Abone Ol

İzmir’in futbolcu kızları Şampiyonlar Ligi yolunda

Spor Toto Süper Lig’de takımı bulunmayan İzmir’de Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımı önümüzdeki hafta UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Türkiye’yi temsil edecek.

İzmir’in futbolcu kızları Şampiyonlar Ligi yolunda

İzmir'in futbol 1'nci liginde yıllardır takımı yok. Ama Konak Belediyespor kadın futbol takımı Türkiye Kadınlar Futbol 1'nci Ligi'nde 3 sezondur namağlup şampiyon oluyor. Mavi beyazlı formayla kadın futbolcular yeşil sahalarda rakiplerini ezip geçiyor. Geçen sezon 105 gol atarak rekor kırmışlar ve en esaslı rakipleri Ataşehir Belediyespor, Trabzon İdman Ocağı ve Karadeniz Ereğli gibi kadın futbol takımlarını geride bırakıp şampiyonluğu kucaklamışlar. Geçtiğimiz günlerde maddi sıkıntılar nedeniyle şampiyon kadrosunda büyük değişikliklere gitmeleri herkesi etkilemiş, ama oyuncular takımın yine de dimdik ayakta olduğunu söylüyor. Haftaya Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde grup maçlarını oynayacak kadın futbolar UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçlarına çift antrenman ile hazırlanıyor.

Futbol dünyanın en çok izlenen ve en büyük paraların döndüğü bir sektör. Öyle ki milyon dolarlık transferler, maç başına alınan başarı primleri, futbolcuların kazandığı reklam bonusları... Ailelerin erkek çocuklarına daha küçüklükten itibaren geleceğin Messi'si Ronaldo'su hatta Arda'sı olmaları için şartlandırdıkları bir sporu kadınların yapmasına hala kimse alışabilmiş değil. Peki Türkiye'de Futbol Kadınlar Ligi olduğunu kaç kişi biliyor, ya da geçen üç yılın şampiyonunun aynı takım olduğunu ve bir sezonda attıkları 105 gol ile rekor kırdıklarını.. Muhtemelen çok az kişi. İşte İzmir’in Avrupa fatihi kızlarının başarı hikayeleri...

Maçları 10 bin kişiye oynuyorlar

İzmir'in birinci ligde yıllardır temsilcisi yok. Köklü kulüpler Göztepe, Karşıyaka, Altay.. Maalesef Süper Lig'e yükselemiyorlar. Geçtiğimiz yıllarda Bucaspor İzmir'i Süper Lig'te temsil etti ama o da başarılı olamadan küme düştü. İzmir yine futboldan uzak kaldı.. Şimdilerde İzmir’in kızları futbola da el attılar, el atmakla kalmadılar erkek futbol takımlarının yakalayamadığı başarıyı da yakaladılar. ‘İzmir’in güzelliği ve özgür ruhlarıyla ünlü kızları futbolda başarıya koşuyor’ diyebiliriz bu takımın başarılarını okuyunca. Takımın kahramanı kızlara bakınca ise başarı öykülerinin her biri duygulandırıyor, umutlandırıyor.
Ama her başarı gibi İzmirli futbolcuların bu büyük başarısının da karşılığı yok. Üç sezon üst üste şampiyon olup Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne katılsalar da Konak Belediye Spor sponsor bulmakta zorlanıyor. Geçen sezon 10 bin kişi karşısında maçlarını oynayan ve bu başarılarından cesaretle İzmirli iş kadınlarının kapılarını çalan yöneticiler kendilerini destekleyen bir kişiyi bile bulamamanın burukluğunu yaşıyor.

Didem Taş / Kaptan
Özel günlerimizde karın ağrılarıyla sahaya çıkıyoruz
10 yıldır takımdayım ve 7 senedir de kaptanım. Kadın futbolcu olmak zor bir iş. Özel hayat kalmıyor çift antrenman var. Sorumluluk fazla. Fiziki olarak da erkek gücü ile kadın gücü bir değil. Özel günlerimizde karın ağrılarıyla sahaya çıkıyoruz. Erkekler gibi zor mücadelerler kıran kırana oyun oynuyoruz. İkili mücadelerlerde omuz omuza giriyoruz. Saç baş çekmiyoruz ama yine de erkek futbolu gibi sert oyun oynuyoruz. Saha içinde sertiz ama bir o kadar da duygusalız. Bakımımıza da özen gösteriyoruz, vücüdumuza bakıyoruz. Maçtan önce saçlarımıza fön çektiriyoruz ama maç bitince ne fön kalıyor ne makyaj. Bacaklarımız çok kaslı ama orantısız bir durum olmuyor. Stoper defans oynuyorum. Bir kadının defans yapması zor, ama ben işimi hakkıyla yapıyorum.

Handan Kurga / Kaleci
Kimse bana penaltı atamıyor
Dördüncü yılda üç şampiyonluğu da yaşadım. Bir kadın takımında kaleci olmak özellikle kalecilerde fark yok. Erkeklerin yaptığı işi yapıyoruz. Bir kadının en zor yan toplarda kararsız kalmak zordur. Penaltılarda da bir köşe seçerim hislerime göre o köşeye giderim. Bu hislerimle çok penaltı kurtardım. Bu yüzden Ligde bana kimse penaltı atamıyor, strese giriyorlar.

Berna Yeniçeri / Sağ bek
Hakemler bize karşı çok kibar
Sağ bek oynuyorum. İkinci yılım takımda. 9 yaşında başladım futbola. Babam çok destek zaten kendisi gitti beni yazdırdı futbola. Defansta görev yapmak zor. Bazen penaltı yaptırıyorum birkaç kişiyi de sakatlamışımdır kariyerim boyunca. Hakemler genelde erkek. Bize karşı çok kibar davranıyorlar. Maçlarda küfür olmuyor. Tek sıkıntımız sponsor bulamamamız, Destek istiyoruz.. Tutamadığım rakibe saygı duyarım. Benim eksiğimi görmüştür ve geçmiştir diye düşünüyorum. Arkadan çekme saç çekme gibi fair playe aykırı hareketler yapmam. Direkt kırmızı kart hiç görmedim. Sertlik açısından sahada erkek dışarıda kadın gibiyiz.

Ebru Topçu / Takımın gol kraliçesi
Geçen sezon 22 maçta 18 gol attım
Takımda 2'nci yılım. Futbola 9 sene önce başladı. Zonguldak Ereğli Belediye sporda oynadım. Forvet ve forvet arkası oynuyorum. 22 maçta 18 gol attım geçen sezon. Toplam kariyerim boyunca da 80 gol atmışımdır. Erkek takımları gibi bizlere maddi destek yok. Fiziki olarak zorlukları bir zorluğu yok erkeklerden hiçbir farkımız yok. Örnek aldığım futbolcu Sneijder. Ben de zaten tam onun yerinde oynuyorum. 2010'da Milli Takım'a gittim, beş yıldır milli takımlar bünyesindeyim. Erkek futbolcular kadar büyük paralar çok kazanamıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda destek kesikmeden önce sezonluk olarak 30 bin aldım yeni sezonda ise aylık olarak 1250 TL alacağım. Biz belediye olduğumuz için kanun değişti ve bütçeler kısıtlandı. Bir yandan Kütahya'da beden eğitimi öğretmenliği okuyorum bir yandan takımın antrenmanlarına katılıyorum.  Kariyerimle ilgili artık çok umutlu değilim çünkü destek yok kadınlar futboluna.