Abone Ol

Dizi sektörü en zor pazar Japonya’ya Muhteşem Yüzyıl ile girdi

Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından bu yıl ilki düzenlenen Marka Türkiye etkinliğinde, Ekrandan Doğan Markalar panelinin konukları ünlü oyuncular ve yapımcılar oldu.

Dizi sektörü en zor pazar Japonya’ya Muhteşem Yüzyıl ile girdi

TESİYAP Başkanı Birol Güven moderatörlüğünde gerçekleşen panele katılan TIMS Production Yönetim Kurulu Başkanı Timur Savcı, “Mevcut çalışma yasası bizim endüstrimize uygun olmamasına rağmen uygunmuş gibi davranıyoruz. İşler kilitlenecek bir noktaya geldi. Bu durumun ihracata olumsuz etkisi var” dedi.

Oyuncu Tolgahan Sayışman: “Bir sanatçı olarak eser bırakamazsanız, sosyal medyanın tek başına faydası olamaz.”

Oyuncu Hazal Kaya: “Eskiden televizyonlarda yaratmaya çalıştığınız imaj, şimdilerde sosyal medya üzerinden belirleniyor.”

Global Agency Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Pinto: “Muhteşem Yüzyıl ile dünyanın en zor pazarı olan Japonya’ya da girdik. Japonya, en başından bu yana en büyük hayalimizdi.”

Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisitarafından bu yıl ilki düzenlenen Marka Türkiye etkinliğinde, Ekrandan Doğan Markalar panelinin konukları ünlü oyuncular ve yapımcılar oldu. Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği (TESİYAP) Başkanı Birol Güven moderatörlüğünde gerçekleşen panele, TIMS Production Yönetim Kurulu Başkanı Timur Savcı, oyuncular Hazal Kaya ile Tolgahan Sayışman ile Global Agency Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Pinto konuşmacı olarak katıldı.

Timur Savcı: “Sektörümüze ait bir Çalışma Yasası olmalı”

TIMS Production Yönetim Kurulu Başkanı Timur Savcı, panelde dizi sektörüne yönelik bir çalışma yasasının olmamasının ihracatı olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Savcı, “Mevcut yasa bizim endüstrimize uygun olmamasına rağmen uygunmuş gibi davranıyoruz. İşler kilitlenecek bir noktaya geldi. Bu durumun ihracata olumsuz etkisi var. Sektörde özgün içerik üretmeye ve inovasyona ihtiyacımız var. Bize dönük olmayan Çalışma Yasasının düzenlenmesi gerekiyor. Sektörümüze ait bir Çalışma Yasası olmalı” dedi.

Tolgahan Sayışman: “Eser bırakamazsanız, sosyal medyanın faydası olmaz”

Oyuncu Tolgahan Sayışman ise sosyal medyanın markalaşmaya etkisi için “Sosyal medyanın markalaşmaya faydası var. Sosyal medyada birtakım paylaşımlarla markanın devamını sağlayabilirsin ancak markalaşma için tek başına yeterli olacağını düşünmüyorum. Eğer bir sanatçı olarak eser bırakamazsanız, sosyal medyanın tek başına faydası olamaz” şeklinde konuştu.

Hazal Kaya: “Eskiden TV’de yaratılan imajı şimdi sosyal medya belirliyor”

Oyuncu Hazal Kaya da dizilerdeki reyting sistemini eleştirerek “Oyuncular olarak yapımcılara bağlı çalışıyoruz. Proje seçerken kanal, senarist gibi etkenlere bakarak karar veriyoruz. Reytingde başarılı olamayınca da para kazanmayı bırakın, kalbiniz kırılıyor. Marka değeri oluşturacaksak, bunu gözlemleyecek bir durumumuz olmuyor. Elinizde bir parametre yok” dedi. Kaya, sosyal medyanın markalaşmaya etkisi için de “Sosyal medya pek anladığım bir şey değil. Sosyal medya yönetimi için birileri beni kontrol ediyor. Markadan ziyade, markalaşmanın bir ayağı olduğunu düşünüyorum. Eskiden televizyonlarda yaratmaya çalıştığınız imaj, şimdilerde sosyal medya üzerinden belirleniyor” dedi.

Pinto: “Muhteşem Yüzyıl’ı Japonya’ya ihraç ettik”

Global Agency Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Pinto da Muhteşem Yüzyıl’ı Japonya’ya ihraç ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin 2023 ihracat hedefleri yolunda, biz de dizi sektörü olarak yılda 5-10 dizi ihraç edersek hedef tutar. Son dönemde Muhteşem Yüzyıl ile Japonya pazarına da girdik. Japonya, en başından bu yana en büyük hayalimizdi. Zira dünyanın en zor pazarıdır. Yarışma programlarını bile kendileri üretir. Muhteşem Yüzyıl’ın orada çok tutacağına inanıyoruz. Bu sayede büyük bir pazara açılmış olacağız” dedi.