Abone Ol

Ali Babacan Dışişleri koltuğunu istemedi mi?

Medyafaresi.com yazarı Metehan Demir, yeni kabinen şifrelerini açıklıyor.

Ali Babacan Dışişleri koltuğunu istemedi mi?

Şöyle kısaca kabineye bakarsak; 4 olan başbakan yardımcılığının 5'e çıktığını görüyoruz. 8 ismin ilk defa bakan olduğunu, 1 olan kadın bakan sayısının 2'ye çıktığını, 5'inin yerini koruduğunu, 16'sının değiştirildiğini ve Türkiye'de 23 ilin kabineye bakan göndermeyi başardığını söyleyebiliriz.

ÖNEMLİ OLAN

Daha son düşürülen Rus uçağına bakıp herhalde kabineyi ne kadar zor bir dönem bekliyor gibi fuzuli bir ifadeye gerek yok. Bunu herkes görüyor. Yoksa 'işleri zor' demek, son zamanlarda işin içinden çıkamayan bazı uzman bozuntularının, 'zamanlama manidar' diye kendilerini kurtardıkları sözleri söylemeye benzer. Önemli olan, kendilerinin Türkiye'nin kırılma noktalarının farkında olmaları. Herşey ortada. Ama keşke sadece mesele bununla kalsa.

Meselelerin ne olduğunu birazdan teker teker sayacağız.

ÇİFTE HARMAN

Ama önce geçen yazılarımızda belirttiğimiz kabine oluşumundaki sıkıntılara bakalım. Başbakan Ahmet Davutoğlu kabinenin yeni ve eski tecrübeli isimlerle bir harman olduğunu söyledi. Ama aynı zamanda yeni kabine kendisi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da etkisinin hissedildiği bir harman. Yani 'çifte kavrulmuş harman' olmuş. Erdoğan'a yakınlığı bilinen adeta son zamanlarda Saray hükümet koordinasyon komiseri olan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma ve Cumhurbaşkanı'nın damadı Berat Albayrak'ın da Enerji Bakanlığı'na atanması net olarak Erdoğan etkisidir.

BABACAN SIKINTISI

Ali Babacan tam da beklendiği gibi sıkıntı yaratmış. Çünkü, Davutoğlu kendisini siyasete devam konusunda ikna için çok uğraşmıştı. Bu ikna da ekonominin dümenine oturacağı beklentisini yaratmıştı. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, her konuda evet demeyen Babacan'a olan tepkisi etkisini gösterdi ve kabine dışı kaldı. Bundan sonra Babacan'ın sürpriz bir yol izlemesi de insanın aklına gelmiyor değil. Bununla birlikte, Ali Babacan'ın aslında teklif edilen Dışişleri Bakanlığını reddettiği iddiası da başkentte dolaşıyor. Öte yandan, yine de eski tecrübelilerden Mehmet Şimşek'in ekonominin dümenindeki isimlerden olması piyasalarda biraz rahatlama yarattı.

METEHAN DEMİR'İN YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

lojiblog.com