Abone Ol

Davutoğlu partiden kovuldu mu? Liderimiz Erdoğan beğenmeyen gider!

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Abdülhamit Gül başta olmak üzere çok sayıda isim ise Davutoğlu’na sert çıktı. Bu üyeler Davutoğlu’na “Bu partinin tek bir lideri var. O da Erdoğan. Beğenmeyen gider” ifadeleriyle kapıyı gösterdiler.

Cumhuriyet: Davutoğlu partiden kovulmuş!

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 29 Nisan’daki MKYK darbesinin ardından parti yönetimi içinde destek aradığı ancak aradığı desteği bulamadığı gibi, “Bu partinin lideri Erdoğan’dır. Beğenmiyorsan git” tavrıyla karşılaştığı öğrenildi.

TÜM GAZETELERİN MANŞETLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Davutoğlu, dün bırakma kararını açıklarken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik olumsuz bir mesaj vermeyip parti yöneticilerini krizin nedeni olarak göstermeyi tercih etti.

Davutoğlu partiden kovuldu mu? Liderimiz Erdoğan beğenmeyen gider! - Resim: 1Ancak AKP kulislerinden edinilen bilgiler, Davutoğlu’nun 29 Nisan’daki Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) darbesinin ardından, çekilmemek için destek arayışına girdiğini gösterdi. Bilgilere göre, Davutoğlu MKYK’de atama yetkisinin elinden alınmasının ardından, konuyu 2 gün sonra toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) gündeme getirdi. Davutoğlu, MKYK içinde bizzat kendisinin seçtiği MYK üyelerinden destek istedi. Davutoğlu MKYK’deki atama yetkisinin alınması olayından şikâyet ederek MYK üyelerine “Ben bu partinin genel başkanıyım. Ama benden habersiz, bana karşı böyle bir işlem yapılıyor. Bunu doğru bir yöntem, yol arkadaşlığına uygun bir tarz olarak görmem mümkün değil” diyerek sitem, kırgınlık ve şikâyetini dile getirdi.

‘Partinin lideri Erdoğan’

Davutoğlu’nun bu sözleri üzerine Mehmet Ali Şahin ve Selçuk Özdağ, Davutoğlu’na bilgi verilmeden yetki sınırlamasına gidilmesinin doğru olmadığını, izlenen yöntemi uygun bulmadıklarını belirttiler. Ancak Abdülhamit Gül başta olmak üzere çok sayıda isim Davutoğlu’na sert çıktı. Bu üyeler net olarak MKYK’deki yetki sınırlamasını savunarak Davutoğlu’na “Bu partinin tek bir lideri var. O da Recep Tayyip Erdoğan. Hepimiz ona bağlıyız. Bu partide siyaset böyle yürür. Beğenmeyen gider” ifadeleriyle kapıyı gösterdiler. Bu sert çıkışın ardından Davutoğlu’na MYK içinden destek gelmemesi de dikkat çekti. Bunun üzerine Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek partiyi kongreye götürüp, çekilme kararını aldı.

‘Bağdaştıramadım’

Davutoğlu, kendi seçtiği MYK üyelerinden destek alamayınca, yakın ekibin gözleri parti grubuna çevrildi. Parti grubu içinde Davutoğlu’na yakın milletvekillerinin bulunduğu biliniyor. Ancak milletvekillerinden de Davutoğlu’na güçlü bir destek gelmedi. Davutoğlu, dünkü konuşmasında da “Yöntemi refik (yoldaş, arkadaş) olmakla bağdaştıramadım” ifadesi ile kendisine 29 Nisan’da darbe yapan ve ardından da “Ya sev, ya terk et” mesajı veren parti yöneticilerini işaret etti. Kongre kararı üzerine, gözler yeni genel başkanın kim olacağına çevrilirken, Davutoğlu’nun ne yapacağı da merak ediliyor.

Davutoğlu’nun dünkü açıklamasındaki şifreler çözülerek, nasıl bir tutum izleyeceği tahmin edilmeye çalışıyor. Kulislerde Davutoğlu’nun “Siyaseti de bırakıyorum. Akademisyenliğe, üniversiteye döneceğim” demediğine dikkat çekilerek, AKP içinde bir odak olarak siyaset yapmayı sürdüreceği öngörülüyor.

Erdem Gül / Cumhuriyet