Abone Ol

Bugüne kadar yalanlanmayan İmralı Notları’ndaki şok detay

Avrupa’da yayımlanan “İmralı Notları” adlı kitapta “çözüm süreci”nin başında İmralı’da yapılan görüşmelere ilişkin pek çok ayrıntılar yayınlanmaya devam ediyor.

İmralı Notları’ndaki şok detay!

Yeni notlarda, İmralı’da Kamu Düzeni ve Güvenliği (KGM) Müsteşarı, bir devlet yetkilisi, bebek katili Abdullah Öcalan ve HDP heyeti arasında sürdürülen “sözde barış süreci” pazarlıkları yapıldığı anlaşılıyor.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, Devleti temsilen İmralı’ya gidenler, asker adına özür diliyor; açıkça şehirlerin teröristlerce dolmasına göz yumulduğunu itiraf ediyor.

İşte 9 Ocak 2015 tarihinde İmralı’da gerçekleşen diyaloglardan öne çıkanlar:
- KGM: Şimdi buradaki görüşmelerin tutanakları kitap haline getirilmiş. Onun içinde mektuplar da var. Bunların dışarı yansımaması konusu görüşülmüşü. Bu durum bizim için zorlayıcıdır.
- S.S. Önder: Heyetimize herhangi bir çekince aktarılmadığı için sadece kadrolara ulaştırılmak üzere bir kitap haline getirdiler.
- Öcalan: PKK ile iletişim kanalı önemli. Müzakereler için dokuz iletişim kanalı açılmadı.
- KGM: Bu konuda siz de haksızlık yapıyorsunuz. Siz buradan örgütü yönetiyorsunuz. Buna müsaade ediyoruz. Heyetlerin geliş gidiş imkanlarını da sağlıyoruz.
- Öcalan: Sakine’nin öldürülmesi ve cinayetler, CIA ve Gladio üzerinden Washington merkezli bir komplodur. Bu darbeyi (AKP’ye karşı) tek bir şey bozabilir. O da PKK’yı bu sürece alet olmaktan çıkarmaktır. PKK’yı bu kamu düzeni konusunda geri tutacağız.
- Pervin Buldan: Yüksekova’da askeri sevkiyatlar öğrencilerin okuldan çıkış saatine denk getiriliyor. Ve gençlerle askerler arasında çatışma yaşanıyor. Sevkiyatların yapılış saati bilerek gençleri tahrik etmek için okuldan çıkış saatine denk getiriliyor.
- KGM: Biz iki taraflı bakıyoruz. Bunları bizim de kabul etmemiz mümkün değil. İki tarafı da ele almak lazım.
- KGM: Ben burada son çıkarılan çerçeve yasayla birlikte müzakerelerin görevlisiyim. Güvenlik güçlerinin hükümet üzerine baskısı var. Vatandaşların da baskısı var. Kamu düzeni Başbakan için olmazsa olmaz. Somut olarak Kandil’e bir mesajınız yok mu?
- Öcalan: Kamu düzeni için atı arabanın arkasına değil, önüne koymak lazım. Oysa siz arabayı atın önüne koymamızı istiyorsunuz. Vatandaşlardan baskı var, diyorsunuz. Onların bir kısmı haindir. Başbakana deyin ki, kamu düzeninin tamamen oturmasında tarihi rol oynayacağız. Son toplantıda iyi bir çağrı yapacağız. Demokratik devlet konusunda Öcalan rolünü oynamak istiyor, dersiniz. Öyle bir proje ileteceğiz ki, PKK silahları bırakıyor, kamu düzeninin bir gücü haline geliyor.
- KGM: Milisler, şehir içerisindeki eylemler, silahlandırmalar, bunlar süreç açısından oldukça zorlayıcıdır. Güvenlik güçleri üzerinde operasyon yapalım baskısı var. Bu talepler, Başbakan’a ve güvenlik birimlerine de sıkça iletilmeye başlandı. Bu konuda belli bir rahatlamanın olması gerekiyor.
- Öcalan: Şehirdeki güçler ikide bir polisle çatışma durumuna girmesinler. Gerillayı mükemmel bir çizgiye getirsinler. Bir ay kadar sükunetle müzakereye olanak sağlamalıdır. Legal ya da illegal iki haftaya kadar göze batmayan bir durum olsun. Asker sevkiyatları insanları tahrik etmek için yapılıyor.

Sözcü