Abone Ol

Bu haber Hürriyet'te bile yok! Savcı Bharara'nın Reza Zarrab dosyasına Erdoğan ve 17 Aralık da girdi

Savcılığın, belgelerini sunduğu gerekçe dosyasında Zarrab'ın eski bakanlara rüşvet verdiği iddiası da yer aldı. Erdoğan ismini dosyaya, bizzat Reza Zarrab’ın avukatının mahkemeye sunduğu deliller soktu.

Reza Zarrab dosyasına Erdoğan ve 17 Aralık da girdi!

Savcı Bharara, Zarrab’ın avukatının “hayırsever insan” imajını güçlendirmek için sunduğu bağış makbuzlarını tek tek inceledi, Zarrab’ın Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu TOGEM-DER adlı derneğe yaptığı 7 milyon dolardan fazla bağışı “Zarrab ile Türkiye’deki yetkililer arasındaki ilişkinin delili” olarak dosyaya dahil etti.

Bharara’nın, davaya bakan New York Güney Eyalet Mahkemesi’ne sunduğu “Zarrab’ın kefalet başvurusunun reddedilmesi” yönündeki raporunda, Zarrab’ın “Türk yetkililerle” iyi ilişkiler içinde olduğunu vurguladı. Savcı raporunda, “Zarrab’ın iyi ilişkiler içinde olduğu Türk yetkililer” isimleri arasında TOGEM-DER bağlantısı dolayısıyla Emine Erdoğan’ın da adı resmen geçti.

Yine aynı dernekte yöneticilik yapan AB eski Bakanı Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış’ın adı da Bharara’nın “Türk yetkililerle Zarrab arasındaki iyi ilişkiler” dosyasına dahil oldu.

Hem Zarrab’ın avukatının sunduğu deliller ve kefaletle salıverilme dilekçesini, hem de Savcı Bharara’nın ofisinin sunduğu “Zarrab serbest bırakılmasın” gerekçelerini içeren raporun ardından, kefalet konusundaki nihai kararı 2 Haziran’daki duruşmada New York Güney Eyalet Mahkemesi Yargıcı verecek.

“TÜRKİYE’YE GİDERSE, DÖNMEZ…”

Savcı Bharara’nın ofisinin raporunda, Zarrab’ın “Erdoğan dahil, Türk yetkililerle iyi ilişkiler içinde olduğu” ifade edilerek, “Kefaletle serbest kaldığı takdirde, bir şekilde Türkiye’ye gitmeyi başarırsa, geri dönmez” mesajı verildi.

Zarrab’ın mali durumunun son derece iyi olduğunu, avukatının kefalet için önerdiği 10 milyon dolar nakit, 40 milyon dolar da garantinin, kendisi için önemli bir miktar olmadığı da savcılık dosyasında ifade edildi.

Savcılık dosyasında Zarrab’ın mal varlığı miktarının somut olarak ortaya konulabilmesi için de sahibi olduğu yat, uçak gibi araçların fotoğrafları yer aldı.

SAVCI BAHARARA’YA GÖRE, REZA’NIN BİR YILDA VERDİĞİ RÜŞVET 30 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE

Savcı Bharara’nın dosyasında Reza Zarrab’ın Türkiye’de verdiği iddia edilen rüşvetler de yer aldı. Zarrab’ın kefaletle serbest kalmak için mahkemeye sunmayı önerdiği 10 milyon dolar nakit para konusunda Savcı’nın dosyasında şu ifade yer aldı; “Davalının kefalet için önerdiği para miktarı, sadece 2013 yılında dağıttığı rüşvetlerin üçte biri kadar…”

ÜÇ ESKİ BAKANIN ADI DA BHARARA’NIN DOSYASINA GİRDİ

Bharara’nın Zarrab’ın “rüşvet ilişkileri” başlığında, üç eski Bakan, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler’in isimleri de dosyaya girdi.
Bu bölümde ayrıca Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ile, Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan’ın adları da yer aldı.

SAVCI, ZARRAB’LA İLK GÖRÜŞMEDEN “TATMİN OLMAMIŞ”

Savcı’nın, Zarrab’ın kefaletle serbest kalmaması için hazırladığı dosyada, Zarrab’ın savcılık makamına verdiği ilk ifadelere ilişkin ipuçları da yer aldı. Bharara’nın dosyasında, Zarrab’ın ilk ifadelerinde bazı konularda “gerçekleri olduğu gibi söylemediği”, bazı ülkelere yaptığı yolculukları sakladığı, hatta mal varlığı konusunda da sakladığı unsurlar olabileceği ifade edildi.

Zarrab’ın avukatı, müvekkilinin serbest kalması için geçen hafta duruşmanın Savcısı Preet Bharara’nın ofisine bir dilekçeyle başvurmuş, dilekçenin ekinde de Zarrab’ın kaçmayacağına garanti olarak, “hayırsever insan” imajını güçlendiren deliller koymuştu. Deliller, Reza Zarrab’ın serbest kalması halinde kaçmayacağını gösteren “hayır kurumlarına yaptığı bağış ve yardımların listesini” içeriyordu.

