Abone Ol

Ayşe Baykal'dan Nagehan Alçı'ya taciz yanıtı

Hürriyet gazetesi yazarı Ayşe Baykal, ile hemcinsi Habertürk yazarı Nagehan Alçı arasında 'kadınlara taciz' polemiği çıktı. Talat Bulut'un taciz iddialarının bulunduğu dosyanın kadın savcıya verilmesini öneren Alçı'ya, Baykal'ın yanıtı gecikmedi.

Ayşe Baykal'dan Nagehan Alçı'ya taciz yanıtı

Oyuncu Talat Bulut’la ilgili taciz iddialarına takipsizlik kararı veren erkek savcıya itiraz eden Nagehan Alçı, "taciz iddiasının bulunduğu dosya, onca şahit varken, bir kadın savcıya verilse, takipsizlik alır mıydı?" diye sordu ve Batıyı örnek göstererek, ülkemizdeki taciz ve tecavüz davalarının kadın savcı ve hakimlere verilmesini önerdi.

Cinsiyetin önemi yok

Kadınlara taciz tartışmasına katılan Hürriyet yazarı Ayşe Baykal'ın "Taciz..." başlıklı bugünkü yazısı yeni bir polemiğin fitilini ateşledi.

Alçı'nın kadın savcı ve hakim önerisine neden katılmadığını Baykal, şu sözlerle ifade ediyor:
"İster geleneksel, ister dini olsun katı bir kültürde yetişmiş bir kadın savcı veya hakimin taciz olaylarında kadının lehine karar verebileceğine inanmayacağım gibi özgür, eşit, adil kültürde yetişen bir erkek savcı veya hakimin de kadının aleyhine karar verebileceğine inanmıyorum."

"Hukukun üstünlüğünü kavrayamamış bir insanın cinsiyetinin çok önemli olmayacağı" görüşünü paylaşan yazar, "erkekleri çözümün dışına itemeyiz." dedi. Son dönemin trendi haline gelen kadınların taciz itiraflarına neden saygı göstermeyeceğini Baykal, yazısında böyle dile getiriyor:

Sırf hemcinsimiz diye her şeyi tacizden mi sayacağız?

"Nagehan Hanım ülkemizin aydın sınıfı olarak kadın köşe yazarlarımızı yaşadıkları tacizi anlatmaya davet ediyor. Hangi sektörden olursa olsun yaşadığı tacizi anlatan kadınlara saygım sonsuz, hiçbir itirazım yok lâkin her taciz itirafına saygı gösteremeyeceğim.

Hatırlarsanız 2017 yılında Amerikalı ünlü yapımcı  Harvey Weinstein’in tacizci olduğu ortaya çıkmıştı. Sonrasında kadın oyunculardan itiraflar da geldi. Kimi tacize boyun eğdiğini kimi kariyeri uğruna tacize karşı çıktığını söyledi.

Bir tarafta hak ettiği rolü veya ödülü sadece tacize  HAYIR dediği için alamayan bir kadın, diğer tarafta o kadının HAYIR’ına EVET diyerek  şöhret sağlamış bir kadın.  İki kadın profilini aynı kefede değerlendirmek adil olabilir mi? Tacize DUR diyememiş  yetişkin bir kadının geçmişe dair yaşadıkları taciz değil uygunsuz bir alış veriştir."