Abone Ol

Suriye'de ABD destekli YPG-Arap ittifakı

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı gücü YPG, 'ABD öncülüğündeki koalisyonun talebi üzerine', bazı Arap aşiretler ve Süryani gruplarla yeni bir oluşum kurduğunu açıkladı. Aşiretler, ABD'nin gönderdiği silahların yolda olduğunu öne sürdü.

Suriye'de ABD destekli YPG-Arap ittifakı

Washington’un IŞİD ile mücadele kapsamında desteklediği Kürt YPG güçleri, yeni bir askeri ittifak kurduğunu açıkladı. PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG ve YPJ, yerel Arap ve Süryani silahlı grupların da içinde olduğu ‘Demokratik Suriye Birlikleri’ oluşturulduğunu duyurdu.

Açıklamada şöyle denildi:

“Hem siyasi hem de askeri sahada meydana gelen hızlı gelişmeler nedeniyle Kürt, Arap, Süryani ve toplumun tüm diğer bileşenlerinin bir arada olduğu yurtsever askeri birliklerin olması bir gerek haline geldi. Bu gücün hedefi demokratik bir Suriye’yi inşa etmek ve istisnasız Suriyeli vatandaşlara özgürlük, adalet ve haysiyetin olduğu bir yaşamı sağlamak."

Açıklamaya göre yeni oluşuma katılan gruplar: Suriye Arapları İttifakı (Devrimciler Ordusu, Burkan el Furat Operasyonu Bileşenleri, Sanadid Birlikleri, Yiğitler Birlikleri, Cezire Tümenleri Birliği), Süryani Askeri Konsey, YPG, YPJ.

Esed'le savaşmadılar

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Demokrat Suriye Birlikleri’nin ABD öncülüğündeki koalisyonun talebiyle oluşturulduğunu ifade etti. Bu adımın Rakka’yı IŞİD’den kurtarma operasyonu hazırlığı kapsamında gerçekleştirildiğini belirten gözlemevi, Kürt YPG birliklerinin daha önce IŞİD’den temizlediği bölgelerde etnik temizlik yaptığı yönündeki iddialar nedeniyle böyle bir adıma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Muhalif kaynakları, anlaşmada adı geçen Arap grupların sahada temsil gücünün çok zayıf olduğunu ve bu birliklerde etkin grubun sadece YPG olduğuna dikkat çekti. Çok fazla bilinmeyen bu gruplarla ilgili dikkat çeken bir başka nokta ise, bu grupların daha önce Esed rejimine karşı değil sadece IŞİD ile savaşmış olmaları.

'ABD silahları yolda'

YPG ile ittifak kuran gruplardan Rakka Devrimciler Cephesi Sözcüsü Ebu Muaz, Washington'un, silah gönderdiğini ve bu silahların yolda olduğunu kendilerine bildirdiğini söyledi. Silahların Rakka'ya başlatacakları saldırı için kullanılacağını kaydeden Sözcü, ABD ile bu konuda anlaştıklarını ve yoldaki silahların nitelikli silahlar olduğunu ifade etti.

'Cephane yardımı yapıldı'

Bu arada, ABD öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Albay Patrick Ryder, IŞİD’e karşı savaşan Suriyeli muhaliflere havadan mühimmat ikmali yapıldığını söyledi.

Hangi gruplara mühimmat yardımı yapıldığını belirtmeyen Ryder, “Koalisyon güçleri, Pazar günü Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı savaşan yerel kara güçlerine havadan paraşütlerle mühimmat ikmali yaptı. Bu güçlerin IŞİD’e karşı mücadeleye devam edilebilmesi için yapılan teslimatta küçük silahlar için mermiler bulunuyor.

'Eğit-donat revize edilecek'

Geçtiğimiz dönemde ABD tarafından eğitilip donatılan bazı savaşçıların silahlarını Nusra Cephesi’ne teslim etmesinden sonra Washington Türkiye ile Suriyeli muhaliflere yönelik olarak Mayıs ayında başlattığı Eğit-donat programını askıya almıştı. ABD bu programı revize edeceğini ve Suriyeli muhalifleri eğitmek yerine güvendiği Suriyeli gruplara silah sağlayabileceğini söylemişti.

ABD, daha önce YPG birliklerine havdan destek vererek, Kobani ve Tel Abyad gibi ilçelerde IŞİD’i geriletmekte başarılı olmuştu. Ancak bu ilerleme güney sınırında bağımsız bir kanton oluşmasını istemeyen Ankara’yı rahatsız etmişti.

SOHR, Reuters