Abone Ol

9 HDP'li vekil hapiste, erken seçim mi olacak?

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri, herhangi bir vatandaş gibi yargılama sürecine tabi oldu.

9 HDP'li vekil hapiste, erken seçim mi olacak?

HDP Milletvekillerinin tutuklanmalarının ardından gözler Meclis'e çevrildi. Meclis nasıl etkilenecek, erken seçim mümkün mü? İşte bu soruların yanıtları;

Dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra ifade çağrısına uymadıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve tutuklanan HDP’li milletvekilleri için süreç şöyle işledi:

HDP’li vekiller, mayıs ayında dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği kapsamında soruşturulmaya başlandı. Düzenleme ile 55 HDP milletvekiline ait 511 dosyaya ilişkin dokunulmazlık kaldırıldı

Soruşturmalarını tamamlayan savcılıklar, vekilleri ifadeye çağırdı. HDP’liler, ifade vermeye gitmeyeceklerini açıkladı.

Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri, Van ve Bingöl’ün de aralarında bulunduğu savcılıklar, HDP’li yöneticiler ve milletvekilleri hakkında gözaltı kararı verdi.
Mahkeme önüne çıkarılan HDP’li vekiller tutuklandı. Ancak tutuklanmaları, milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Üyeliğin düşmesi için mahkûmiyet kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesi gerekiyor.

Mahkûmiyet kararı Yargıtay’da onanıp kesinleştikten sonra TBMM Genel Kurulu’nda okunduğu zaman milletvekilliği düşüyor. HDP milletvekillerinin tutuklanması, Meclis aritmetiğini değiştirmeyecek. Vekiller, tutuklu yargılanırken maaşlarını alacak, soru önergeleriyle Meclis’in denetim faaliyetlerine uzaktan katılabilecek.

ARA SEÇİM OLABİLİR

HDP Grubu, tutuklama kararlarına karşı topyekûn istifa edip sine-i millete dönme kararı alabilir. Ancak bu durumda da vekillerin istifaları ancak genel kurulda kabul edilmesi durumunda geçerli olacak. Milletvekilleri hakkındaki yargılama sonucunda mahkûmiyet kararı kesinleşirse Meclis’te tablo değişecek. Mahkûmiyet kararları genel kurulda okunduğunda kendiliğinden vekillikleri düşecek.

Anayasa’ya göre üye tam sayısının 5’te 1’i, yani 28 sandalye boşalırsa 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekecek. 59 milletvekili bulunan HDP’de 28 vekil hakkında kesin mahkûmiyet kararı verilirse, ara seçim söz konusu olacak.
Habertürk