Abone Ol

Efsane güzellerin sırları ifşa oldu

Efsane modeller Cindy Crawford, Christy Turlington, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Stephanie Seymour ve Linda Evangelista’yı bir de menajerlerinden dinleyin. Doksanlarda dünyanın en ünlü süpermodellerini temsil eden Carole White, ‘Çok mu Konuştum?’ adlı kitapta güzellerin sırlarını ifşa...

Efsane güzellerin sırları ifşa oldu

Gelmiş geçmiş en büyük model ajanslarından Premier’in kurucusu Carole White, ‘büyük beşli’yi toplayan isim. 1981’de kardeşiyle evinin mutfağında kurduğu ajansla bunu başardı. Doksanlara girerken 40 modeli bünyesine kattı. Ama bu onların arasında bir ekip moda endüstrisini salladı: Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington ve Claudia Schiffer.

Peki her koyunun kendi bacağından asıldığı model endüstrisinde büyük beşli konsepti nasıl oluştu? Konseptin yaratıcısı White ilhamı gece gezmelerinden almış:

“Bu kızlar tek başlarına da çok güçlüydüler, popülerdiler. Ama fark ettim ki gece kulübüne, partiye girdiklerinde ortalığı yıkıyorlardı, herkesin onlara kilitlendiğini fark ettim. ‘Bunu neden paraya çevirmiyorum, işte kullanmıyorum?’ diye düşündüm. Onlara grup halinde işler ayarlamaya başladım. Seksi bir sürü gibiydiler.”

CINDY EVLENİNCE İŞLERİ TAVSADI

Model simsarı, kızların en güçlü olduğu yönlerini şöyle özetliyor:

“Naomi çok seksiydi ama hayatımda gördüğüm en güzel yüz Christy Turlington’ın. Elegan, zamansız bir güzelliğe sahip. En ihtişamlı vücut ise Cindy Crawford’ın. O rakiplerinden her zaman daha dişiydi. Daha iyi fotoğraf da veriyordu. Ancak Rande Gerber’la evlenince çok değişti. İşlere gelmemeye, telefonlara daha az çıkmaya başladı. Bence bir noktada kendi potansiyelini erken bitirdi.”

LINDA'NIN ŞAKASI FİYAT ARTTIRDI

“Günde 100 bin dolardan aza yataktan kalkmayız.”Linda Evangelista 1990’da verdiği bir röportajda süpermodellerin ihtişamlı hayatını böyle özetliyordu. Meğerse, bu tamamen bir şakaymış:

“Linda gördüğüm en sarsak ve komik kadındır. Dalgasına söylemiş. Markalar ciddiye aldı ve bir anda astronomik ücretler önermeye başladı. İki yılda binlerden milyonlara çıktık. 1992’de beşliye bir araba reklamı ayarladım. Kişi başına 450 bin dolar aldılar. Ona da binbir nazla, kaprisle geldiler.”

KATE MOSS YÜZÜNDEN DİRLİK BOZULDU

Naomi Campbell, doksanlarda White’a ‘anne’ diye hitap ediyordu. İkili şimdi mahkemelik. White göre aralarının bozulmasının nedeniyse Kate Moss’la olan arkadaşlığı:

“Kate piyasaya çıktığında Naomi onu temsil etmemi istedi. Ama ondan süpermodel olmayacağını düşündüm. Benim standartlarıma göre çok kısa boyluydu. Reddettim. Şimdi pişmanım. Naomi’yle bozuştuğum için değil, Kate’in harika bir kariyeri olabileceğini öngöremediğim için.”

YATAKTAN SÜRÜKLEYEREK ÇIKARIYORDUM

Her ne kadar ödenen fiyatlar tavan yapsa da bu modellerin işlerine canla başla sarılmalarını sağlamamış. White her çekime 4 saat rötarla gelen süpermodellerle mücadele etme yöntemleri geliştirmek zorunda kalmış:

“Geç uyanmasınlar diye otel odalarının yedek anahtarlarını alıyor, minibarlarındaki vodka şişelerini boşaltıp yerine soda dolduruyor, gerekirse sabah gidip onları yataklarından sürüklüyordum. Yine de hiçbir çekime zamanında gelmelerini sağlayamıyordum. Zaten ‘diva’lıklarından ödün de vermemek adına kasten de geç geliyorlardı. Çekim saatleriyle ilgili yalan söylemeye başladım. Bir iki kez inandılar, sonra baktılar zamanında geliyorlar, hemen rötar saatini arttırdılar.”

NAOMİ HOSTESİN KAFASINA YUMURTA ATTI

Asistanlarını dövmek, televizyon programlarında terör estirmek konusunda belli bir şöhreti olan White, ondan korkmayan tek kişi olduğunu söylüyor.

“Her ne kadar yakın olsak da, iş gezilerine çıktığımızda ondan mümkün olduğu kadar uzak oturtulmak tek koşulumdu. Çünkü rezalet çıkarma konusunda gerçekten bir uzmandı.”

Örnek mi? Campbell, Concorde’da birinci sınıf uçarken, sipariş ettiği yumurta ‘kayısı’ kıvamında değil, ‘katı’ olarak gelir. Yumurta ilk önce hostesin kafasına ekleşir sonra da pilotun gelip kendisinden özür dilemesi istenir. Reddedilince de ortalık iyice karışır.

CLAUDIA DİSİPLİNLİ AMA AÇIK GÖZLÜ

Bu isimlerin ikonikleşmesinde ilginçtir ki çekimler, reklam kampanyalarından çok bir klip önemli rol oynadı. Cindy, Linda, Christy ve Naomi’yi buluşturan George Michael’ın ‘Freedom’ından bahsediyoruz. Kliple ilgili bilinmeyen ise, işin mimarının model simsarı Carole White olması:

“Kızlarla yine toplu çekim yaparak Vogue’un kapağına taşımayı başarmıştım. George dergiyi görünce aradı ve klibinde kendisinin yerine modelleri oynatmak istediğinden bahsetti. Ama ‘büyük beşli’yi ekipçe istiyordu. Dördünü ikna etmeyi başardım. Ama Claudia istemedi. Nedeniyse, para, 100 bin doları yeterli bulmadı. Hayatımda gördüğüm en disiplinli modeldi. Ama para konusunda sertti: Hep diğer modellerden daha fazla ücret talep eder, bunu da özel görüşmelerde dile getirirdi. Aleni yapmazdı.”