Abone Ol

Cumhuriyet ve Evrensel gazetesine Ankara katliamı davası

Ankara’daki 10 Ekim katliamında emniyetin ihmali olduğu iddialarını haberleştiren gazetelere dava açıldı.

Cumhuriyet ve Evrensel'e Ankara katliamı davası

Ankara’daki 10 Ekim katliamında emniyetin ihmali olduğu iddialarını haberleştiren Evrensel ve Cumhuriyet gazetesi muhabirleriyle yayın yönetmenlerine dava açıldı.

Ankara’da barış mitingindeki IŞİD saldırısı öncesi kentte intihar saldırısı gerçekleşebileceğine dair istihbaratın olduğuna ilişkin iddialar Evrensel ve Cumhuriyet’te yayınlanmıştı.

Evrensel’den Cansu Pişkin’in haberine göre haberlerde imzası bulunan Evrensel muhabiri Tamer Arda Erşin, Cem Gurbetoğlu ve Cumhuriyet muhabiri Kemal Göktaş’a üç yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İddianamade, haber nedeniyle gazetecilerin terörle mücadele kanununun altıncı maddesini ihlal ettiği savunuldu.

Madde şöyle: “İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar veya bu yolla kişileri hedef gösterenler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Savcı, gazetecilerin terörle mücadelede görev alan personelin kimliklerini açıklayarak üzerlerine atılı suçu işlediklerini iddia etti.

İddianameyi kabul eden Ankara 2’inci Ağır Caza Mahkemesi, Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkardı.

Öte yandan Evrensel’in yayın yönetmeni Fatih Polat ve dönemin Cumhuriyet yayın yönetmeni Can Dündar da ‘suça iştirak’ iddiasıyla davaya dahil edildi.

İlk duruşma 15 Ocak 2018’de.

‘Haber yapma hakkımızı kullandık’

Gazeteciler Fatih Polat, Cem Gurbetoğlu, Tamer Arda Erşin ve Kemal Göktaş soruşturma sürerken verdikleri ifadelerde haber yapma haklarını kullandıklarını ve herhangi birini hedef gösterme kasıtlarının bulunmadığını söylemişti.