Abone Ol

Asgari ücret zammı belli oldu

Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, asgari ücretin 2017 yılı için asgari ücretin yüzde 8 artışla net 1,404 liraya çıkarıldığını açıkladı.6.5 milyon çalışan doğrudan ilgilendiren asgari ücret ile ilgili süreç tamamlandı.

Asgari ücret zammı belli oldu

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında toplanan Asgari Ücret Tespit Komusyonu'nda alınan karar açıklandı.

Asgari ücret 2017 yılı için brüt bin 777 lira 50 kuruş, net bin 404 lira 6 kuruş oldu. Asgari ücretin 2017 yılı için brüt bin 777 lira 50 kuruş, net bin 404 lira 6 kuruş olduğu açıklandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda toplandı. Toplantıda, işçi kesimini temsil eden Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine ise Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir başkanlık yaptı.

Bakan Müezzinoğlu, Komisyonda olabildiğince ortak karar vermeye çalıştıklarını ve üçlü imza için uğraştıklarını belirterek, buna rağmen işçi kesiminin imzasını alamamalarına üzüldüğünü söyledi.         

Asgari ücretin yeni yılda da yılın tamamı için belirlendiğini ifade eden Müezzinoğlu, yapılan görüşmelerin ardından yeni yılda asgari ücrete yaklaşık yüzde 8 artış yapıldığını bildirdi.

Toplantıda konuşan Bakan Mehmet Müezzinoğlu şunları söyledi:

Bir ortak karar vermeye çalıştık. Üçlü imzanın peşinde bir bakan olarak çok koştuk. Türk –İş’in imzasının da burada olmasını çok isterdim.

Asgari ücret kararını işverenle birlikte imzalayabildiğimiz için onlara teşekkür ediyorum. Üçlü yapamadığımız için de üzüntülerimi ifade ediyorum.

ASGARİ ÜCRET TEK KADEMELİ OLDU

Asgari ücretin tek defada yılbaşından itibaren yılın geneline iki kademeli olmamasına karar verdik. İşveren tarafı iki kademeli talep ediyordu. Ama işçi kesiminden gelen talep bir defa yılın tamamına olsun talebini değerlendirdik. En azından bu taleplerini yerine getirmiş olmanın huzurunu kendi adıma ifade etmek isterim.

BİN 404 LİRA OLARAK BELİRLENDİ

Brüt asgari ücret 1777 lira 50 kuruş. Neti 1404 lira.


Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat ise toplantıda yaptığı konuşmada, belirlenen tutarın düşük olduğunu belirterek karara muhalif kaldıklarını belirtti.

KİM NE İSTEMİŞTİ

Asgari ücret hali hazırda bin 300 TL olarak uygulanıyor. Toplantılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş asgari ücretin yeni yılda bin 600 TL olmasını talep ediyordu. DİSKise, asgari ücretin 2 bin TL olması gerektiğini açıklamıştı.

İşveren tarafı (TİSK) asgari ücrete zam yapılmamaması gerektiğini belirtirken sonrakamlar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'den gelmişti.

TÜİK, bir işçinin aylık net yaşam maliyeti "ağır" işlerde bin 668 lira 90 kuruş, "orta ağır" işlerde bin 485 lira 30 kuruş, "hafif işlerde" ise bin 379 lira 40 kuruş olarak açıklamıştı. Asgari ücret ile ilgili görüşmelerin başladığı süreçte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise "Bin 300 lira yeterli değil. Daha iyi olması gerekir" demişti.

15 KİŞİLİK KOMİSYON BELİRLİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5 hükümet, 5 TİSK ve 5 Türk-İş temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.

Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.