Abone Ol

Aslı Erdoğan, Türkiye’yi toplama kampı’na benzetti

‘Örgüt propagandası’, ‘örgüt üyeliği’ ve ‘halkı kışkırtmak’ suçlamaları yöneltilen Aslı Erdoğan, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Aslı Erdoğan, Türkiye’yi toplama kampı’na benzetti

‘Terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla kapatılan Özgür Gündem gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik soruşturma kapsamında tutuklanıp ‘yurt dışı yasağıyla’ tahliye edilen yazar Aslı Erdoğan, bugünkü Türkiye ile Nazi iktidarının başlangıcındaki Almanya arasında paralellikler gördüğünü söyledi.
Deutsche Welle’de yer alan habere göre Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından verilen Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri töreninde Alman haber ajansı dpa’ya konuşan Erdoğan, Türkiye’nin gittiği yönü Nazi Almanyasına benzeterek, “Birçok benzerlik var, tabii farklılıklar da. Bunu itiraf etmeliyim, zira karşılaştırmalar her daim tehlikelidir. Ancak gerçekten tüm hızımızla totaliter bir tek adam rejimine doğru dümen kırıyoruz” dedi.

‘Daha kötü bir zaman yaşamadım’

Türkiye’nin halihazırda toplama kampına dönüştüğünü dile getiren Erdoğan, insanların ne zaman ve nerede tutuklanacaklarını ya da içeriden çıkıp çıkmayacaklarını bilemediklerini belirterek, “Muhtemelen yakında yarım cümleler, yarım tırnak işaretleri, yarım virgüller yüzünden tutuklanacağız. İnanın bana daha kötü bir zaman yaşamadım” diye konuştu.

‘Böyle bir ortamda kim edebiyat ya da sanatla uğraşabilir ki?’

Ülkenin mevcut şartları altında sanatsal faaliyetlerini gerçekleştiremediğini kaydeden yazar, “Pek tabii ki bir sanatçı, başına bir tabanca dayanmışken, arya söyleyemez. Kim böylesi bir ortamda edebiyat ya da sanatla uğraşabilir ki? Tabii ki bu, yaşamaya devam etmemiz için tek dayanağımız. Umuda yönelik o kadar çok konuşuluyor ki, sadece bu bile aslında ne kadar umutsuz olunduğunu gösteriyor” dedi.

Ne olmuştu?

Özgür Gündem gazetesi, İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle geçici olarak kapatılmıştı.

‘Örgüt propagandası’, ‘örgüt üyeliği’ ve ‘halkı kışkırtmak’ suçlamaları yöneltilen Erdoğan, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Alpay, ‘öngörülen cezanın miktarı, gazetedeki yayınlar ve yazılar, gazete içerisindeki konumu ve serbest kalması halinde kaçacağı’ gerekçeleriyle ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak’ suçlarından tutuklanmıştı.

Erdoğan ve Alpay dahil dokuz isme ağırlaştırılmış müebbet istenmiş, Alpay ve Erdoğan ‘yurt dışı yasağıyla’ tahliye edilmişti.