Abone Ol

Çocukları intihara sürükleyen Momo şimdi de Minecraft'a sızdı!

İntihar haberleriyle gündeme gelen Mavi Balina adlı oyunun ardından bu kez de 'Momo' adlı yeni bir oyun ortaya çıktı. Momo, şimdi de milyonlarca genç ve çocuğun oynadığı Minecraft'ta yayılmaya başladı.

Çocukları intihara sürükleyen Momo şimdi de Minecraft'a sızdı!

Gençlerin ölümüne sebep olan "intihar Oyunu Momo" şimdi de Minecraft'ta ortaya çıktı. Mesajlaşma platformu WhatsApp üzerinden yayılan korkunç yüzü giderek daha fazla kişi tanımaya başladı. Momo için "Yeni Mavi Balina" benzetmeleri de yapıldı.

Minecraft için kişiselleştirilmiş içerik yaratan programlama bilgisine sahip kişiler Momo'yu oyun içine sokmaya başladı.

Bir ebeveyn, Youtube videolarında "Momo" yu tanıtan reklamların oyunla ilgili göründüğünü de bildiriyor.

Anne-babalar, “Momo” nun bir sonraki “Mavi Balina” olabileceği konusunda uyarılıyor. Mavi Balina, Rusya genelinde en az 130 gencin ölümüne neden olmuştu.

“Momo”, WhatsApp üzerinden mağdurlara şiddet içeren resimler gönderen gölge kontrolörle başlıyor. Oyun daha sonra oyunun 'emirlerini' izlemeyi reddederse oyuncuyu tehdit ediyor.

Minecraft mod, “Momo” yu taklit ediyor.Momo’nun Minecraft karakterinin elinde WhatsApp logolu bir telefonla diğer oyuncuları kovaladığı da söyleniyor.

Oyun, gençlerin kişisel verilerine ulaşarak, taciz, gasp, anksiyete, depresyon ve uykusuzluk gibi korkuları yaşamasına neden olabilir. Bu oyunda onları tetikliyor.

Arjantin'deki polisler, Buenos Aires yakınlarındaki 12 yaşında kızın intiharının “Momo” ile bağlantılı olup olmadığını araştırıyor. Kızın ölmeden kısa bir süre önce telefonuyla video çektiği söylendi. Memurlar, birisinin kendi hayatını alması için cesaretlendirdiğinden şüpheleniyor. Kızla temas kurduğuna inanılan 18 yaşındaki kimliği belirsiz genç de araştırılıyor.

Nasıl ortaya çıktı?

İnternet, Momo ile ilgili içeriklerle dolu. Sosyal haber sitesi Reddit'te en çok okunanlar arasında "WhatsApp kızı Momo kim ve nedir?" başlığı bulunuyor. Bu soruya aynı platformda verilen en popüler cevap ise şu şekilde:

"İspanyolca konuşulan ülkelerden birinden bir kişi, Instagram'dan bir fotoğraf keserek bununla bir WhatsApp kullanıcısı yarattı. Bu numara yayıldı ve temasa geçenlere rahatsız edici fotoğraflar gelmeye başladı. Bazıları Momo'nun kişisel bilgilerine ulaştığını da söylüyor."

Momo ile ilgili kesin olarak bilinen tek şey, Japonya(+81), Kolombiya (+52) ve Meksika'da (+57) ülke uzantılı üç ayrı numaranın oyunla ilişkilendirilmiş olması.

Kullanılan fotoğraf ise Japonya'da bir sergiden elde edilmiş. Artık Momo olarak bilinen bu korkunç yüz, söz konusu sergide yer alan bir "kuş kadın heykeline" aitti.

Vanilla Müzesinde 2016 yılındaki sergide görücüye çıkan "Momo" etkinliğin en çok ilgi çeken işlerinden biriydi.

Birçok kişi onunla çekilen fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaştı ve bu şekilde de Instagram'da yayıldı.

Meksika polisi, bu sırada bir kişinin Instagram'da rastladığı fotoğrafı kestiği ve Momo karakterini yarattığı görüşünde.

Tehlikeler neler?

Akıllardaki kaçınılmaz soru ise Momo oynamanın ne gibi tehlikeler barındırdığı. Meksika siber suçlar polisi, tanınmayan bir numara ile mesajlaşmanın tehlikeleri yanında, Momo'nun olası tehditleri ile ilgili beş ayrı başlık gösteriyor:

  • Kişisel bilgileriniz çalınabilir

  • Şiddet öven bir dil kullanılıyor ve kişiler intihara sürüklenebiliyor

  • Kullanıcılar tehdit ve taciz ediliyor

  • Kişilerden zorla para elde edilebiliyor

  • Oyuna katılanlar, depresyon ve kaygı ataklarına kapılabiliyor

  • (Onur Binay - Milliyet)