Abone Ol

CHP İyi Parti ile ittifakı erken açıkladı, stratejik hata yaptı

Dr. Ali Haydar Fırat, Politikyol.com'da yeralan analizinde, CHP'nin ittifak konusunda stratejik bir hata yaptığını, partilerle ittifak yapmayacağını söyledikten sonra İYİ Parti ile temasa geçerek AKP-MHP ittifakının yolunu açtığını söyledi.

CHP İyi Parti ile ittifakı erken açıkladı, stratejik hata yaptı

Ali Haydar Fırat'ın Politikyol'da yeralan makalesinde konuyla ilgili bölüm şöyle:

Öncelikle AK Parti ve MHP ittifakından başlayalım. Bu ittifakın Türkiye kentlerine verebileceği herhangi bir yeni yaklaşım, gelişim ve değişim söz konusu değildir.

Zaten bu ittifak kent siyaseti üzerinden değil; ülke siyaseti üzerinden kurgulanmaktadır.

AK Parti oylarını, kazandığı belediyeleri CHP’ye kaybettirmemek; MHP ise İYİ Parti’yi siyasi denklemden çıkarmak adına bu işe girişmektedir. AK Parti ve MHP için asıl önemli olan ise Kürt oylarının belirleyici olduğu İstanbul’u kaybetmemektir.

Bu noktada CHP’nin stratejik bir hatasını göstermek gerekmektedir. “Biz partilerle değil seçmenlerle ittifak yapacağız” dedikten sonra, ki bu altı doldurulduğunda son derece önemli bir siyasal alan açma girişimidir, İYİ Parti ile temaslara başlamak ve üstelik AK Parti ve MHP arasında bitmiş bir işbirliği söz konusuyken böylesi bir hamle yapmak, karşı tarafı yeniden bir araya getirmekten öte bir anlamı olmayacaktı. Sonuçta öyle de oldu.

Çünkü MHP giderek yükselen bir ivme kazanmakta ve AK Parti’den oy almaktadır. İYİ Parti ise giderek erimekte ve CHP’den giden oylar geri dönmektedir.

Böylesi bir tabloda MHP’nin AK Parti’yi zorlayacağı çok açıkken İYİ Parti’yi denkleme sokmak MHP ve AK Parti’yi yeniden birleştirme sonucunu ortaya çıkaracaktı; öyle de oldu.

Yazının tamamı için tıklayın...