Abone Ol

Bülent Arınç'tan olay yaratan Abdullah Gül açıklaması

Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Habertürk TV'de Kübra Par ve Eren Eğilmez'in yönettiği programda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç döneminde yaşanan Ergenekon soruşturmalarından, Abdullah Gül'ün ortak aday gösterilmesine kadar olay yaratan açıklamalar yaptı.

Bülent Arınç'tan olay yaratan Abdullah Gül açıklaması

Eski TBMM Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, erken seçim kararının alınmasının ardından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün isminin çatı aday olarak konuşulmasına ilişkin, “birkaç hususu yanlış buldum'' açıklamasında bulundu. “14 Mayıs 2000 Fazilet Partisi kongresinden beri bir kader beraberliğimiz var. Onun Tayyip Bey'in karşısına geçecek olmasını kabul edemeyiz'' ifadelerini kullanan Arınç, Gül için ''Her şeyi benimle paylaşan insanların bu konuyu benimle paylaşmamalarına şaşırdım'' açıklamasında bulundu. 'Erdoğan'ın çok hatası olsa dahi kendi geleneğimizde dava arkadaşımızın karşısına çıkıp muhalefetin adayı olmak yok'' diye Arınç, “Erdoğan'ın yoluna devam etmesi lazım, burada ben nefsime uyup da 'şununla bir kavgaya gireyim' diyemem” sözlerini kaydetti.

Bülent Arınç'tan olay yaratan Abdullah Gül açıklaması - Resim: 1Arınç: Ergenekon'da TSK'ya yapılanlardan utanç duyduk

Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları konusunda değerlendirmede bulunan Arınç, ''Genelkurmay Başkanı dahil, 102 kişi için tutuklama kararı geldiğinde yüzümüz kıpkırmızı oldu, utandık, Başbakan'ın 'ne yapıyor bunlar' dediğini hatırlıyorum. Ancak hepsinin masum olduğunu söyleyemem'' diye konuştu.

FETÖ ile mücadele konusunda ''Darbe girişimine katılanlar ayrı. Okullarına çocuk göndermiş, bankacılık işlemi yaparken mevduat göndermiş, bunların masum olduğunun anlaşılması lazım. 15 Temmuz'dan sonra bunların bir örgüt olduğu ortaya çıktı'' ifadelerini kullanan Arınç, “Benim sadece 15 Temmuz'u bilememek gibi bir suçum varsa, herkesin suçu bu, kimse bir darbe girişimi beklemiyordu'' dedi.

Habertürk TV'de Kübra Par ve Eren Eğilmez'in yönettiği programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışması
''Gül'ün ismi üzerinde muhtemel bir cumhurbaşkanı adayı olarak konuşulması eski. Ancak çatı adayı olarak gösterilmesi, erken seçimin ardından gündeme geldi. Bunda birkaç hususu yanlış buldum''

''Biz birimizin hayır diyeceğine evet demeyecek isimlerdik. Parti'yi yeni kurduğumuz halde 15 ayda 363 vekil çıkardık. Pek çok parti baraj altı kaldı. Millet bizim aile fotoğrafımızı beğendi. Erbakan hocanın yanında başladığım siyasi tecrübeme 7 Haziran'da son verdim. 2007'de de 2011'de de hepsinde de başarı elde ettik. 7 Haziran'da millet bize bir ders verdi. Dersi ne kadar aldık bilmiyorum. 1 Kasım'da tekrar zafer elde ettik''

“Gül’ün Tayyip Bey'in karşısına geçecek olmasını kabul edemeyiz'' 
“14 Mayıs 2000 Fazilet Partisi kongresinden beri bir kader beraberliğimiz var. Onun Tayyip Bey'in karşısına geçecek olmasını kabul edemeyiz''

''Her şeyi benimle paylaşan insanların bu konuyu benimle paylaşmamalarına şaşırdım''

''Ankara'daki arkadaşlarıma sordum. 'Bu gelişmelerden haberiniz var mı?' dedim. On kişiden biri biliyor çıktı. Abdullah Gül, Bir gelişmeyi bekliyor ve bu gelişmenin sonucunu aldıktan sonra karar verecek veya bu tekliflere hayır diyecek diye düşündük''

