Abone Ol

Bir kere aldatan yeniden aldatır mı?

Ekonomik bağımsızlığı olan kadınlar aldatma konusunda erkeklere yetişmiş durumda. Kadının geliri erkekten fazlaysa, erkeğin kadını aldatma olasılığı 5 kat artıyor.

Bir kere aldatan yeniden aldatır mı?

“Birkaç defa buluştuktan sonra ciddi bir şey başlayacak gibi oldu aramızda. ‘Daha önce herhangi bir sevgilini aldattın mı’ diye sordum. ‘Bunun hiçbir önemi yok’ dedi. Doğru mu bu gerçekten? Yoksa yanıtı mutlaka almalı mıyım?”

Denver Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre bir insan –kadın veya erkek- daha önceki ilişkisinde sadakatsizlik yaptıysa, bunu bir kere daha yapma olasılığı 3.7 kat artıyor. İlişkiler süreklilik arz eden kişisel gelişimin bir parçası olduğu için, önceki ilişkiler gelecekteki olası ilişkilerin de nasıl olacağını üç aşağı beş yukarı belirliyor. Çoğu insan aslında eşine/sevgilisine tam olarak güvenmiyor. Bir yandan da medyadan, Uma Thurman gibi güzel ve akıllı bir kadının bile çocuğunun dadısıyla aldatıldığı gerçeğini duyuyor. Çalışmalar eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe aldatma olasılığının arttığını gösteriyor. Ekonomik bağımsızlığı olan kadınlar aldatma konusunda erkeklere yetişmiş durumda. Kadının geliri erkekten fazlaysa, erkeğin kadını aldatma olasılığı 5 kat artıyor.

Bir kere aldatan yeniden aldatır mı? - Resim: 1

Klişelerin başında gelen yedinci yıl, istatistiklere göre gerçekten de en tehlikeli sene. İlk 7 yıl kadınların aldatma olasılığı erkeklere göre daha fazla. Bu engel aşıldığında kadınların aldatma oranı azalırken, erkeklerin aldatma olasılığı giderek artıyor. Özellikle 18’inci yıl civarında erkekler tehlikeli. Yedinci yıl tabusuna kuşkuyla yaklaşan araştırmacılar da var tabii. Bazı araştırmalara göre belli karakter özellikleri sadakatsizliğe zemin hazırlıyor; örneğin cinsel ilişkiye, aldatmaya ahlaki olarak çok önemli bir değer atfetmeyen insanlar.

Başka araştırmalar da kişilik yapısının değil, ilişkinin kendisinin sadakatsizlikten sorumlu olduğunu söylüyor. Bu araştırmalara göre duygusal ve cinsel memnuniyet sadık kalmada önemli bir rol oynuyor. Partnerinizle mutluysanız ve bu ilişkinin sürme koşulu sadık kalmanızsa, ilişkinizi neden tehlikeye atasınız? İlişkide doyurulmayan istek ve ihtiyaçlar da aldatmanın kapısını aralayan önemli bir etken. Bir de güvenli alanından çıkmak istemeyip de binbir güçlüğe katlanarak paralel ilişkiler yürütenler var. Burada sorun yeni ve başka bir ilişki yaşıyor olmak mı yoksa var olan ilişkiyi bitirememek mi? Bu soru da karşımıza çıkıyor. Çok yeni bir çalışmaysa bambaşka bir olguya dikkat çekiyor. İnsanlara neden aldattığı sorulduğunda, en fazla belirttikleri iki neden var: Can sıkıntısı ve merak. Canı sıkılmayan ve merak etmeyen insan var mı, bilemedim...

Alper Hasanoğlu- Hürriyet