Abone Ol

Erdoğan ve Biden açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın görüşmesi sona erdi.

Erdoğan ve Biden açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ABD Başkan Yardımcısı JoeBiden ile görüştü. Görüşme 2 saat 25 dakika sürdü.

Görüşmeden sonra ABD Başkan Yardımcısı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak açıklamalarda bulundu.  İkilinin açıklamalardan satırbaşları ve gazetecilerin sorularına verdikleri yanıtlar şu şekilde;


BIDEN: (Gazetecilerin Fırat Kalkanı operasyonu sorusu üzerine) Türk ordusunun yaptığı çalışmaları takdir ediyoruz. Türk ordusunu operasyonda destekliyoruz. Hangi grup olursa olsun o bölgede işgal gerçekleştirmemeli ve Suriye bir bütün olarak kalmalı. Küçük gruplara ayrılmamalı. Biz bundan sonra da Türkiye ile çalışmak istiyoruz. Terörist grupları oradan çıkarmak istiyoruz.


BIDEN: (Gülen'in iade konusunun sorulması üzerine) Biz ABD olarak hukukun üstünlüğüne ve anayasının üstünlüğüne inanmış insanlarız. Anayasa ve kanunlar birinin sınır dışı edilmesi için hukukun karar vermesini gerektirir. Son zamanlarda ülkemde 3-4 terör saldırısı oldu. FBI bunlardan bazılarını takip etti ve bunlardan biri 'DAİŞ'e ve ABD vatandaşlarını öldürmeye yemin ettiğini' söyledi. Bu sözleri için onu tutuklayamadık. Bizim şu anda bir ekibimiz var; uzmanlardan oluşan. Sizin uzmanlarınızla ve savcılarınızla bir araya gelmiş durumdalar. Diyorlar ki 'İhtiyacımız olan verileri bize verin ki biz de onu mahkemeye sunalım.' Biz kanunlara bağlıyız. Bu ne kadar kanıtın sunalabileceğine bağlı. Henüz bize daha darbe ile bağlantılı kanıt sunulmadı. Genel olarak mahkemeye 'Bu adam kötüdür' diyemezsiniz. Delil sunmalısınız. Bir mahkemenin olası bir sebep olarak göreceği bir delil sunmalıyız. Biz kararlyız, delil konusunda yardımcı olmaya. Bir kez daha Türkiye halkına sesleniyorum, bizim bir teröristi barındarmak için ne gibi bir sebebimiz olabilir ki? Mahlkemeler kararını yeterli kanıt sunulunca verecektir. Bizim sistemimizde mahkeme kongre ve başkanla eşittir. Altında ya da üstünde değildir.

ERDOĞAN: Bu görüşmeyi keşke çok daha farklı, normal şartlarda yapabilseydik. 15 Temmuz akşamı Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının gerçekleştirmeye çalıştıkları darbe olayını milletimiz çok çok farklı bir girişimle, direnişle püskürtmüştür. Milletimle iftihar ediyorum, gurur duyuyorum. Onların ellerinde F16'lar, tanklar vardı. Benim vatandaşımın elinde bayrakları vardı. 12 saat gibi kısa bir süre içerisinde bu darbe girişimi püskürtüldü.

ABD ile suçluların iadesi anlaşması gereği bu tür kişiler gözaltına alınır. Bu zat hâlâ terör örgütünü idare etmeye devam ediyor. Pensilvanya'da söyleşiler yapıyorlar...  Bunlarla dünyadaki eylemlerini yönlendiriyor, şekillendiriyor. Bu bakımdan kontrol altına alınması için gözaltına alınmasını hatırlatmak istiyorum. ABD'nin bu konudaki haklı beklentimizi karşılayacak gerekli adımları atacağına inanıyorum.

FETÖ elebaşısının en kısa zamanda iadesini istiyoruz. Burada mahkeme kararından bahsediyorlar. Bizler tüm dosyaları 85 koli olarak gönderdik. 15 Temmuz’tan sonrasına ait dosyalar da hazırlanıyor, kendilerine ulaştırılacak.

"IŞİD CERABLUS'U TERK ETMEK ZORUNDA KALDI"

-DAİŞ dahil, terörle mücadele bölgedeki en önemli konudur. Cerablus konusundabugün önemli bir adım atıldı. DAİŞ şuan Cerablus'u terketmek zorunda kalmıştır.

-Karkamış'a yapılan havan topu atışları nedeniyle rahatsızlığımızı dile getirdik.

-Milli güvenliğimizin tehdit edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.

Güncelleniyor...