''Erdoğan'ın çok hatası olsa dahi kendi geleneğimizde dava arkadaşımızın karşısına çıkıp muhalefetin adayı olmak yok''

''CHP İnce'yi aday yaparak, doğrusunu yaptı”
 ''CHP İnce'yi aday yaparak, kendi içerisinden bir aday çıkararak oylarını ciddi konsolide etti, doğrusu oldu''

''Yanlış gördüğümü zamanında ve zemininde söylerim, dışarıda bana sorulursa da doğru düşüncemi söylerim. Ama Erdoğan'ın yoluna devam etmesi lazım, burada ben nefsime uyup da 'şununla bir kavgaya gireyim' diyemem. Kendi tarzımı böyle tercih ettim. Dışarıda yaptığım eleştirilerde tepki aldığımı gördüm. Parti tabanında da Erdoğan nezdinde de bu oldu. Ben alkış almak için hataları söylemiyorum''

'Sayın Erdoğan'ı seviyorum ve O'na güveniyorum. Bizi kuruculuktan çıkaranlar vardı ama Sayın Erdoğan çağırdı, konuştuk.”

17-15 Aralık operasyonları
(17/25 Aralık sürecine dair özeleştiri yaptı mı?) ''Aktif siyasete girme niyetinde değilim, ben Sayın Cumhurbaşkanı'na, 'deneyimlerimiz konusundan bizden istifade etmek isterseniz makam talep etmeden bunları yaparız' dedim. Ben fazlası ile yaptım tekrar başlamaya niyetim yok''

''Devlet başkanları bazı alanlarda özel görevliler belirleyebilir. Bize inanan Türkiye'de ve yurtdışında bir toplum var, Ben beş yıl boyunca Parlamenter diplomasi yürüttüm. Bizim oralarda itibarımız var. Almaya'da Belçika'da aktif siyasetin içinde olanlar veya eskiler bizi severler, sözümüze bakarlar. Ben bunu Fransa'da İtalya'da yaptım. Aleyhimizde olan Parlamentoları lehimize çevirdik, oturum başkanlığı yaptık. Hangi parti temsilcileri ile gidersek gidelim milli takım ruhundaydık. Nerde şimdi o günler. Çok şükür ben ekmek paramı çıkarıyorum. Emekli maaşım var ve arabuluculuk yapıyorum. Yönetim Kurulu üyeliği beklemiyorum. Bizi değerlendirebilirler''

''17 Aralık'ta 17/25 ile hemen hemen 4 ay sonrada yerel seçimler var. O tarihe kadar, ağzını açmayan belediye başkanları var. O zamanlar 17/25 Aralık - 30 Mart arası konuşmalarım haber oldu. Gittiğim her yerde bu konuşmalarda (bu kesimi) hükümeti devirme girişimi ile suçlamışım, fitnecilikle suçlamışım. Ama bana para verseniz hakareti beceremem. Girerseniz internette benim bu konuşmalarım var. Benim sadece 15 Temmuz'u bilememek gibi bir suçum varsa, herkesin suçu bu, kimse bir darbe girişimi beklemiyordu''

''Darbe girişimine katılanlar ayrı. Okullarına çocuk göndermiş, bankacılık işlemi yaparken mevduat göndermiş, bunların masum olduğunun anlaşılması lazım. 15 Temmuz'dan sonra bunların bir örgüt olduğu ortaya çıktı''

Ergenekon ve Balyoz süreci
Bülent Arınç'a, Ergenekon Balyoz döneminde cezaevine girmiş olan, yazıları bir yerlerde yayınlanmış olanlar, 'biz bu yapının bedelini ödedik, en şiddetli dozda uyardık ama suçlandık' dediği hatırlatıldı. Arınç'a 'askeri darbe girişimleri ve darbe planlarının taslakları var mıydı' sorusu da soruldu.

Arınç, 2009'dan sonra Ergenekon Balyoz planları üzerinden yürüyen süreçler için ''Türkiye bağırsaklarını temizliyor''sözü ile  ''İyi ki bu komutanlarla biz savaşa girmemişiz'' sözlerini hatırlattı. TSK ile alıp veremediği olmadığını aktaran Arınç müdahale ve muhtıralar dönemleri olduğunu hatırlattı. Türkiye'de TSK içindeki cuntacılık faaliyetlerinin yeni olmadığını ekledi.

