Abone Ol

AB, Türkiye’ye sondaj cezasına hazırlanıyor

Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte yürüttüğü adanın batı ve doğusunda petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine karşı Avrupa Birliği’nin çeşitli ceza mekanizmalarını harekete geçirmeye hazırlandığı belirtildi.

AB, Türkiye’ye sondaj cezasına hazırlanıyor

DW Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’ye verilecek ‘ceza’ların, pazartesi günü düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk da, AB’nin tüm iyi niyetine karşın Türkiye’nin gerilimi tırmandırdığını ve bu tutumunun AB’nin tepkisini kaçınılmaz hale getirdiğini ifade etti.

Diplomatik kaynaklara göre, Türkiye’ye yönelik ilk aşamadaki olası cezaları şöyle:

Siyasi müzakere kanallarına kısıtlama getirilmesi
AB mali yardımlarının daha da azaltılması
Daha sonraki aşamada bireylere, şirketlere veya genel olarak ekonomiye yönelik yaptırımlar

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, Brüksel’in sondaj krizinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne verdiği desteği yineleyerek, Ankara’yı AB-Türkiye ilişkileri üzerinde ‘ciddi anlamda olumsuz bir etki yaratacak’ eylemlerine son vermeye ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine, uluslararası hukuk uyarınca saygı göstermeye davet etmişti.

Mogherini, “Planlanan bu ikinci sondaj operasyonu, Kıbrıs’ın egemenliğini ihlal eden, kabul edilemez yeni bir gerginlik unsurudur” ifadesini kullanmıştı.