Zarrab’ın mahkemeye sunduğu 111 kalemden oluşan “bağış listesi dosyasında” 4 Ocak 2013 ile 2 Mayıs 2016 arasında yaptığı yaklaşık 10 milyon 206 bin TL’lik bağış ve yardımların listesi, kimisinin dekontu, kimisinin ise sadece bilgisi bulunuyordu.

Zarrab’ın avukatının mahkemeye sunduğu dosyada, bağış listesinde “aslan payını” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu TOGEM-DER adlı derneğin yer aldığı ifade edilmişti. Dosyada Zarrab’ın bu derneğe çeşitli defalarda, toplam 7 milyon TL’ye yakın yardımda bulunduğu ifade edilmişti.

Zarrab’ın listesinde ayrıca, “Ekonomi Bakanlığı aracılığıyla Türkiye’de öğrencilere burs verdiğine” ilişkin bilgi de yer almıştı. Bursların verildiği tarihlerde ekonomi bakanlığı görevini Zafer Çağlayan yürütüyordu.

Yine Zarrab’ın bağış listesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticilerinden olduğu TÜRGEV de yer alıyordu.

FOTO: SOZCU- ABD’de Savcı Bharara tarafından yürütülen Reza Zarrab soruşturmasında ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor…
17-25 ARALIK İDDİANAMESİ ABD’DE DELİL OLDU; EXCIBIT G (KANIT G)

ABD’de Reza Zarrab’ın davasına bakan Savcı Preett Bharara, 17-25 Aralık iddianamesini resmen”delil” yaptı. İddianamenin, Zarrab’ın üç eski bakan Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler’e rüşvet verdiğine ilişkin bölümleri “Excibit G” (Kanıt G) olarak resmen dosyaya girdi.

Savcı Bharara, “Davalının Türk siyasetçilerle yolsuzluk ilişkileri” başlığı altında aynen şu ifadeleri kullandı;

“Davalı müthiş servesini sadece pekçok ev, yat ve diğer menkulleri almak için kullanmakla kalmamış, aynı zamanda Türkiye’deki yolsuz siyasetçileri de satın almıştır. 2013 içinde Zarrab Türkiye’de tutuklandı ve türkiye’deki üst düzey yetkililere, kendi suç ilişkilerini yürütebilmek için rüşvet vermekle suçlandı. 72 gün gözaltında kaldıktan sonra salıverildi. Hakkındaki soruşturmayı yürüten polisler ve savcılar ya görevden alındılar, ya cezalandırıldılar, ya da tutuklanıp yargılandılar.

Zarrab’ın tutuklanmasına varan soruşturmanın detayları  Türk savcının 18 Aralık 2013 tarihli iddianamesinde yer aldı. Bu iddianame Türk  medyasına sızdı, ardından da internette yayınlandı. Bu raporun ilgili bölümlerinin çevirileri kanıt G olarak eklerde yer almaktadır. İddianamede yer alan kanıtlar arasında Zarrab ile diğerleri arasında Türk savcılığının  ele geçirdiği telefon konuşmaları tapeleri ile Zarrab ve diğerlerinin fiziksel takibinden elde edilen bilgiler yer aldı.”


Zarrab’ın Emine Hanım’ın derneği TOGEMDER’e bağışlarına ilişkin haberler de Savcı Bhara’nın dosyasında kanıt oldu. Emine Hanım’ın fotoğrafının da bulunduğu gazete haberleri Savcı Bharara’nın dosyasında “excibit H” (kanıt H) başlığı altında yer aldı

ZARRAB’IN “O” RÖPORTAJI DA DOSYADA!

Reza Zarrab Türkiye’de hapisten çıktıkdan sonra A Haber’e verdiği ve çok tartışılan röportajıda Savcı Bhara’nın dosyasına girdi. Zarrab o röportajda Türkiye’nin cari açığının üçte birini kendisinin kapattığını açıklamıştı. Dosyada bu röportaj “Excibit B” (Kanıt B) olarak yer aldı.

ABD'de tutuklu bulunan İran asıllı iş adamı Reza Zarrab'ın kefaletle salıverme talebini geri çeviren savcılığın kararlarının gerekçelerini mahkemeye sunduğu bildiriliyor.

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre savcılığın mahkemeye sunduğu gerekçe dosyasında 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında adları geçen eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kardeşi Mehmet Şenol Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Halkbankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da isimleri yer aldı.

Şarkıcı eşi Ebru Gündeş ve kızı ile ABD'ye giriş yapmak isterken, Miami Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra, kara para aklama, dolandırıcılık ve İran'a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Reza Zarrab'ın, kefaletle salıverilme talebini geri çeviren savcılık geri çevirme gerekçelerini mahkemeye sundu.

