Abone Ol

Alzheimer hastalığından korunmak için çare zeka oyunları

ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi, Fener Mahallesi'ndeki yaşlı evinde 60 yaş ve üstü kent sakinlerini ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek 'demans', 'alzheimer' gibi hastalıklarından korumak için 'zeka oyunları' kursu açtı.

Alzheimer hastalığından korunmak için çare zeka oyunları

Kursa katılan yaşlılar her biri farklı çözüm stratejisine sahip 15 farklı oyunu öğrenirken bu haftaki dersleri, evinin otoparkında sıkışan Ahmet Amca'yı kurtarmak oldu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 'Yaşlı Dostu Kentler ve Toplumlar Ağı' üyesi olan Antalya'nın Muratpaşa İlçesi'nde belediyenin açtığı 'Yaşlı Evi'nde 'demans', 'alzheimer' gibi ileri yaş hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için zeka oyunları kursu açıldı. Kurslara katılan yaşlılar, her biri kendine özel stratejiye sahip 15 oyunla beynin farklı bölümlerini aktif hale getiriyor.
Muratpaşa Belediyesi Yaşlı Evleri Koordinatörü Çiğdem Akbaş Metin, sayıları 3'e ulaşan Yaşlı Evleri'nin 60 yaş ve üzeri kent sakinlerinin gündelik hayatın içinde var olabilecekleri, hayata devam edebilecekleri noktalar olduğunu söyledi. Bu noktalarda yaşlıların iyilik hallerinin devamını ve sosyal bakım hizmetlerinin yerine getirildiğini aktaran Metin, bu çerçevede 3 aydır Fener Yaşlı Evi'nde zeka oyunları kursu açtıklarını kaydetti.
'HAYAT BİR OYUNDUR'
Kursu açarken 'Hayat Bir Oyundur' sloganından yola çıktıklarını anlatan Metin, "Aslında doğuştan itibaren her şeyi oyunlarla öğreniyoruz. İleri yaşlarla da zihinsel aktivitenin, sosyal iletişimin ve becerilerin kuvvetlendirilmesi için bunun devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Metin, zeka oyunlarının ileri yaşlarda zeka, hafıza, motivasyon ve kavrama yeteneklerini diri tutarken, demans ve alzheimer gibi hastalıkları önleyen, yakalanma riskini azaltan bir işlevi olduğunu da kaydetti.
15 OYUNLUK PAKET
Fener Yaşlı Evi'nde zeka oyunları kursunu veren zeka oyunları eğitmeni Gazi Umdu, kursun bir paket program olarak tasarlandığını söyledi. Her bir oyunun ayrı bir stratejiye sahip olduğunu ve her stratejinin beynin farklı bölümlerini çalıştırdığını anlatan Umdu, 15 oyunluk bu paketin problem çözme, hafıza teknikleri, analitik düşünme, eşleştirme gibi temel aktivitelerde beyni aktif hale getirdiğini belirtti. Gazi Umdu, yaşlıların hafta sonu bir trafik probleminin üstesinden gelmeye çalıştığını aktardı.
Temel amacı problem çözme becerisini geliştirmek, büyük görünen sorunları parçalayarak çözmek ve bir sıralamayı takip etmek olan bu haftaki oyunun temel karakterinin Ahmet Amca olduğunu kaydeden Umdu, oyunda yaşlıların, evinin otoparkından çıkmaya çalışan Ahmet Amca'ya yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.
Yaklaşık 1 aydır zeka oyunları kursuna katılan emekli Orhan Demirel, kırmızı arabanın sahibi Ahmet Amca'yı otoparktan çıkarmaya çalıştıklarını anlattı. Oyunda 13'üncü karta geçerek oldukça ilerleyen Demirel, zor olanın sorunun yöntemini belirlemek olduğunu, yöntem belirlendikten sonra çözüme çok kolay ulaşıldığını aktardı.

Alzheimer hastalığından korunmak için çare zeka oyunları - Resim: 1
Alzheimer hastalığından korunmak için çare zeka oyunları - Resim: 2
Alzheimer hastalığından korunmak için çare zeka oyunları - Resim: 3
Alzheimer hastalığından korunmak için çare zeka oyunları - Resim: 4
Alzheimer hastalığından korunmak için çare zeka oyunları - Resim: 5
Alzheimer hastalığından korunmak için çare zeka oyunları - Resim: 6
Alzheimer hastalığından korunmak için çare zeka oyunları - Resim: 7