Abone Ol

1 liralardan Atatürk çıkarıldı mı? O iddiaya belgeli yanıt!

Türkçe Olimpiyatları için basılan 1 liralık paralarla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

1 liralardan Atatürk çıkarıldı mı? O iddiaya belgeli yanıt!

10. Türkçe Olimpiyatları heyecanının dört bir yanı kapladığı şu günlerde bazı basın yayın organları yanlış bilgilerle dolu, skandal bir habere imza attı.

Atatürk'süz basılan özel 1 TL ortalığı karıştırdı... İŞTE O HABER!

Çok sayıda internet sitesinde yayınlanan ve adını açıklamayan kişilere dayandırılan habere göre Türkçe Olimpiyatları’nın 10. yılı hatırası olarak Darphane tarafından basılan paraların ön ve arka yüzlerinde Atatürk resmi bulunmuyordu. Üstelik, ’’ Bu paraların piyasaya sürülmesi ile insanlar yavaş yavaş bir şeylere alıştırılmak isteniyor. Atatürk resminin çıkarılarak bir cemaatin organize ettiği şenliğin Türk parası üzerine basılması çok düşündürücü ve üzücü bir durum.’’ şeklinde tamamen mantık dışı ifadelere yer veriliyor.

Samanyolu Haber'den sert tepki.. Habercilik bu mu?

Darphane özel zamanlarda hatıra olarak para basıyor. Bu paralar bazen sadece koleksiyonerler için basılırken bazen de tedavüle veriliyor. Tedavüle girmeyenlerde Atatürk resmi zaten yok..

Bazı hatıra paralar tedavüle de sokuluyor. Darphane zaman zaman hatıra paraları basarak dolaşıma sokuyor. Daha önce yapılan benzer uygulamalarda yine aynı tarz kullanılmış. Ön yüzde paranın değeri, arka yüzde ise logo veya figürler.

Darphane’den yapılan bir açıklamayla uygulamanın rutin olduğu belirtilerek bu sene Sayıştay için de aynı uygulamanın yapıldığı örnekleriyle ortaya konuldu.

İşte o paralar ve fotoğrafları...