Abone Ol

Cumhuriyet davasında Doğan Satmış röportajı dosyaya girdi, Aydınlık'tan gelen yanıt şaşırttı

Cumhuriyetçiler, gözaltına alındıkları 31 Ekim 2016'dan tam bir yıl sonra dördüncü kez hakim karşısına çıkıyor. Cumhuriyet'e ve özgür basına destek için sabah Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Cumhuriyet davası: Doğan Satmış röportajı dosyada

Fatma Yörür'ün Artıgerçek sitesindeki haberi şöyle:

'Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek' iddiasıyla dördü tutuklu yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları bugün dördüncü kez hâkim karşısında.

Cumhuriyetçiler, gözaltına alındıkları 31 Ekim 2016'dan tam bir yıl sonra dördüncü kez hakim karşısına çıkıyor. Cumhuriyet'e ve özgür basına destek için sabah Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Duruşmayı Sarah Clark (Pen International Hukuk departmanı), Rachida Lanrabet (Pen Belgium), Günter Wallraff, Jorgen Lorentzen (Pen Norway, John Yearwood - IPI başkanı), Jesper Kamp  (Belçika Konsolosluğundan). Duruşmayı AB için AB Türkiye Delegasyonu'ndan Sema Kılıçer raporlayacak.

Duruşmanın yapılacağı 27. Ağır Ceza Mahkemesi Salonu'nun önünde ise gerginlik çıktı. Saat 09:30'da başlaması gereken duruşmanın, saat 10:05'te başlayacağı bildirildi. Bazı sanık yakınları, listede isimleri olmadığı gerekçesiyle mahkeme salonuna alınmak istenmedi. Tartışmaların ardından içeriye alındılar.

Duruşmayı Sarah Clark (Pen International Hukuk departmanı), Rachida Lanrabet (Pen Belgium), Günter Wallraff, Jorgen Lorentzen (Pen Norway, John Yearwood - IPI başkanı), Jesper Kamp (Belçika Konsolosluğundan), Uluslararası PEN’den Sarah Clark, Pen Belçika’dan Rachida Lanrabet, Almanyalı gazeteci yazar Hans-Günter Wallraff, PEN Norveç’ten Jorgen Lorentzen, IPI Başkanı John Yearwood, Belçika Konsolosluğu’ndan Jesper Kamp, AB Türkiye Delegasyonu’ndan Sema Kılıçer, Cunhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ve Hilmi Yarayıcı, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın İş temsilcileri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ile Genel Sekreter Sibel Güneş de izliyor.

Duruşmayı AB için AB Türkiye Delegasyonu'ndan Sema Kılıçer raporlayacak.

Tutuklu sanıkları Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper'in salona gelmesiyle duruşma başladı. Mahkeme Başkanı "Eksik belgelerimiz gelenlerden daha fazla" dedi ve geçen hafta yandaş bir siteye söyleşi veren Doğan Satmış'ın 'röportajının da dosyaya girdiğini' bildirdi.

'TANIK' AYDINLIK YAZARI MEHMET FARAÇ YİNE GELMEDİ

Mahkem Başkanı Orkun Dağ, istenen bilirkişi raporlarından hangilerinin ulaştığını açıkladı. Kemal Aydoğdu yönünden, Bylock kullanıcısı olduğu yönünde belge geldiğini belirten Dağ, “Sorgusunu az sonra yapacağız” dedi.
Emre İper hakkında hazırlanan dijital uzman raporunun mahkemeye sunulduğunu belirten Dağ, belgelere duruşma arasında bakılacağı bildirildi.
Dinlenmeyen tanıklar Aydınlık yazarı Mehmet Faraç ve Leyla Tavşanoğlu’ndan Faraç’ın hazır olmadığını bildiren Mahkeme Başkanı tanığın duruşmada bulunmayacağını bildirdi.

Aydın Engin'in avukatı Av. Aynur Tuncer Yazgan, “İddianamede delillerin olmadığını, delilerin soruşma sürecinde toplanmasının yeni bir durum olduğunu" belirterek, durumun yarattığı hukuki sorunları dile getirdi. İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal eden durumlarına dikkat çekti. Doğan Satmış röportajı olmak üzere, haber ve röportajların delil olarak dava dosyası dışına çıkarılması talep edildi.

Söz alan avukat Tora Pekin, Mehmet Faraç’ın tanıklığının iptal edilmesini talep etti. “Duruşmalara gelmeyen tanık Faraç, Mahkeme ilkelerine göre tarafsız değildir.” Dedi. Faraç’ın paylaşımlarına dikkat çeken Tora, bu taraflılık davaya zarar verecek. Müsaade etmeyin” dedi.

Faraç’ın 2010 yılında Cumhuriyet Gazetesi’ndeki işinden atıldığına dikkat çeken Pekin, “O tarihten itibaren gazeteye adımını atmayan bu kişi nasıl tanıklık yapacak?" diye sordu. Faraç’ın bu iş feshinden sonra dava açtığını ve Gazete’nin bu davayı kazandığını belirten Tora, “Dönemin dava sonucunu mahkemeye sundu ve beyanlarının davaya hiçbir katkısı olmayacaktır. araç'ın husumetinin başka boyutu var: Aydınlık'ın Cumhuriyet ile rekabeti” dedi.

'EMRE İPER'İN TELEFONUNDA BYLOCK OLDUĞUNA DAİR BİR RAPOR ASLA GELMEYECEK'

Tora Pekin, Emre İper ile ilgili olarak Tuncay Beşikçi'nin hazırladığı mütalaayı mahkemeye sunmak için beklediğini söyledi.
Emre İper’in bylock kullanıcısı olmadığının daha önce Koray Peksayar raporlarıyla da yalanlandığını belirten Tora, dijital kesişimlerin bilirkişi raporuyla kanıtlandığını belirtti.
Pekin, şöyle devam etti:  "Dosyada Emre İper'in telefonunda ByLock olduğuna ilişkin tek 1 teknik açıklama yok, sadece MİT'in listesinden alınmış bir girdi var. O listelerde nasıl haksızlıklar yapıldığına dair burayı gazete haberlerine boğmak mümkün. Tuncay Beşikçi bilirkişi listesinde ve,yetkindir. Emre İper'in telefonunda bylock yüklü değildir. Bilirkişi de "ByLock vardır" diye rapor veremedi.Emre İper'in telefonunda ByLock olduğuna dair bir rapor dosyanıza asla gelmeyecek."

AYDINLIK KENDİ YAZARINI REDDETTİ!

Mahkeme Başkanı Dağ, tebligat gönderdiklerini Faraç'ın Aydınlık'ta çalışmadığının söylendiğini kaydetti. Bunun üzerine Avukat Fikret İlkiz de, bugün bile Aydınlık'ta köşe yazısı bulunan Mehmet Faraç'la ilgili "Aydınlık gazetesi 'Burada çalışmıyor' demiş, ama emniyet ifadesinde “Aydınlık isimli gazetede köşe yazarlığı yapmaktadır” deniyor" diye konuştu.

Talepleri alan Mahkeme başkanı duruşma ara kararı için savcıdan mütalaa istedi. Savcı ara mütalaasında Mehmet Faraç’ın tanıklığının devamını, Adli Bilişim mühendisi Tuncay Beşikçi’nin dinlenmesine gerek olmadığını söyledi. Ayrıca Doğan Satmış'ın röportajının dosyadan çıkarılması talebinin de reddini istedi.
Duruşmaya 1 saat ara verildi.

Artıgerçek