Abone Ol

Almanya’da camilerle ilgili flaş karar!

Almanya’da bundan sonra camilerin önünde polis bekleyecek.

Almanya’da camilerle ilgili flaş karar!

Almanya’nın Saksonya Eyaleti’nin Dresden kentindeki Fatih Camisi’ne dün gece el yapımı patlatıcıyla saldırı düzenlendi. Dresden Polisi’nin yaptığı açıklamada, yerel saatle 21.53’te Hühndorfer Strasse Caddesi’ndeki camide bir patlama meydana geldiği bilgisinin alındığı, yapılan incelemelerde el yapımı patlayıcı parçaların bulunduğu ifade edildi. Olay sırasında imamın eşi ve iki çocuğuyla camide olduğu belirtilen açıklamada, patlamanın etkisiyle cami kapısının zarar gördüğü, binanın içinde is izlerinin oluştuğu kaydedildi.


Camideki olaydan kısa bir süre sonra kentteki Uluslararası Kongre Merkezi’nde de bir patlama meydana geldiği belirtilen açıklamada burada da aynı şekilde el yapımı patlayıcı parçaların bulunduğu bildirildi. Her iki olayda da yaralanan olmadığı ifade edildi.

CAMİLERİN ÖNÜNDE POLİS BEKLETİLECEK

Dresden Emniyet Müdürü Horst Kretschmar, iki saldırının birbiriyle bağlantılı olduğunun tahmin edildiğini belirterek, şimdiye kadar saldırıları üstlenen kimsenin olmamasına rağmen bunun yabancı düşmanlığından kaynaklandığını düşündüklerini açıkladı.

Kretschmar, Dresden’deki iki caminin önünde polisin bekletileceğini, tehlikede olabilecek diğer binalara ilişkin yeniden değerlendirme yapılarak önlem alınacağını dile getirdi. Olayla ilgili soruşturmayı Operatif Savunma Merkezi’nin sürdüreceği bildirildi.

GÜVENLİK KAMERALARI HER ŞEYİ KAYDETTİ

Olay anının kameralar tarafından tespit edildiğini belirten Fatih Camisi Derneği Başkanı Mahmut Bacaru, önce imamın kaldığı lojmanın önüne bir kişinin bir şeyler koyduğunu, ardından da patlamanın meydana geldiğini söyledi. Cami cemaatinden Mustafa Taşkın ise patlamanın ardından yangın çıktığını ve komşuların müdahalesiyle yangının söndürüldüğünü anlattı.

BAŞKONSOLOS Berlin’DEN GELDİ

Olayı haberi alır almaz Berlin’den 200 kilometre uzaklıktaki Dresden’e gelen Başkonsolos Ahmet Başar Şen, yaralanan olmamasının tek sevindirici kısım olduğunu söyledi. Dresden Emniyet Müdürü Horst Kretschmar’dan bilgi alan Şen, olayın tüm yönleriyle Alman makamları tarafından araştırılmasını istedi. Saldırıyı kınayan Şen, sorumluluların bir an önce yakalanmasını ümit ettiklerini, bu konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Görgü tanıkları ise bir kişinin patlamadan sonra motosikletle bölgeden uzaklaştığını söyledi.

GECE YARISI MOLOTOF KOKTEYLİ

Almanya’nın Hessen eyaletinin Bebra kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Mimar Sinan Camisi’ni de içinde barındıran derneğe üç gün önce kundaklama girişimi yapıldı. Hessen polisi, Türk-İslam Kültür Derneği gece yarısı molotofkokteyli atıldığını açıkladı. Olay sırasında binanın içinde kimsenin bulunmadığı, ateşin kendiliğinden sönmüş olabileceği kaydedildi. Binanın dış cephesinde yaklaşık 10 bin euro zararın oluştuğu belirtilen açıklamada, savcılığın ve polisin soruşturma başlattığı bildirildi.

TUTUŞSUN DİYE TAHTALI BÖLÜME ATMIŞLAR

Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Fatih Evren, öğlene doğru çocuklarını Kuran-ı Kerim dersine getiren velilerin duvardaki is izlerini fark ederek yönetim kurulu üyelerini aradıklarını, ardından kendilerinin de olay yerine gelerek polisi bilgilendirdiklerini söyledi. Polisin incelemelerde bulunduğunu ifade eden Evren, “Binanın üst kısmı tahtalarla döşenmiş. Alev alabilir diye molotofkokteylini özellikle üst kısma atmışlar. O da Allah’tan alev tutmamış. Duvarda is izi kalmış” dedi. 1983 yılında açılan cami, 1996 yılında da kundaklanmıştı.

İÇİŞLERİ BAKANI: BUNA İZİN VERMEMELİYİZ

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Dresden’de meydana gelen saldırıyı kınadı. İçişleri Bakanı de Maiziere, “Dresden’de DİTİB’e ait cami ve kültür merkezine yapılan saldırıda çok şükür kimse yaralanmadı. Bu tür saldırılara izin vermememiz lazım” dedi.

milliyet