Abone Ol

Bakanın sözlerini 20 yıllık söndürme pilotu yalanladı: THK’nın 5 uçağı kalkmaya hazır bekliyor

Orman Bakanı’nın sözlerini 20 yıllık söndürme pilotu yalanladı: THK’nın 5 uçağı kalkmaya hazır bekliyor

Bakanın sözlerini 20 yıllık söndürme pilotu yalanladı

Türkiye İzmir’de orman yangınına Türk Hava Kurumu’nun söndürme uçaklarına neden müdahale etmediğini tartışıyor.

Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bugün itibariyle Türkiye’de bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor” demişti. 20 yıl Türk Hava Kurumu’nda söndürme pilotu olarak çalışan Günay Ciyavul, bu açıklamaların yalanlayarak, “Şu anda havalanmaya hazır 5 uçak pistlerde bekliyor, bir tanesi İzmir’de” dedi.

Söndürme Pilotu Günay Ciyavul Habertürk TV yayınına konuk oldu. Türk Hava Kurumu (THK) bünyesinde, 20 yıl boyunca Türkiye’nin her bölgesindeki yangınlara müdahale ettiğini söyleyen Ciyavul, THK’nın halihazırda havalanmaya hazır 5 söndürme uçağı bulunduğunu, bu uçaklardan biri nin İzmir’de, orman yangınına 2 km. uzaklıkta su dolu olarak havalanmaya hazır beklediğini söyledi.

Ciyavul’un açıklamaları şöyle:

THK’nın elinde sadece orman yangınlarını söndürmek için dizayn edilmiş olan dünyada 124 adet bulunan CR215 tipi 9 uçak var. “9 uçak var 6 uçak motorları yok” falan bunlar yok. 3 tanesinin motoru olmayıp bazılarının kanatları yok. Yedek parça olarak kullanılır. 5 tanesi faal. İzmir’de yangın yerine 2 km uzaklıkta su dolu olarak beklemekte. Diğer 4 uçak Etimesgut’ta bekliyor. Uçaklar hazır durumdadır.

Bakanın sözlerini 20 yıllık söndürme pilotu yalanladı: THK’nın 5 uçağı kalkmaya hazır bekliyor - Resim: 1

“BU UÇAKLAR MİLLİ SERVET, NE DEMEK MOTORU YOK”

Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “THK’nın elinde olan uçaklar 6 tane ama 3’ü şu an yerde, ground vaziyette. Yani motor yuvalarında motor yok; 3 tanesinin faal olduğunu söyleniyor. Bunların da sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir link kurma imkanı yok. Bugün itibariyle Türkiye’de bize hizmet verebilecek bir uçak filosu ne yazık ki bulunmuyor” açıklaması da sorulan Ciyavul “Direkt buradan Etimesgut Havaalanı’na giderek bu uçaklarla uçabiliriz. 5 tane uçak faal olarak 4’ü Etimesgut’ta, biri İzmir’de askeri bölgede hazır bekliyor. Milli servettir bu uçaklar. ‘Eski motoru yok’ ne demek.” yanıtı verdi.