Abone Ol

Beyonce'nin kara panter şovu ABD'yi karıştırdı

ABD futbol liginde final maçının devre arasında gerçekleştirdiği şovla siyahi haklarına vurgu yapan Beyonce'a hem destek hem eleştiri yağdı.

Beyonce'nin kara panter şovu ABD'yi karıştırdı

ABD futbol ligi NFL'in pazar gecesi oynanan final maçının devre arasındaki şova, siyasi göndermeleriyle damga vuran siyah şarkıcı Beyonce, sağcıların eleştirileri ve boykot çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

BEYONCE'NİN DEVRE ARASI SEKSİ DANS GÖSTERİSİ

Sputnik'in haberine göre rapçi eşi Jay-Z ile birlikte siyahlara yönelik polis şiddetinin protesto edildiği gösterilere katılan ve bu gösterilerde gözaltına alınanların ‘gizli bağışçıları’ olduğu bilinen Beyonce, şovu ve kıyafetleriyle, 1960-70’lerde ırkçılıkla mücadele eden Kara Panterler örgütüne 'saygı duruşunda' bulundu.

Beyonce’un arkasındaki tamamı kadın ve siyah dansçıların, Kara Panterler üyelerininkine benzer bereler takması dikkat çekti.

Beyonce'nin kara panter şovu ABD'yi karıştırdı - Resim: 1Beyonce ve kara panterleri Superbowl gecesine damga vurdu

Ayrıca bu kıyafet, 2009’da hayatını kaybeden siyah şarkıcı Michael Jackson’ın 1993’teki Super Bowl konserinde giydiği ve Meksika Devrimi lideri Emiliano Zapata'nın sembol haline gelen kıyafetine benzeyen kostümü hatırlattı. Diğer taraftan dansçıların, şovun ardından sahne arkasında sağ yumruklarını havaya kaldırıp ‘Kara Panter selamı’ verdi.

'KARA PANTER DEĞİL İNSAN HAKLARI SELAMI'

Beyonce'nin kara panter şovu ABD'yi karıştırdı - Resim: 2Beyonce'nin photoshopsuz fotoğrafları internete sızdı

Meksika’nın ev sahipliği yaptığı 1968 Olimpiyatı’nda 200 m’de rekor kırıp bitiş çizgisini ilk sırada gören siyah Tommie Smith ile 3. olan John Carlos, siyah eldiven geçirdiklerini sağ yumruklarını havaya kaldırmıştı ve bu kare tarihe geçmişti. Müsabakada 2. olan Avustralyalı Peter Norman bu protestoya başını eğerek destek olmuştu. Carlos daha sonra kaleme aldığı biyografisinde ise bunun ‘Kara Panter değil insan hakları selamı’ olduğunu yazmıştı.

?Tüm bunlarla yetinmeyen dansçılar, üzerinde ‘Mario Woods için adalet’ yazan bir pankartla poz verdi. Siyah Woods Aralık 2015’te San Francisco polisi tarafından en az 20 el ateşle öldürülmüştü.

?Bu arada Beyonce, önceki gün de yeni single’ı ‘Formation’ın klibini paylaşmıştı. New Orleans’ta çekilen ve Katrina Kasırgası’na göndermeler yapılan videoda, polis şiddetine karşı düzenlenen ‘Black Lives Matter’ gösterilerinden görüntüler kullanılıyor. Ayrıca Beyonce videonun bir bölümünde suya batmakta olan bir polis aracının üstünde oturuyor, duvarlarda da ‘Bizi vurmayı bırakın’ yazıyor.

'ŞOVU POLİSLERE SALDIRMAK İÇİN KULLANDI'

Öte yandan Beyonce’un göndermeleri bazı ABD’li yetkilileri ve sosyal medya kullanıcılarını rahatsız etti. Eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, Beyonce’u anlamadığını ve şovda hiçbir artistik taraf bulamadığını savundu: “Çok saçmaydı. Bir avuç insan oradan oraya zıplıyor ve tuhaf şeyler yapıyordu. Korkunçtu.”  Giuliani, Beyonce’yi söz konusu şovu polislere ‘saldırmak’ için kullandığını öne sürdü. Siyah hakları aktivisiti Erika Totten ise Beyonce’nin vermek istediği mesajın yerine ulaştığını söyledi.