Abone Ol

Dünyanın korktuğu oldu! Kuzey Kore'nin nükleer testi sarstı

Altıncı nükleer teste imza atan Kuzey Kore'nin bu denemesi depreme neden oldu.

Korkunç gelişme! Kuzey Kore'nin nükleer testi sarstı

Bugün önce yeni geliştirdiği hidrojen bombasını dünyaya gösteren Pyongyang yönetimi, ardından yeni bir denemeye girişti. ABD ve Çin, dev bir patlamanın ardından 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. İlk depremin ardından aynı noktada bu kez 4.6 büyüklüğünde yeni bir deprem daha tespit edildi.

Gelişmeleri dünya televizyonları yayınlarını keserek verdi, Kuzey Kore'den peş peşe son dakika haberleri geliyor. Japon Meteoroloji servisi, gerçekleşen patlamanın önceki nükleer testlerden en az 10 kat daha güçlü olduğunu açıkladı.

Dünyanın korktuğu oldu, Kuzey Kore altıncı nükleer teste imza attı. Kuzey Kore Merkezi haber Ajansı (KCNA), önce Kim Jong-un'un bir hidrojen bombasını incelerken fotoğraflarını servis etti. Pyongyang, ileri düzeyde bir nükleer silahı başarıyla ürettiğini dünyaya ilan etti. Kuzey Kore, söz konusu füzenin yeni bir kıtalararası balistik füze özelliklerine sahip olduğunu aktarıyor.

Bu gelişmeden saatler sonra bu kez asıl deprem gerçekleşti. Kuzey Kore'nin giriştiği yeni nükleer test nedeniyle deprem meydana geldi. Testin gerçekleştiği yer, Punggye-ri.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, nükleer denemenin yol açtığı depremin büyüklüğünü 6.3 olarak verdi. Depremin merkez üssü, Kimchaek'in 55 kilometre kuzeybatısı.

Çin Deprem Yönetim Merkezi de, bir patlamanın ardından 6.3 büyüklüğünde deprem gerçekleştiğini resmen duyurdu. Resmi sitede yer alan açıklamaya göre, yerel saattle 11.30'da meydana gelen sarsıntının kaynağı yer üstünde sıfır metrede.

Dünyanın korktuğu oldu! Kuzey Kore'nin nükleer testi sarstı - Resim: 1

Çin, ilk depremin ardından aynı noktada 4.6 büyüklüğünde yeni bir depremin olduğunu duyurdu.

Japon Meteoroloji servisi ise gerçekleşen patlamanın önceki nükleer testlerden en az 10 kat daha güçlü olduğunu açıkladı.

Açıklama bekleniyor

Milliyet'in haberine göre Reuters haber ajansı, Kuzey Kore'nin depremlerden sonra Türkiye saatiyle 09.30'da önemli bir duyuru yapacağını bildiriyor.

Trump ve Abe telefona sarıldı

Pyongyang yönetiminin hidrojen bombasını göstermesiyle diplomasi alanında da hareketlilik yaşandı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ABD lideri Donald Trump'la telefonda görüştü. Beyaz Saray'ın resmi açıklamasında iki liderin büyüyen Kuzey Kore tehdidine karşı Güney Kore ile birlikte yakın işbirliği yapacakları vurgulandı.

Bu yıl füze denemelerini sıklaştıran Kuzey Kore, ilk kıtalararası balistik füzelerini Temmuz ayında fırlatmıştı. Ağustos ayının sonunda fırlatılan balistik füze ise, Japonya'nın üstünden geçerek denize düşmüştü. Uzmanlar, Pyongyang'ın elindeki füzelerle ABD topraklarını vurabileceğini tahmin ediyor.

Dünyanın korktuğu oldu! Kuzey Kore'nin nükleer testi sarstı - Resim: 2

Trump başarısız oldu

Başkan Donald Trump, göreve geldikten sonra birçok kez nükleer savaşın eşiğine geldiği Kuzey Kore'yi Çin üzerinden durdurmak istedi ancak halihazırdaki tabloda bu hamlesinde başarısız olduğu görülüyor. Pyongyang yönetimi, Pekin'den gelen baskılara aldırış etmeden silah geliştirmeyi sürdürüyor.

Menziller giderek artıyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un döneminde, babası ve dedesinin ülkeyi yönettiği yıllara nazaran füze denemeleri büyük artış göstermiş durumda. Bu yıl içinde fırlatılan füzelerin sayısı şimdiden 10'u çoktan geçti, ateşlenen yeni füzelerin menzilleri giderek artıyor.

Pyongyang yönetimi, 11 yıldır nükleer silah programı nedeniyle BM yaptırımlarıyla yüz yüze. Yaptırımlar arasına son dönemde değerli madenlerin ihracının yasaklanması da eklendi.