Abone Ol

Atatürk için dünyanın önemli gazeteleri ne yazmıştı?

Mustafa Kemal Atatürk tam 78 yıl önce bugün vefat etmişti. Atatürk'ü geçen yıllara rağmen hiç azalmayan bir sevgi ve hasretle anıyoruz.

Atatürk için dünyanın önemli gazeteleri ne yazmıştı?

Vefatının ardından dış basında çıkan yazı ve başlıklar onun nasıl bir dünya lideri olduğunu açıkça ortaya koyuyordu.

İŞTE O MANŞETLERDEN BAZILARI

New York Times (ABD): Büyük asker, büyük devlet adamı.

Observer (İng.): Doğruyu yapan bir dahi.

Atatürk için dünyanın önemli gazeteleri ne yazmıştı? - Resim: 1Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı

National Zeitung (Alm.): Kurtuluş umudu yokken o ortaya çıktı.

Le Figaro (Fra.): Tutkularını dizginlemeyi bilen bir liderdi.

İzvestiya (Rus): Vefatı Türk halkı için büyük kayıp.

FRANSIZ İHTİLALİNDEN SONRA EN BÜYÜK DEVRİM

Politika (Yugoslavya): Dünya en değerli liderini yitirdi.

Kathimerini (Yunanistan): Onun heykeli en değerli taştan yapılmalı.

Egyptian Gazette (Mısır): Fransız ihtilalinden sonra en büyük devrim.

Buenos Aires Herald (Arjantin): Sınırlı imkânlardan bir gelecek çıkardı.

10 KASIM DA SARAY'DA

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenin adresi bu yıl değişti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi, adli yıl ve akademik yıl açılışlarının ardından anma törenine de ev sahipliği yapacak. İlk tören ise 09.05’te Anıtkabir’de.

Adli yıl ve akademik yıl açılışlarının yanı sıra hâkim ve savcıların kura töreninin de yapıldığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı, bugün de Atatürk’ün ölümünün 78’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine ev sahipliği yapacak. Son yıllarda Milli Kütüphane ve ATO Congresium’da düzenlenen anma törenleri bu yıl Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na alındı. Ankara’daki 10 Kasım törenleri kapsamında saat 09.05’te devlet erkanı Anıtkabir’de Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulunacak.

Saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla tüm Türkiye’de de hayat duracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saygı duruşu sonrası Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayacak. Ankara’daki ikinci törenin adresi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi olacak. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere devlet erkanı Saray’daki Atatürk’ü anma törenine katılacak.

ADRES SON İKİ YILDIR ATO

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nca düzenlenen Atatürk’ü anma törenleri 2011, 2012, 2013 yıllarında Milli Kütüphene’de yapılmıştı. Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan’ın katıldığı törenler son iki yıldır ATO Congresium’da düzenleniyordu.