Arınç ''Bu faaliyetler gündeme getirildiğinde 'hayır bu olamaz' diyemezdik.'' dedi. Ama bunun yanından Ergenekon soruşturmalarında, alçak ve hain savcılar, bunu da şunu da diyerek, orgeneralinden astsubayına kadar içeriye atmaya başladılar'' ifadelerini kullandı.

Arınç ''Genelkurmay Başkanı dahil, 102 kişi için tutuklama kararı geldiğinde yüzümüz kıpkırmızı oldu, utandık, Başbakan'ın 'ne yapıyor bunlar' dediğini hatırlıyorum. Ancak hepsinin masum olduğunu söyleyemem'' dedi.

(Cumhurbaşkanı adaylarının TRT'ye söylemleri) '6.5 senede iki gensoru yedim TRT konusunda. Oktay Vural imzalamıştı. Ben ilk geldiğimde elektrikten yüzde 3.5 kesiliyordu 2'ye indirdik. Kamu yayıncısı demek rating kaygısı olmayan eğitici haber verici bir yayın. Ben iyi bir genel müdür ile çalıştım. Hantal yapı hafifledi. TRT partizanlık yapıyor diyebilirsiniz ama kamu yayıncısına ihtiyacınız var. Aksi takdirde TRT5 olmaz, TRT World olmaz. Toplumun her kesimine hitap eden kanalları olması lazım. Benim zamanımda biz kanuna koydurttuk RTÜK denetliyordu. Doğrudan bağlı kuruluşlar vardır, ilgili kuruluşlar vardır, RTÜK ilgili kuruluştur. TRT'de partizan bir kadrolaşmanın benim zamanımda olmadığına inanmıyorum.

Gezi olaylarının başında CNN INT, Russia Today, BBC Türkiye'ye gelmişler, savaş muhabirlerini getirmişlerdi. Türkiye'den yer gök ayağa kalkıyor diye bir ayaklanma oldu görüntüsü veriliyor. İran'ın bile İngilizce kanalı vardı. Gezi olayları olduğunda uluslararası kuruluşlar yayın yapıyor, dünya penguen koyan kanalları değil, onları seyrediyor.  Bunu görünce gittim TRT'yi topladım, 'Ne oldu TRT İngilizce' dedim. Kem küm ettiler. İlgili arkadaşı görevden aldık. TRT World öyle açılabilidi'' ifadelerini kullandı.

(Arınç’ın damadının FETÖ’den yargılanması) Mahkeme devam ediyor. Şunu söyleyeyim, sayın Gökçek herkesin bilmesini istediği için herkesin bildiğini düşünüyorum. Pırıl pırıl bir insandır. Biz kendisinden çok memnunuz. FETÖ darbe girişimi olduktan sonra açığa alındı sonra ihraç edildi, 1 yıl sonra tutuklandı. 5 gün sonra itiraz sonucu adli kontrolle serbest kaldı. Bunlara yargı süreci olarak bakıyoruz. Ben engelleme gücüne sahipsem bu süreçlerin hiçbirinin olmaması lazımdı. FETÖ ile iltisaklı diye suçlanan bir sürü insanın hakim, savcı, akademisyen olduğunu düşünürsek, tutuklamanın istisnai bir süreç olması gerekir.

HDP'liler için de bunu söylemişimdir. Maktul oradadır, elinde silah ile yakalanır, bunda geçerli olmaz. FETÖ ile iltisaklıların hakim savcı olduğunu dikkate alırsak, ben tahliye esastır diyorum. Dosyadaki delillerin zayıflığı nedeni ile serbest kalmıştır. (Damadı) Daha fazla delillere dair de söylerim de dava devam ediyor.

Gökçek açıklaması
Gökçek'in söyledikleri yüzünden ailem mağdur oldu. Dileyecekse ailemden özür dilesin. Erdoğan Demirören bugün rahmetli oldu. Ucunda ölüm var. Parsel parsel satma dediğim hayır faaliyeti diye arsalar verildi. Sonra hangi parsel olduğu gazetelerde çıktı. Hayır faaliyeti denildi ama hayır faaliyetindeki aslan payının cemaatte olduğunu gördük.