İŞTE BİDEN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIRBAŞLARI:

15 Temmuz gecesi helikopterler Cumhurbaşkanının otelini bombaladıkları zaman, 15 dakika daha orada kalmış olsaydınız o manzarayı canlandırmak çok zordu. 15 Temmuz gecesi halk demokrasi uğruna yapılabilecek en büyük fedakarlığı yaptı. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bu darbe girişimnine gerektiği gibi tepki veremediğimiz için bizzat geldim.

Kayıplarınız için çok üzgünüm. Tarih kitaplarında okuduğunuz bir şey değil. Bu şahsi bir şeydir. Bunu hiçbir hataya yol vermeyecek şekilde belirtmek isterim ki, ABD müttefikimiz Türkiye'nin yanındadır. Biz Türkiye'yi destekliyoruz. Bu destek kesindir ve değişmez. Bu darbe teşebbüsü, Türkiye'nin halkına yapılmış bir hareketti. Türkiye halkına en çok değer verdiği değerlere yapılmış hareketti.

15 Temmuz gecesi halk demokrasi uğrana yapılabilecek en büyük fedakarlığı yaptı. Meclis de bombalanmıştı. 15 Temmuz'da Meclis'e verilen hasarı gördüm. Sayın Cumhurbaşkanı sizin otelinizi de basmaya geldiler. 15 dakika önce ayrılarak kurtuldunuz. Ben kişisel olarak buraya gelmeyi istedim. Bu tarih kitaplarında okuduğumuz bir şey değil, yaşadığımız bir şey.

ABD müttefikimiz Türkiye ile birlikte durmakta ve Türk halkının yanında durmaktadır. Bu darbe girişimi Türk halkına yapılmış bir saldırıydı. Ve bu ülkedeki en önemli değerlere karşıydı. Biz ABD olarak müttefiklerimizin her zaman yanındayız. Hangi aracı kullandığınızı bilmiyorum ama bir cep telefonu ile televizyona bağlanarak halkınızın teslim olmamasını istediniz. Bu teröristlere karşı durması gerektiğini söylediniz. İnsanlar bunu takip etti ve dünyabunu izledi. İnsanlar sokaklara çıktı sizin sözlerinizden sonra.

Gerçekten tankın üzerine çıktı bu insanlar. Yanılmıyorsam bazı insanların da üzerinden tanklar geçti. 15 Temmuz'da dünya Türk vatandaşlarının samimiyetini gördü.

ABD darbe girişimiyle ilgili herkesin yargı karşısına çıkarılması için her türlü desteği sağlayacaktır. ABD sorumluların cezalandırılması için elinden gelen çabayı gösterecek. Gülen için iade talebi konusunda hukukçular çalışıyor. Daha önce hiçbir davada bu kadar çalışıldığını duymadım. Gülen'in korunması konusunda ABD'nin hiçbir sebebimiz yok.

Bush döneminde Gülen sığınma istemişti ABD'den. Bunu da hatırlatmak isterim.

Yakın bir dönemde çalışmaya devam edeceğiz Türkiye ile birlikte.

Daha önce de söylediğim gibi Türkiye'nin ABD'den daha iyi dostu yoktur.

Benim ülkem güçlü bir ülkedir. Obama onun başkanıdır. Buna rağmen başkanımızın bir suçluyu iade etmesi için hiçbir yetkisi yoktur. Bunu sadece mahkeme yapabilir. Başkan bunu kendisi yapmak isterse güçlere aykırı hareket ettiği için görevden alınır. Gülen'i korumak niyetimiz yoktur. Hatırladığınız gibi Gülen, Bush hükümetinden ülkede oturma izni istediğinde kabul edilmedi. Mahkeme Devlet Başkanı'nın kararını kabul etmedi. Bağımsız mahkemeler değerlendirecek. Bu biraz zaman alıyor. Ancak Türk hükümeti ile çalışarak hızlandırmaya çalışacağız

Türk ve ABD halkları terör karşısında geri adım atmayacak.

İşbirliğimizi arttırmak için yeni adımlar atacağız.

"ÖZÜR DİLİYORUZ, KEŞKE DAHA ÖNCE GELEBİLSEYDİM"

Ülkenin Güneydoğu bölgesinde olanlar nedeniyle çok eziyetler çekiliyor. Onların yaptığı barbarlıktır. Bu barbarlar karşısında ne Türk halkı, ne ABD halkı eğilecektir. Teröristlerin faaliyetleri karşısında eğilmeyeceğiz. Her zaman iyi iletişimde bulunduk. Konuşmalarımıza devam edeceğiz. Birlikte bu akılsız terörist hareketlerin dünyadaki faaliyetlerini durdurmaya çalışacağız. Amerikalılar sizin yanınızdadır. Obama, size telefon eden isimlerden biridir. Özür diliyorum. Keşke daha önce buraya gelebilseydim. Sizin halkınıza hayranlık duyuyoruz.

Ayrıntılar geliyor...