Abone Ol

Neşet Ertaş'ın ardından ünlüler ne dedi?

Bozkırın Tezenesi, adına yakışır şekilde tam da Passolini'nin dediği gibi "biz yaşayanlar işin usulca" türkü çığırarak gitti...

Neşet Ertaş'ın ardından ünlüler ne dedi?

İŞTE ARDINDAN SANATÇI DOSTLARININ SÖYLEDİKLERİ

SELDA BAĞCAN

Nur içinde yatsın. Alanında tekti. Hayatı acılar içinde geçmiştir. Çok unutulmuş günleri oldu. Sanat camiası onu yeniden var etti. Üzgün gitti, hayata kırık gitti. Bu kadar değerli bir ozana kalbi kırık olarak gitti. Nur için de yatsın.

NEŞET ERTAŞ AH YALAN DÜNYA... VİDEO...


RAHMİ SALTUK: ÇOK SIKINTI ÇEKTİ

"Yöresel sanatçılar arasında ilk beşe, belki de birinci sırada gelir. Bozlakları rahmetli babası gibi çok iyi söylerdi. Ahbaplığımız var ama Türkiye'nin hallerinden dolayı son dönemde görüşemiyorduk. 1969'da Gençlik Saati vardı Ankara Radyosu'nda ilk defa o programda çok ünlü olduğu dönemde tanışmıştık. Beraber Gençlik Saatine çıkmıştık. Çok güzel eserler bıraktı. Her ölüm erken ölüm demektir. Bilgelik yanı vardı. Herkeste olmayan bir şey. Çok sıkıntılar çekti, Almanya'ya gitti. Unkapanı'nda karşılaştığımızda. Ona 'Yöneticiler sesimizi çıkarmamıza izin vermiyor' demiştim. O da 'O zaman sana bir firma gerekiyor' demişti."

SABAHAT AKKİRAZ: HER TÜRKÜDE HATIRLAYACAĞIZ

Hepimizin türküleriyle büyüdüğü, yaşadığı bir büyük usta. En büyük tesellim onun gibi çalan, söyleyen bir değerimiz yoktu. Sonsuza kadar her tele vurulduğunda, türkü söylendiğinde onu hep yaşıyor hissedeceğiz. Onu hep öyle duyacağız, öyle anımsayacağız."


İNCİ ÇAYIRLI: ÇOK BÜYÜP KAYIP

"Çok üzüldüm. Beklemedik, çok ani bir olay. İnsan olarak çok değerli bir kişiydi. Çok büyük bir kayıp. Büyük bir hocayı, iyi bir enstrüman çalan birini kaybettik. Başımız sağ olsun. Nur içinde yatsın. Yaptığı işi önce saygı ve sevgi, sonra da derin bilgisini katıyordu. Büyük üzüntü duydum."

EDİP AKBAYRAM: ŞOKTAYIM

Şoktayım. 3 gün önce Neşet ustayı ziyarete gittim. Odaya kimseyi almıyorlardı. Ancak görme olasılığı buldum. Uyuyordu. Bünye de çok küçülmüştü. Umutsuzluğa kapıldım ama çıkamadık canda umut vardır dileklerimle sağlıklar diledim.

Birkaç gün içinde böyle bir haberin geleceğini bekliyordum. Bu isimler son yüzyılın pir sultanlarıdır. Türk Halk Müziği'ne vermiş olduğu katkılar türkü severlerle birlikte çağ boyunca devam edecektir. Yeri doldurulamayacak bir büyük ustaydı.

Neşet ustayı kısa cümlelerle anlatamayız. Ben güzel türkülerini okudum. Tezenedir. Dünya çapında bir yaratıcıdır. Bugünün genç müzisyenlerinden bir çok kişi Neşet Ertaş'ın müzikleriyle hayat bulmuştur. Sanatın her köşesinde ve belleklerde her dakika yaşatılacaktır, özlemle anılacaktır

Kültür Bakanlığı, Neşet Ertaş koleksiyonuna sahip çıkmalıdır. Neşet Ertaş'ın türkülerine, izinsiz yapılan eserlerine sahip çıkmalıyız.

Demirel cumhurbaşkanıyken devlet sanatçılığı ünvanını kabul etmemişti Neşet Ertaş. Neşet Ertaşlar, Aşık Mahsuni Şerifler halkın ozanlarıdır. Bunları devletin ozanı yapamazsınız.


ALAATTİN YAVAŞÇA: YERİ BOŞ KALDI

Aşık grubu içerisindeydi. Kendisini rahmetle anıyoruz. Ama yerinin boş kaldığı kanaatindeyim. Toplumun süzme dediğimiz kısmının içerisinden seçilmiş insanlardı. Bir daha kolay kolay benzeri gelmez. Onun boşluğunu doldurmak mümkün değil. Onun bıraktığı eserler gelecek nesillere örnek olacaktır.

Biraz hakikatsisiz. Sağlığındayken ona göstermemiz gereken ilgiyi o sağken bunu belli edemiyoruz. Onu bu bakımdan tatmin ettiğimizi söyleyemem.

NEŞET ERTAŞ'I KAYBETTİK...

MUSA EROĞLU: KAZANDIĞI ERDEME ORTAK OLDUK

Bütün sevenlerine, yakınlarına ve sanatçı arkadaşlarına öncelikle başsağlığı diliyorum. Sanat, Anadolu'nun geçmişi, geleceği ve yönetimi, sanata nasıl bakıldığı... Neşet Ertaş, bunların tam ortasında bir köprü, her iki tarafı da görülüyor. Bu isimlerin sayıları çok az.

