçek amaçlarını saklayamıyorlar” diyen muhalefete de adeta bir gol pası oldu. Kahraman’ın Milli Birlik Vakfı’ndayken TBMM’ye sunduğuanayasa metni bulunup çıkarıldı ve orada da benzer bir yaklaşım sergilediği hatırlatıldı. Karaman’ın bu isteğinin parti içinden de destek göreceğini bilen AK Parti yöneticileri ve Beştepe, Kahraman’a destek açıklamaları bir bir gelmeden harekete geçti ve Kahraman’a geri adım attırıldı. Nasıl mı?

Nuray Babacan’dan dinleyelim:

BU SÖZLER TALİHSİZLİK
Kahraman’ın açıklaması, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na MYK toplantısındayken ulaştı. Başbakan Davutoğlu, Kahraman’a doğrudan eleştiri yöneltmezken, “Bu sözler büyük talihsizlik oldu” demekle yetindi. Davutoğlu’nun bu sözleri MYK üyelerinin bir kısmı tarafından da destek gördü ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in “Laiklik kavramı, bizim anayasa tekliflerimizde daha önce de yer almıştır, yeni vereceğimiz teklifte de kuşkusuz demokrasi gibi, hukuk devleti gibi yer alacaktır” açıklamasıyla olayın yumuşatılmasına karar verildi.

Asıl önemli görüşme TBMM Başkanlık makamında gerçekleşti. Telefonun diğer ucunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan vardı ve Kahraman’dan sözlerini bir açıklama ile düzeltmesini istiyordu. Kahraman, hemen bir metin kaleme aldırttı, güvendiği isimlere okutarak bazı ifadeleri düzeltti ve akşam saatlerinde basına dağıtıldı. Kahraman, yaptığı açıklamayı akşam geç saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la paylaşmak için ikinci bir telefon görüşmesi daha gerçekleştirdi.

AYAĞIMIZA KURŞUN SIKTIK
Başbakan, konuyla ilgili soruları ‘ayaküstü’ yanıtlamak istemedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise laiklik konusunda net bir tutum sergiledi. Ardından Başbakan da Kahraman’ın sözlerinin kendi görüşlerini yansıtmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti’nin net tavrı ortamı yumuşatsa da Kahraman’ın bu çıkışı muhalefet cephesinde “AK Parti Atatürkçülük ve laiklik gibi kavramları Anayasa’dan çıkarmak istiyor” söylemlerinin fitilini yeniden ateşlemiş oldu.

Durumu değerlendiren bir AK Parti kurmayı, durumu “Kendi ayağımıza kurşun sıktık” sözleriyle özetledi.

HÜRRİYET