Abone Ol

ABD ile büyük pazarlık: Arap aşiretleri Rakka için PYD yerine Türkiye'yi istedi, işler karıştı

Medyafaresi.com özel haberi- ABD Rakka’dan IŞİD’i temizlemek için tüm askeri planlarını yaptı. Ancak ABD Başkanı Trump Pentagon’un hazırladığı plan hakkında henüz kararını vermedi. Washington’u düşündüren ise bölgedeki aşiretlerin tutumu.

Arap aşiretleri Rakka'da PYD yerine Türkiye'yi isteyince..

Pentagon Rakka’ya PYD yani Kürtlerle girmek istiyor. Ancak alan hakimiyeti, Işid’e biat etmiş durumdaki dört büyük aşirette. Bayattrah, Al-Ajeel, Al-Breij ve Al-Na'im aşiretleri Arap kökenli ve Pentagon’un Kürtlerle birlikte Rakka’ya girmesine karşı çıkıyor.

Rakka ve çevresinde yaşayan Arap aşiretleri topraklarına Kürtlerin girmesini istemiyor. Rakka’ya ABD’nin ancak Türkiye ile birlikte operasyon düzenlemesi halinde destek verebileceklerini ABD yönetimine bildirdiler.

Rakka operasyonunda ABD’nin elini bağlayan aşiret haritası..

ABD ile büyük pazarlık: Arap aşiretleri Rakka için PYD yerine Türkiye'yi istedi, işler karıştı - Resim: 1

Stratejist ve Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen’e göre Suriye toprak bütünlüğü sağlanamazsa bölgede ılımlı, sünni bir İslam devleti kurulacak ve Rakka’da bu devletin başkenti olacak. Bu yüzden PYD’nin bölgeye girmesi Arap aşiretlerin çıkarlarına aykırı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ankara ziyaretinde en kritik mesele Rakka operasyonu ve Türkiye’nin aşiretler üzerindeki nüfusu. Arap aşiretlerinin ABD PYD’yi tercih ederken Türkiye’den yana tavır alması Washington yönetiminin elini bağlamış durumda…