Abone Ol

E-devlet ve SGK dahil 32 uygulamanın sahtesini yapmışlar

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi popüler isimlere sahip uygulamalardan 40’ından 32’sinin sahte çıktığını açıkladı.

E-devlet ve SGK dahil 32 uygulama sahte çıktı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) düzenlenlediği 34’üncü Ulusal Bilişim Kurultayı’ndaUlusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) ülkedeki siber güvenlik ekosisteminin gelişimi için önemli işlevleri yerine getirmeye devam ettiğini anlattı.

USOM’da birçok siber tehdit tespit ettiklerini ve önlediklerini anlatan Sayan, sözlerine şöyle devam etti:

“Yürüttüğümüz çalışma çerçevesinde e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi popüler isimlere sahip 40 civarında uygulamanın analizi neticesinde 32 uygulamanın sahte olduğu ve bu sahte mobil uygulamaların bir kısmının zararlı aktivite içerdiği tespit edildi.

Uygulamalar, kullanıcının konum bilgisine, hoparlör ve mikrofonuna, adres defterine erişme gibi izinleri vermesi halinde, sahte uygulama sahibi saldırganlar, kişisel verilere kolayca erişebiliyor.”

Sayan, bu konuda vatandaşları bilinen mecralardan uygulama indirmeleri, indirilme sayısına, kullanıcı yorumlarına, yayıncısının ve iletişim bilgilerinin kurumsal olup olmadığına, uygulama kurulumu sırasında istediği izinlerin gerekli olup olmadığına bakmaları konusunda uyardı.

AA