Abone Ol

AK Parti'de adaylar bıyık bıraktı

AKP’de son dönemde bıyık bırakanların sayısındaki artış dikkat çekti. Başbakan Davutoğlu sonrası genel başkanlık için ismi geçen Bekir Bozdağ, Efkan Ala ve Yalçın Akdoğan’ın bıyık bırakmasında...

AK Parti'de adaylar bıyık bıraktı

AKP’de son dönemde bıyık bırakanların sayısındaki artış dikkat çekti. Başbakan Davutoğlu sonrası genel başkanlık için ismi geçen Bekir Bozdağ, Efkan Ala ve Yalçın Akdoğan’ın bıyık bırakmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “bıyık bırakın” telkininin etkili olduğu öğrenildi

AKP’nin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanlığı bırakacağı ve yeni genel başkanın seçileceği 22 Mayıs’taki 2. Olağanüstü Kongresi’nde, MKYK, Merkez Disiplin Kurulu, Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu, Siyasi Erdem ve Etik Kurulu da yeniden belirlenecek. Böylece genel başkanlıktan ayrılacak olan Davutoğlu’nun, bir önceki kongrede kurullara aldığı kendine yakın isimler de tamamen tasfiye edilecek. Yeni genel başkan adaylığı için “düşük profil” kriterinin uygulanacağı dile getirilirken, Binali Yıldırım ve Bekir Bozdağ’ın isimleri öne çıkıyor. Son dönemde bıyık bırakan bakanların sayısının artması dikkat çekerken, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın bıyık bırakmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “bıyık bırakın” telkininin etkili olduğu öğrenildi.

‘3 B’den biri

Erdoğan ile uyum içinde çalışacak isimler arasında en güçlü ilk sıralarda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak gösteriliyor. Bu isimlerin yanı sıra TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da genel başkan adayı olabilecekler arasında sayılıyor.

AKP’ye yeni dizayn

Başbakan Davutoğlu’nun genel başkan seçildiği 27 Ağustos’taki 1. Olağanüstü Kongre’de yalnızca genel başkan seçimi yapılmış, Davutoğlu, Erdoğan’ın bir önceki olağan kongrede belirlediği MKYK üyeleriyle çalışmaya devam etmişti. 12 Eylül 2015’te yapılan olağan kongrede ise kriz yaşanan MKYK listesini ağırlıklı olarak Erdoğan belirlemiş, ancak Davutoğlu da kendine yakın az da olsa bazı isimleri kurula almayı başarmıştı.

Kongreye sunulacak yeni listede, son MKYK toplantısında Davutoğlu’nun yetkilerinin alınması için imzası istenmeyen Selçuk Öztürk, Mehmet Babaoğlu ve Cemil Çiçek’in çizilebileceği belirtiliyor. MDK, Parti içi Demokrasi Hakem Kurulu, Siyasi Erdem ve Etik Kurulu’nda Davutoğlu’nun belirlediği ve ona yakın olan isimlerin de liste dışı kalması bekleniyor.

İstifasını sunabilir

Kongreye kadar genel başkanlık ve başbakanlık görevini yürütecek olan Davutoğlu’nun, 22 Mayıs’ta yeni genel başkanın seçimiyle birlikte aynı gün ya da bir gün sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkarak 64. hükümetin istifasını sunması bekleniyor. Erdoğan da istifayı kabul ettikten hemen sonra yeni genel başkana hükümeti kurma görevini verecek.

Yeni kabine

Olağanüstü kongreyle birlikte yeni kurulacak 65. hükümetin kabinesinde de değişiklik olması bekleniyor. Davutoğlu’na yakınlığıyla bilinen Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın kabine dışında kalacağı konuşuluyor. Kabine dışında kalacak isimler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile birlikte sürpriz bakanların da yer alabileceği belirtiliyor.

Erdoğan’ın telkini

Son dönemde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın bıyık bırakması dikkat çekiyor. Üç bakanın bıyık bırakmasında Erdoğan’ın “bıyık bırakın” telkininin etkili olduğu konuşuluyor. Kulislerde, “Genel başkanlık ve bakanlık koltuğu için bıyık mı bırakmak gerekiyor” yorumları yapılıyor.

cumhuriyet