Abone Ol

AKP’liler vekil sayısı düşecek diye hayıflanıyor, MHP hoşnut

AKP ve MHP’nin 2019 seçimlerinde yapacağı ittifakla ilgili kulislerde neler konuşuluyor.

AKP’liler vekil sayısı düşecek diye hayıflanıyor, MHP hoşnut

AKP ve MHP’nin 2019 seçimlerinde yapacağı ittifakın seçim güvenliği ve adaleti üzerinde yaratacağı tartışmanın yanısıra, birlikte seçime girmelerinin hangi partiye daha çok yarayacağı kafaları kurcalıyor.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında ittifakın bu iki partideki yansımalarını Ankara kulislerinden aktardı.

İttifakın iki parti arasında olacağı, üçüncü partinin diğer iki partiden birinin listesinden girebileceğine ilişkin karardan MHP’nin hoşnut olduğunu aktaran Sarıkaya hoşnutluğun diğer iki sebebini de şöyle yazdı: “MHP, 2015 seçimi sonrası muhalefetin kurultay talepleri ve kopmalarla tabanında oluşan sarsıntıyı, ‘İktidar ortağı oluyoruz’ yaklaşımı içinde sonlandırdı. Ayrıca, bakanlar ve AK Parti yöneticilerinin il başkanlıklarını ziyaret edip taleplerini yerine getiriyor olması nedeniyle de teveccüh gören parti oldu.”

‘Belki üç beş milletvekili eksiğimiz olacak’

Diken'in haberine göre teklifin AKP’de dün bazı hayıflanmalarla karşılaşılaştığını belirten Sarıkaya, partinin etkin bir yöneticisinin sohbetleri sırasında şunları söylediğini aktardı: “İttifakta MHP’nin mevcudun daha fazlasını alacağı kesin. Belki yıllardır hiç milletvekili çıkaramadığı yerlerde D’Hondt bölünüm sonucunda bir milletvekili kazanacak. Bunu sorun eden arkadaşlarımız var; biz de onlara, ‘Belki 3-5 milletvekili eksiğimiz olacak ama unutmayın ki Cumhurbaşkanlığı da yarım puanla kazanılıyor; % 49.5 ile hükümet kaybediliyor’ hatırlatması yapıyoruz…”

Sarıkaya konuyla ilgili, “Dediğinde haklı çünkü oy pusulalarının bir zarfa konulması ittifak yapan partilerin Cumhurbaşkanı adayına yarar; bir de ittifak yapan düşük oylu partiye…” diye yazdı.