Abone Ol

En cahil ülkeler listesinde Türkiye kaçıncı sırada?

Bu yılki ‘Cehalet Endeksi’ sıralamasında Türkiye 40 ülke arasında 9’uncu oldu. Türkiye geçen yıl 32’inci sıradaydı.

En cahil ülkeler listesinde Türkiye kaçıncı sırada?

Dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan 40 ülkede yapılan bir araştırma ile en cahil ülkeler saptandı. İngiltere merkezli araştırma şirketi Ipsos MORI tarafından her yıl düzenli olarak yapılan araştırmada Hindistan birinci sırada yer alırken, Çin ikinci oldu. ABD’nin 5’inci sırada bulunduğu cahillik endeksinde Türkiye ise 9’uncu sırada yer aldı.

“2016 Cehalet Endeksi” için 40 farklı ülkeden toplyam 27 bin 250 insanlarla görüşüldü. Eylül-kasım ayları arasında gerçekleştirilen ankete her ülkeden 500 ile 1000 civarında kişi katıldı. Yaşları 16 ile 64 arasında değişen katılımcıların kendi ülkeleri hakkındaki bilgileri sınandı. Katılımcılara toplum hakkında sorular soruldu. Yapılan araştırma, ülkelerin ekonomik durumlarının, sonuçlara beklenenden daha az etkisi olduğunu ortaya koydu. Örneğin dünyanın en zengin ülkesi ABD en cahil ülkelerden biri çıkarken, Türkiye 40 ülke arasında en “cahil” dokuzuncu ülke oldu.

Geçen yıl 33 ülkede yapılan araştırmada Türkiye 32’inci sırada yer almıştı. Türkiye’nin 1 yıl içinde 23 basamak yükselerek 9’uncu sıraya yükselmesi hakkında bir açıklama yapılmadı. Geçen yılki cahillik endeksinde Meksika birinci olurken, ikinci sırada Hindistan yer almıştı. Hindistan’ı Brezilya, Peru ve Yeni Zelanda takip etmişti. 7’inci sıradaki Belçika Avrupa’nın en cahil ülkesi olurken, ABD cahillik endeksinde 26’ncı sırada yer almıştı.

En cahil 10 ülke

1 - Hindistan

2- Çin

3- Tayvan

4- Güney Afrika

5- ABD

6- Brezilya

7- Tayland

8- Singapur

9- Türkiye

10- Endonezya