Abone Ol

Dünyanın seyrettiği Arakan'da neler oluyor? İşte 17 maddede Arakan gerçekleri

Yazar Ahmet Taşgetiren, TİKA Başkanı Serdar Çam'ın vahşetin yaşandığı Arakan ile ilgili 17 maddelik çarpıcı tespitlerini köşesine taşıdı.

17 maddede Arakan gerçekleri! Aslında ne oluyor?

Rohinyalıların da desteklediği BM çözüm paketini 24 Ağustos'ta Myanmar hükümeti açıklıyor; 25'inde 30 karakolda katliam oluyor.

İşte bu ilginç ayrıntıyı Ahmet Taşgetiren Star gazetesindeki köşesinde yazdı. Dünyanın seyrettiği Arakan'da neler oluyor? Medyaya yansıyan haberler ne kadar doğru?

Türkiye'nin yurt dışına açılan pencerelerinden biri olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) başındaki ismi Serdar Çam'ın “ARAKAN meselesine alternatif bakış!” başlığı altındaki değerlendirmeleri konuyu özetliyor.  Taşgetiren, 17 maddede Arakan'da olup biteni anlatan tespitleri aktardı:

"MAZLUMUN HAKKINI KORUYABİLMEK İÇİN, GÜÇLÜNÜN MASASINDA OLMAK GEREK

1. Devlet işlerinde duygusallık, hamaset vb. ile değil akılla idare gerek.

2. Dünyanın öbür ucunda yaşanan meselelere katkı vermek için doğru kanallardan haber alabilmeli, buna göre meselenin çözümüne katkı vermeliyiz.

3. Yardım teşkilatları kısa dönemlik yardım dağıtım işlerini yapıp terki diyar ettiklerinde, oradaki mazlumlar onlarla yaşamaya devam etmekte.

4. Özellikle azınlık olan mazlumların yaşamaya mecbur oldukları ülkelerdeki çaresizlik içindeki konumları güçlendirilmeli; zayıflatılmamalı.

5. Sorumsuzca yapılan her haber&etkinliğin, onları daha çok çıkmaza düşürebileceği unutmamalı.

Vâkıf olmadığımız bölgeleri iyi çalışmalı...

6. Myanmar'daki Rohingyalıların meselesi bugünün değil; yıllardır süregelen acı bir tablo. Vatandaşlıkları olmayan dışlanmış, ezilmiş mazlumlar.

7. Arada sıkışmış kalmış bir azınlığın dramı. Çözmek için birikim, tecrübe ve devlet kapasitesi gerekiyor. Çıkmazları çok; çözüm yolları tıkalı.

8. Diasporanın dışarıdan abartılı ve yalan haber, foto vs. paylaşımları ile Myanmar'daki müslümanların dramı azalmaz, aksine katlanarak artar.

9. Geçtiğimiz Ramazan'da Rakain bölgesine girip 15000 aileye yardım yapma izni alabilen tek yabancı kuruluş TİKA olmuştu. Bu ayrıntı önemlidir.

10. Çoğu yardım kuruluşları Arakan için topladıkları yardımları oraya giremedikleri için Bangladeş'te dağıtıp dönüyor. Doğrular karışıyor.

11. Uzun yıllar militarizmin baskıları sonrası Myanmar'ın başına gelmiş yeni kadın lider Myanmar'ı darboğazdan çıkarmak - kalkındırmak istiyor.

12. Derin devlet her olumlu adımında elini zayıflatarak insanları birbirine kırdırıyor; doğal olarak en fazla müslümanlar katlediliyor.

13. Maalesef her yerdeki gibi, sözde "dini" terör gruplarının karakol baskınları polis katliamları vs. ile müslümanlara yaftalar geçiriliyor.

14. Bu kargaşaların arkasında isimlerini vermeye gerek olmayan büyük devletlerin iştahlı çıkar çatışmaları yatıyor: ZENGİN DOĞALGAZ YATAKLARI.

15. İLGİNÇ BİR AYRINTI: Rohinyalıların da desteklediği BM çözüm paketini 24 Ağustos'ta Myanmar hükümeti açıklıyor; 25'inde 30 karakolda katliam oluyor.

16. Sosyal medyaya dikkat etmeli; acıma duygularımız istismar edilmemeli; sonra gerektiğinde tüketilmiş olmamalı.

17. SONUÇ: Myanmar'da pek çok devlet - çıkar grupları zengin petrol-doğalgaz yataklarının kontrolü için kavgalarına Rohinyalıları meze yapıyor.