Yaz lastiği seçerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları
Zarrab'ın, yolsuzluk, altın kaçakçılığı, rüşvet ve fuhuşa aracılık etmekle suçlandığı dosyada, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve kardeşi Mehmet Şenol Çağlayan ile eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın adları da yer alıyor.

Savcılık belgelerini de sunduğu gerekçe dosyasında, Zarrab'ın eski bakanlara rüşvet verdiğini savundu ve buna ilişkin belgeleri mahkemeye sundu.

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara tarafından hazırlanan dosyada, Zarrab'ın talep ettiği kefalet bedelinin, dağıttığı rüşvetin üçte birine denk geldiğini öne sürdü.

Siyasi ilişki vurgusu

New York'ta tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın geçtiğimiz hafta yaptığı kefalet talebinin reddedilmesi gerektiğine dair mahkeme heyetine uzun bir açıklama gönderen Başsavcı Preet Bharara, tutuklu iş adamının maddi gücü ve siyasi ilişkilerine vurgu yaptı.

"Dağıttığı rüşvetin üçte biri"

Zarrab'ın avukatları tarafından yapılan 10 milyon doları nakitle garanti altına alınacak, 50 milyon dolarlık tahliye talebinin yetersiz olduğunu belirten Bharara, bu miktarın Zarrab'ın sadece 2013 yılında dağıtılan rüşvet miktarının üçte birine denk geldiğini öne sürdü. Zarrab tarafından yönetilen şirketlerin yıllık kazancının 11 milyar doların üstünde olduğunu aktaran Bharara, bu çapta geniş maddi imkanlara sahip birinin 10 milyon dolar nakit parayı özgürlüğü için rahatlıkla feda edip kaçabileceğini vurguladı.

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Reza Zarrab'ın kefalet başvurusunu yasal cevap süresinin son günü yanıtladı.

Mahkeme heyetine, tahliye talebinin neden reddedilmesi gerektiğine dair geniş bir dosya sunan Bharara, bu dosyada Türkiye'den önemli isimlere yer verdi.

Zarrab'ın  hayırsever bir işadamı olduğunu göstermek için mahkemeye sunulan kefalet başvurusunda, bağışların büyük bölümünün Togemder isimli derneğe yapıldığını hatırlatan Bharara, şüphelinin üst düzey devlet görevlileriyle yakın ilişkileri bulunduğuna dikkat çekti.

Bu ilişkileri sayesinde Türkiye'de Zarrab hakkında 2013 yılında hakkında açılan büyük çaplı yolsuzluk dosyasının kapatıldığını iddia eden başsavcı, Zarrab hakkındaki soruşturmayı yürüten savcılara siyasi baskılarla dosyadan el çektirildiğinin ileri sürüldüğüne değindi.

Fotoğrafları gösterdi

Çok geniş maddi imkanlara sahip Zarrab'ın tahliyesi halinde yurtdışına kaçışının zor olmayacağını öne süren Bharara, hazırladığı dosyada Zarrab'ın sahip olduğu uçak, tekne ve botları fotoğraflarıyla listeledi.

Başsavcılık tarafından mahkeme heyetine sunulan dosyada ayrıca Zarrab'ın Türkiye, İran ve Makedonya vatandaşlığı bulunduğu da hatırlatıldı. ABD'nin Makedonya ve İran'la suçlu değişimi anlaşması bulunmadığını öne süren başsavcılık, Zarrab'ın bu ülkelere kaçması halinde geri istenemeyeceğini iddia etti.

Geri dönmesi mümkün değil

Bharara tarafından hazırlanan dosyada, Zarrab'ın Türkiye'ye gitmesi durumunda ise suçlu değişimi anlaşması bulunmasına rağmen sahip olduğu üst düzey ilişkiler nedeniyle geri dönmesinin mümkün olmayacağını belirtti.

"Yalan söyledi"

Bharara ayrıca mahkeme heyetine Zarrab'ın bu görüşmede yakın zamanda ziyaret ettiği ülkelerle ilgili de yalan söylediğini, Suudi Arabistan, Lübnan ve Rusya seyahatlerini gizlemeye çalıştığını ileri sürdü.

Dosyanın temel dayanağı Zarrab'ın cep telefonu

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Brahara'nın Reza Zarrab'la ilgili hazırladığı dosyanın temel dayanaklarından birini FBI ajanlarının Zarrab'ı Miami havalimanı'nda gözaltına aldıkları sırada el koydukları cep telefonu oluşturdu.

Brahara ayrıca Reza Zarrab'ın, maillerine, cep telefonu mesajlarına ve para trafiğini gösteren belgelere de Zarrab'ın el konulan cep telefonundan ulaştıklarını mahkemeye sunduğu dosyada belirtti.

DHA