Aşık Veysel üç tane melodi vurduğu zaman Aşık Veysel diyorsun ama binlerce emek harcıyorsun hiçbir şey anlatılmıyor. Neşet Ertaş gibi 5-10 kişi var. Son fotoğrafa bakmamak lazım, daha önce bu adam neler yaptı, nerede hastalandı? Ondan sonra sahip çıkılıyor. Bütün geçmişini biliyorum, babasını, her şeyini biliyorum. Söylenecek başka laf yok. O bir Neşet Ertaş'tı ve kaybettik. Aynı kuşaktaydık, ayrı bir jenerasyonduk. Ama finalde aynı ülkedeki insanların, aşkların sevgilerin ortak paydasıyız biz. Korunması gerekir.

Yarın ötekilere de böyle ahlar-vahlar çekeceğiz. Bu ağıtçı toplum, öldükten sonra hep ağlar. Sağlığında kim bilir neler söylemişlerdir. Yarın da bizlere neler söyleyecek bilmiyorum. Çok yakın bir dostuydum. Aslında geçmişten bugüne ona sahip çıkmadık. Kendi kişisel becerisiyle zorla kazandığı erdeme ortak olduk.


SÜMER EZGÜ: YAŞAYAN EFSANEYDİ

Horasan göçeri, bir Türkmen ozandır Neşet Ertaş. Ben Galip Özkan'la tanışmayı çok istedim olmadı. Bir de Neşet Ertaş'la tanışmayı çok istemiştim. Bir Almanya seyahatinde evine gitmiştim.

Bana özel bir yemek hazırlamışlardı. Türkiye'ye yıllar sonra geldiği zaman ilk benim programıma konuk olmuştu. Hemşehrileri stüdyoyu basmıştı. Bunun nedeni sevgiydi. Neşet Ertaş yaşayan efsaneydi. Yaşarken efsane olmak zordur. Eserleri kalıcıdır. Başımız sağolsun. Yolu ışık olsun.


BELKIS AKKALE: DEĞERLİ ÜSTADIMIZDI

Neşet Ertaş deyince en az 3 nesile kendini sevdirmiş çok değerli bir üstadımız.

Çok üzgünüm. Hepimizin başı sağolsun. Sanatçılar hiçbir zaman unutulmaz. Aşık Veysel, Pir Sultan gibi o da unutulmayacak. Eserleriyle yaşayacak. Neşet Ertaş çok uzun yıllar halk türkülerine hizmet etti.

Tam bir Anadolu insanı. Anadolu insanlığını hiçbir zaman bırakmadı. Onun türküleri hepimize çimento oldu. 18 yaşındayken ben onun kışın bir konserine gitmiştim. Çok etkilenmiştim. Sazıyla sesini bu kadar bütünleştiren bir sanatçı olmadı. Bu, Allah'ın çok büyük bir lütfudur. Bizler daha çok öksüz kalacağız.

ERTUĞRUL GÜNAY: BÜYÜK BİR SESİ...

Büyük bir sesi kaybettik, hepimiz çok üzgünüz. Şahsen çok yakın tanıdığım bir arkadaşımdı. Kendisini ziyarete gitmiştim. Bu kadar erken kaybedeceğimizi düşünmemiştim. Büyük bir insanı kaybettik. Bizim sazımızla, bizim sözmüzle Avrupa'ya kendini tanıtmıştı. Kültürümüzü dünyaya tanıtmıştı. Halkın sevdiği bir büyük sanatçıydı. Sezen Aksu kabul ederseydi ki ederdi, bir yanda Neşet Ertaş, bir yanda Şivan Perver dostluğun, kardeşliğin sahnesini yansıtacaktık. Bu benim hayalimdi. Olmayacak artık.

Neşet Ertaş'ı kaybettik! Türküler yetim kaldı!

ALİ POYRAZOĞLU:

Sazi dusunen,dusundugunu mesk eden bir zihne donusturmustu. Saz sustu. Neset Ertas dusuncelerini sevenlerine emanet etti.


ARMAĞAN ÇAĞLAYAN:

Gonlum hep seni ariyor neredesin sen #NesetErtas


FERİDUN DÜZAĞAÇ:

Türküler öksüz..yetim.. İnsanlık O'nsuz kaldı Kalplerimizdeki insan toprak ve doğa sevgisi kadar yaşasaydık Neşet Ertaş hiç ölmezdi.


AHMET ÜMİT:

Neşet Ertaş'ın türküleri, bozkır rüzgarına yazılmıştır, ılgıt ılgıt tütecekir bu topraklar durdukça...


DERYA KÖROĞLU:

Büyük usta Neşet Ertaş ışıklar içinde yatsın. Türküler onun dilinde bambaşkaydı, bağlama bambaşka... "Yalan dünya" onu da aldı bizden.


ORHAN ALKAYA:

Uğurlar olsun Büyük Usta! Bu toprağın Bozlak kültürü Muharrem Baba'ya ve sana "ölümsüzlük" ışığını vermişti. Neşet Ertaş daima yaşayacak.

Neşet Ertaş'ın kendi sesinden hayat hikayesi... VİDEO..

Neşet Ertaş Gönül Dağı.. VİDEO

Neşet Ertaş Zahidem.. VİDEO

NEŞET ERTAŞ'LA ERDOĞAN ARASINDA SİGARA DİYALOĞU