Abone Ol

CHP Kurultayında Kılıçdaroğlu’ndan fazla oy alan Tekin Bingöl’e şok suçlama

Makbule Cengiz yazdı...

Kurultayda Kılıçdaroğlu’ndan fazla oy alan Tekin Bingöl’e şok suçlama

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nın ardından 2019 seçimlerine hazırlanacak, partiyi seçim sürecinde temsil edecek yeni yönetim kadrosu, yani Parti Meclisi ilk toplantısını yaptı.

Şimdi uzun uzun bu yeni yönetim kadrosunun analizini yapmayacağım, zaten kamuoyundaki ilgiden de anlaşıldığı üzere yeni PM partide de, toplumda da pek büyük bir heyecan yaratmadı.

CHP’nin örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Tekin Bingöl, Parti Meclisi listesi yazılırken ve belirlenirken etkin rol alan isimlerdendi, ama kendisinin anahtar listeye soktuğu bazı isimler liste dışı kaldı.

Anahtar listede olmalarına rağmen seçilemediler, bunun da iyi değerlendirilmesi gerekir. Bu PM’nin bu kadar kötü biçimlenmesinin nedeni “adamcılık” mı?

Oturup düşünmek gerekir. Tekin Bingöl’ün PM listesi hazırlanırken Kemal Kılıçdaroğlu’nu, “bazı isimleri -ki aralarında genel başkan yardımcısı olanlar da var- aday göstermesi halinde, örgütün bu isimleri çizme ihtimalinin yüksek olduğu” konusunda uyardığı da yine kulislerde konuşulanlardan.

Halbuki Tekin Bingöl’ün listeye soktuğu ama örgütün üstünü çizdiği isimler var. Yani örgüt, Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısının adaylarını çizdi. Adamcılık anlayışının dengeli ve homojen bir yapıyı engellediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yine örgüt tarafından sevilen, parti tabanıyla birlikte çalışan, genel başkan yardımcısı düzeyindeki siyasetçilerin PM adaylıklarının kurultay salonunda geri çektirilmesi, yani seçilme haklarının ellerinden alınması bu kurultaya damga vuran adaletsizliklerden.

Fakat bundan da önce, dünkü PM toplantısına değinmek istiyorum...

KILIÇDAROĞLU’NUN UYARILARI

Aylin Nazlıaka’nın yeniden partiye alınması PM toplantısında uzun uzun konuşulan ve ciddi tartışmalar yaratan bir gündemdi. Genel Başkan’ın önerisiyle ilk toplantıda gündeme gelen bu konu, değil kabul edilmek, ciddi tartışmalara neden oldu.

Öyle ki, Kılıçdaroğlu ilk PM toplantısında sunduğu bir öneriyi geri çekmek zorunda kaldı. Böyle bir PM nasıl çalışacak, ne kadar sağlıklı olacak, göreceğiz. Ki bu durum bile Genel Başkanın iradesi dışında bir PM oluştuğunu gösteriyor. Kılıçdaroğlu’nun işi artık daha zor.