Abone Ol

Atatürk sansürlendi iddiasının perde arkası: CNN Türk'teki sansür değil mikrofon arızası çıktı

İstanbul’daki Cumhuriyet kutlamalarında CNN Türk canlı yayınında, bir vatandaşın “En büyük Türk Atatürk” sözünün sansürlendiği iddia edilmişti. Sosyal medyada tepki yaratan olay, tamamen teknik arızadan kaynaklanmış.

CNN Türk'teki sansür değil mikrofon arızası çıktı

Medyafaresi.com özel haber-

CNN Türk, İstanbul Vatan Caddesi’ndeki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını canlı yayında ekrana taşıdı. Kortejin içinden yayın yapan muhabir, mikrofonu o sırada bir kadına uzattı.

Törenleri izlemeye gelen kadın, “En büyük Türk Atatürk” derken cümlenin yarısında ses kesildi. Vatandaşın sadece "En büyük Türk" sözleri duyuldu.

O andan itibaren CNN Türk'e karşı sosyal medyada büyük tepki oluştu. Atatürk'e sansür yapıldığı iddiası hızla yayıldı ve #CNNHaddiniBileceksin etiketi TT listesinde en üstlere çıktı.

Oysa gerçek farklıydı. Yaşanan durum televizyonculukta sıkça rastlanan mikrofondaki ses kaybından başka bir şey değildi.

Gerçek zamanlı canlı yayında tek kelimelik sesi kesmek veya biplemek mümkün değil, böyle bir şey yapılacak olsa bile canlı yayının geciktirici ile en az 2 dakika gecikmeli olarak ekrana verilmesi gerekiyor.

Bu yöntem daha çok reality showlarda, yani sadece izdivaç ve kadın programları gibi her an seyircilerin hakaret ve küfür edebildiği yayınlarda uygulanıyor.

Cumhuriyet Bayramında CNN Türk'te yaşanan sıkıntı ise tamamen telsiz mikrofondan kaynaklanan bir ses arızasıydı. Çünkü sansür uygulandı denilen kadının ardından, muhabirin canlı yayını sırasında da ses kesintilerinin devam ettiği görüldü.

Bir not daha..

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir gün önceden, yani 28 Ekim'den itibaren, hem "Atatürklü Türk Bayrağı"nı ekranın sağ üst köşesine koyan, hem de stüdyodaki spikerlerinin arkasında dev "Atatürk" posteri ile dikkat çeken CNN Türk'ün, bir vatandaşın cümlesindeki "Atatürk" sözünü sansürlediğini söylemek akılla ve vicdanla bağdaşmıyor.

İŞTE CNN TÜRK'TEKİ ATATÜRK HASSASİYETİ

Medyafaresi.com özel haber

Medyafaresi.com notu: Sosyal medyadaki yanlış ve çarpıtılmış bilgiler nedeniyle, biz de bu haberi hatalı vermek durumunda kalmıştık. Bu yüzden tüm okurlarımızdan ve CNN Türk'ten özür dileriz.