Abone Ol

CHP'den Kaz Dağları raporu: ÇED alanı dışında da ağaç kesildi

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından hazırlanan Kaz Dağları'ndaki altın madeni ve ağaç katliamı ile ilgili tespit ve önerileri içeren rapor hazırlandı. ÇED raporunda kesilmeyeceği belirtilen alanlardan da ağaç kesildiği belirlendiğine dikkat çekildi.

CHP'den Kaz Dağları raporu: ÇED alanı dışında da ağaç kesildi

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından hazırlanan Kaz Dağları'ndaki altın madeni ve ağaç katliamı ile ilgili tespit ve önerileri içeren rapor hazırlandı.

“Kirazlı Madeni Ve Ağaç Katliamı Raporu”nda, uydu görüntülerinden yapılan incelemede ÇED raporunda kesilmeyeceği belirtilen alanlardan da ağaç kesildiği belirlendiğine dikkat çekildi ve “Uydu görüntülerinden ÇED alanı dışında da ağaç kesildiği ortaya konmuştur” denildi.  Raporda, ÇED Raporunda kesilecek ağaç sayılarının hesaplanması detaylı olarak açıklanmadığı bilgisi de yer aldı.

CHP'den Kaz Dağları raporu: ÇED alanı dışında da ağaç kesildi - Resim: 1

Rapor şöyle:

Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Ocağı projesi için ilk 03.07.2012 tarihli ve 2607 sayılı ÇED Olumlu kararı alınmıştır. Bir sene sonrasında ise kapasite artışına gidilerek; Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı Ve Zenginleştirme projesi için 02.08.2013 tarihli ve 3117 sayılı ÇED olumlu kararı alınmıştır.

Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı Ve Zenginleştirme projesi için verilen 2.08.2013 tarihli ve 3117 sayılı ÇED olumlu kararı hakkında Çanakkale Belediye Başkanlığı tarafından dava açılmıştır. Çanakkale İdare Mahkemesi’nde görülen davada, 07.02.2019’da davanın reddine karar verilmiştir. Çanakkale Belediyesi’nin temyiz talebi ise, Danıştay 6. Dairesi’nin 19.06.2019 tarihli kararı ile reddedilmiştir.

Nihai ÇED raporunda, Proje sahibi olarak gözüken Doğu Biga Madencilik, Meksika ve Türkiye’de faaliyetleri bulunan Kanadalı Alamos Gold Inc. (Alamos Gold) firmasının Türkiye’deki bağlı kuruluşu olarak faaliyet yürütmektedir.

ÇED raporunda Özetle;

• ÇED Raporunda kesilecek ağaç sayılarının hesaplanması detaylı olarak açıklanmamıştır.

• Rapor üzerinde yapılan incelemede kesilen ağaç sayısı olarak 130 cm’deki çapı 8 cm’den fazla olan ağaçların verildiği düşünülmektedir.

• Oldukça geniş alanlar kaplayan “a” (130 cm yüksekliğindeki çapı 8 cm’den küçük ağaçlar) gelişim çağındaki ağaçların dikkate alınmadığı kanaati oluşmuştur. Halbuki resmi kurumlar tarafından ülkemizde dikilen fidan sayıları verilirken ağaçların ya da fidanların çaplarına bakılmamaktadır.

• Amenajman planı ve meşcere haritası 2007 tarihinde ÇED Raporu ise 2013 yılında hazırlanmıştır. Aradaki 6 yıllık sürede oldukça hızlı büyüyen “a” (130 cm yüksekliğindeki çapı 8 cm’den küçük ağaçlar) gelişim çağındaki kızılçam ağaçlarının çaplarının 8 cm’nin üzerine çıkması mümkündür, ancak ÇED raporu hazırlanırken ormanların güncel durumu dikkate alınmamıştır.

• Uydu görüntülerinden yapılan incelemede ÇED raporunda kesilmeyeceği belirtilen alanlardan da ağaç kesildiği belirlenmiştir.

• Yine uydu görüntülerinden ÇED alanı dışında da ağaç kesildiği ortaya konmuştur.

AĞAÇ KESİLEN ALANLARLAR İLGİLİ DEĞERLENDİRME

ÇED Raporunda ağaç kesimi yapılacak alanın proje ünitelerinin izdüşümü 220,6 hektardır.

2 Temmuz 2019 tarihli uydu görüntüsünden (Şekil 1) kesildiği belirlenen alanların 2013 tarihli Google Earth üzerinde gösterildiği Şekil 2’den kesilen alanların güneyinde kalan 3 ha kadar bir  alanın ağaçsız olduğu, diğer yerlerin yer yer boylu ağaçlarla kaplı olduğu, geniş bir alanda ise ağaçlandırma olduğu görülmektedir. Alanda ağaçlandırmaların olduğu eş yükselti eğrilerine paralel olarak yığılan diri örtü ve teraslardan anlaşılmaktadır (Şekil 2). Şekil 2’i üzerinde işaretlenen ve kesilen alanın kuzeyinde dar bir şerit halinde kesilmiş alan ÇED alanı içinde kalmamaktadır. Maden sahasına ulaşım için yol yapılacağı için kesildiği düşünülen bu alan yaklaşık 11 ha kadardır. ÇED Raporunun 3-43 nolu sayfasında yeni yollar inşa edileceği yazılmıştır. Ancak bu yol yapımı için ağaç kesileceğinden söz edilmemiştir.

Yol yapımı için kesildiği düşünülen alan ile birlikte 2 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla kesilen orman alanı miktarının yaklaşık olarak 201 ha kadar olduğu hesaplanmıştır. Bu hesaplamada Açık Ocak Sahalarının yer aldığı proje sahasının kuzeybatısında yapılan kesimler gösterilmemiştir. Açık Ocak Sahalarının toplam alanı 57,68 ha kadardır. Kesimlerin yoğun olarak yapıldığı Şekil 2’de gösterilen bölgedeki tesislerin izdüşüm alanı 162,92 ha’dır.

Ancak uydu görüntüsü üzerinden yol için kesilen ve ağaçsız alanlar haricindeki 190 ha kadar bir alandaki neredeyse tüm ağaçların kesildiği görülmektedir. Böylece ÇED raporunda belirtilen alandan daha fazlasının kesildiği anlaşılmaktadır (Karşılaştırınız Şekil 2 ve 3).