Abone Ol

Buzulların erimesiyle kutup ayıları yunusları yemeye başladı!

Küresel ısınmanın artmasıyla türler daha da kuzeye göç etmek zorunda kaldı. Ak burunlu yunusların kuzeye göç etmeye başlamasıyla, yiyecek fok bulmakta zorlanan kutup ayıları, yeme alışkanlıklarına yunusları da dahil etmeye başladı.

Buzulların erimesiyle kutup ayıları yunusları yemeye başladı!

Kutup ayılarının yunus yediğine daha önce hiç rastlanılmamıştı.

Kutup ayıları genelde fokları avlayarak beslenirler; fakat Norveç Kutup Enstitüsü‘nden Jon Aars geçtiğimiz yıl yunus yiyen bir kutup ayısını fotoğrafladı. Aars’ın belirttiğine göre, bazı türlerin kuzeye göç etmeye başlaması ile, yiyecek bulma stresi yaşayan kutup ayıları beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye başladı.

Buzulların erimesiyle kutup ayıları yunusları yemeye başladı! - Resim: 1

Aars’ın ilk rastladığı olay Nisan 2014’e denk geliyor. Ekip arkadaşları ile kutup ayılarının iki yunusu yemekte olduğuna rastlayan bilim insanı, bir yıldan fazla süren araştırmalar sonucunda yazdığı makaleyi Polar Research‘de (Kutup Araştırmaları) yayınladı.


Normalde Norveç Kuzey Kutup Bölgesi’nde sadece yazları buzlar eridikten sonra gözlemlenen yunuslar, küresel ısınmanın etkisiyle kış aylarında da kuzeye yönelmeye başladılar. Geçtiğimiz iki kışın neredeyse buzsuz geçmesine aldanan yunusların kışın kuzeye göçtüğü, daha sonrasında da güçlü kuzey rüzgarları sebebiyle sürüklenen kalın buz tabakalarının altında hapsoldukları düşünülüyor.

Aars, kutup ayılarının yunusları nasıl yakaladığı hakkında da olasılıkları düşünüyor. En güçlü ihtimal olarak, aniden gelen buz tabakası altında kalan yunusların sudaki oksijeni tükettiğini ve buz üzerinde kalan küçük bir delikten oksijen almaya çalışırken, kutup ayıları tarafından fark edilip yakalandığını düşünüyor.

Buzulların erimesiyle kutup ayıları yunusları yemeye başladı! - Resim: 2

Fotoğrafta kemikleri sayılacak derecede besinsiz kalmış bir kutup ayısının, avladığı yunusu karın altına gömdüğünü görebilirsiniz. Kutup ayılarının buzun altına yiyecek saklama davranışı da bilim insanlarını ayrıca şaşırtmış, daha önceden rastlanılmamış bir hareket. Aars, kutup ayısının bu davranışı, avladığı yunusu başka hayvanların bulmaması için yapmış olabileceğini düşünüyor.

2014’teki ilk olaydan sonra kutup ayıları tarafından yakalanıp yenilen yunuslara beş kere daha rastlanılmış. İklim değişikliği sebebiyle daha önceden karşılaşmadığı türlere yönelme şansına erişen kutup ayılarının, kutup bölgesinin en azılı avcısı olduğunu unutmamak gerekir. Bilim insanlarına göre, eğer bir fırsat yakalarsa kutup ayılarının küçük balinaları da avlaması mümkün görünüyor.

İlgilenenler İngilizce makaleye buradan ulaşabilirler.

Kaynak: The Guardian