Abone Ol

ABD Türkiye'yi tehdit ederken Ruslardan sürpriz hamle geldi

ABD'nin S-400 füze savunma sistemleri anlaşmasını gerekçe göstererek Ankara'ya F-35 uçaklarını teslim etmeme tehdidinde bulunması sonrası Türkiye'nin gündemine gelen Rus Su-57 5. nesil avcı uçaklarının ihracat lisansının çıktığı belirtildi.

ABD Türkiye'yi tehdit ederken Ruslardan sürpriz hamle geldi

ABD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatını, S-400 füzelerinin teslimatının gerçekleşmemesi şartına bağlayan bir tasarıyı Senato'ya sundu.

"NATO Hava Sahasını Koruma Yasası 2019" başlıklı tasarıda "Rusya'nın, bir NATO ülkesi olan Türkiye üzerinden ABD savaş uçağı teknolojisine erişim sağlaması olasılığı, ciddi bir ulusal ve küresel risktir" ifadesi yer alıyor.

RUSYA’DAN YENİ HAMLE

Türkiye ve ABD arasında S-400 ve F-35'ler konusunda yaşanan gerilim tırmanırken Rusya'dan Ankara-Washington restleşmesindeki dengeleri değiştirebilecek bir açıklama geldi.

Sputnik'e konuşan Rus havacılık sektöründen bir kaynak, Su-57'lerin ihracat lisansının çıktığını ve uçağın adının T-50'den Su-57'ye çevrilmesi nedeniyle belgenin Rus hükümeti tarafından incelendiğini kaydetti.

Suhoy Test ve Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan Rusya'nın en yeni 5. nesil çok işlevli avcı uçağı Su-57, karşı tarafın hava savunma sistemlerinin kullanıldığı hava, kara ve deniz hedeflerini ve hava komuta merkezlerini imha etme kabiliyetine sahip.

Su-57'nin ilk uçuşu 2010'da Rusya'nın Komsomolsk-na-Amure kentinde gerçekleşti. İlk seri üretim grubunun 2019'da Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne teslim edilmesi bekleniyor.