Abone Ol

Aşk Yeniden için 20 yıl bekledim

Esin Gündoğdu'yu çoğumuz AşkYeniden'deki Ayfer karakteriyle tanıyoruz ama onun çok uzun zamana yayılan bir oyunculuk geçmişi var. 

Aşk Yeniden için 20 yıl bekledim

Dizilerde hep küçük rollerle başlayan Gündoğdu, sonraları kendini parlatıyor, rolünü büyütüyor. Rol aldığı her işte bir şekilde kendini gösteriyor. Sivaslı Ayfer'in şivesi Gündoğdu'nun Babaannesinden geliyor. Sadece şivesi değil Ayfer'in saflığı, biraz dedikoducu olması... Babaannesinin taklidini yapıyor. 20 yıldır tiyatro yapan Gündoğdu'yu insanlar yavaş yavaş tanımaya başladı. Tanınmak o kadar önemli değil ama oyuncular emeklerinin karşılığını bu şekilde alıyorlar. Gündoğdu, “Ben Aşk Yeniden'de oynamak için yirmi yıl bekledim. Bu sizce de çok değil mi?” diyor. Tiyatro camiasında o kadar başarılı oyuncular var ki maalesef adlarını ancak bir dizide oynayınca duyuyoruz.

KOMEDİDE DOĞAÇLAMA KOLAY

Gündoğdu için komedi ve doğaçlama çok kolay. Doğaçlama yeteneğini Sümer Tilmaç'a borçlu. Yıllarca komedi yapan Gündoğdu bir gün tiyatroda dram oynamak istiyor. Uyuşturucunun zararlarını anlatan gençlik oyununda uyuşturucu bağımlısı bir gencin annesini oynuyor. Seyirci gözlerinden yaşlar gelerek oyununu izliyor ama Gündoğdu'nun sahneye girmesiyle herkes gülmeye başlıyor. Bu duruma çok bozulan Gündoğdu, kendince teknikler geliştirmiş. Bazı oyuncular bazı roller için yaratılmış diyebiliriz. Gündoğdu da komedi için biçilmiş bir kaftan.

ŞAZİMENT'LE İLGİLİ SÜRPRİZLER VAR

Dizinin en meşhur karakterlerinden biri de Ayfer'in kızı Şaziment, dizinin hiç görünmeyen kahramanı. Herkesin merak ettiği Şaziment'i annesine soruyoruz, nereden çıktı bu Şaziment? Gündoğdu, Şaziment'in tamamen doğaçlama ortaya çıktığını söylüyor. Ersoy Güler'in ortaya çıkardığı hayali karakteri Gündoğdu biraz daha yoğurarak pekiştiriyor. Gündoğdu, Ersoy Hoca'nın Şaziment'le ilgili güzel sürprizleri olduğunu müjdeliyor ama ser veriyor sır vermiyor.

FAZLA HEYECAN OYUNCULUĞU ALIYOR

Esin Gündoğdu ekranda çok doğal, olduğu gibi. Oyunculuğa ilk başladığı sıralarda üzerindeki kamera heyecanını atabilmiş sadece. Bir karakteri çıkarırken ya da senaryoyu okuduğu zaman üstesinden gelebilir miyim acaba endişesini her zaman içinde taşıyor. “Hoca motor dediği zaman tiyatroda oynuyormuş gibi oynuyorum. Heyecan fazla olunca oyunculuğunuzdan alıyor” diyor. Gündoğdu, günümüzde artık durum komedilerine gülündüğünün de farkında. Komik olmaya çalışınca komik olunamayacağını çok iyi biliyor.

Ayfer karikatüre çok yatkın bir tip Esin Gündoğdu Ayfer karakterine nasıl hayat verdiğini şöyle anlatıyor: "Ayfer karikatüre çok yatkın bir tip. Birazcık fazla kaçırsam karikatür olur, çöp olur. Bu nedenle çok tehlikeli ve riskli bir karakter. Onu o sınırda tutmam gerekiyor. Ben sete gittiğim zaman bana gülüyorlar. Bir daha bir daha çekiyoruz. Şimdi onlar size güldüler ya birazcık daha büyük oynarsan bittin demektir. Aynı çizgide devam etmek gerekiyor. Ben sürekli 'biraz abartırsam ne olur beni uyarın' diyorum.”

SETTEN ZORLA GÖTÜRÜYORLAR

Gündoğdu işine aşık bir oyuncu. Sette veya kuliste saatlerini harcayacak kadar aşık. “Sette işim bittiğinde bile sette oturuyorum beni zorla eve götürüyorlar. Tiyatroya da öyle dört saat önce gitmişliğim vardır kulise. Ağır ağır hazırlanmayı severim. Orada vakit geçiriyorum. Her gün bir kitapokumuş kadar çok şey öğreniyorum” diyen Gündoğdu, sette güldüğü kadar hiçbir komedi filmine gülmüyor.


ÇARŞAMBA GÜNÜ SOKAĞA ÇIKIYOR

Yapılan bir işin insanlara ulaştığını görmek hangi oyuncuyu tatmin etmez. Tiyatroda bu tepkiyi alkışlarla aldığını söyleyen Gündoğdu, televizyonda iyi mi kötü mü oynadığından bir türlü emin olamadığı için diziden sonraki gün, ki bu Çarşamba oluyor, sokağa çıkıyor, insanların tepkilerini ölçüyor.

2015 Esin Gündoğdu'nun yılı. 22 Mayıs'ta vizyona girmesi planlanan Zilin Sesi isimli komedi filminde yer alan Gündoğdu, burada da Sivaslı bir kadını oynuyor. Gündoğdu, Zilin Sesi'nin de komedide yeni bir soluk olduğunu kaydediyor. Oyunculukla ilgili çok ilginç ve farklı projeleri olan Gündoğdu, zamanı geldiğinde hepsini çıkartacağını söylüyor. (YeniŞafak)