Abone Ol

Dünyayı değiştiren dahinin sırları! Steve Jobs aslında kim?

14 yılda Apple'ı dünyanın zirvesine taşıyan Steve Jobs'un görevinden ayrılmasının yankıları sürüyor... Newsweek teknoloji dünyasını baştan aşağı değiştiren dâhinin sırlarını yazdı...

Dünyayı değiştiren dahinin sırları! Steve Jobs aslında kim?

Newsweek dergisi Steve Jobs'ın Apple'daki görevinden ayrılmasını kapak konusu yaptı. "Kralın gidişi, Amerikan dahisi" başlığıyla yayınlanan yazıda Steve Jobs'ın başarılarının sırları anlatıldı.
14 yıl önce Jobs ortak olduğu Apple'ın CEO'su oldu ve o günden bugüne şirketin hisseleri 110 kat arttı. Bir yıl önce rakibi Microsoft'u geçti ve Apple piyasa değeri 350 milyar dolara ulaşarak dünyanın en değerli şirketi ExxonMobil'in arkasına yerleşti. Apple'ın kasasına kısa sürede 76 milyar dolarlık bir nakit birikti.

Hayal gücü çok yüksek

56 yaşında hastalığı nedeniyle görevinden ayrılan Steve Jobs, çok kısa sürede bu kadar büyük servetin sahibi oldu ve ismini dünyanın en zenginleri arasına yazdırdı.
"O öngörüsü ve hayal gücü çok yüksek bir lider olduğunu kanıtladı" diyen Newsweek, Jobs'un en önemli özelliklerinin risk almadaki korkusuzluğu, çok yönlülüğü, zeki pazarlama yöntemleri yaratması olduğunu belirtti. 1970'lerin sonunda, diğer kurucu ortak Steve Wozniak'la birlikte, ticari başarı sağlayan ilk kişisel bilgisayarlardan birini yarattığının belirtildiği yazıda şöyle denildi:

En güçlü işadamıydı

"Jobs, 1980'lerin başında, Fare (Mouse) ile kullanılan GUI (Graphical User Interface) (Grafik Kullanıcı Arayüzü)'in ticari potansiyelini farkedenlerin arasında yer aldı. 1985'te yönetim kurulunda kaybettiği güç mücadelesinin ardından Jobs Apple'dan istifa ederek, yüksek öğrenim ve iş dünyası için bilgisayar platformu üretmeyi hedefleyen NeXT bilgisayar şirketini kurdu. 1997 yılında Apple Computer şirketinin NeXT'i satın almasıyla Jobs kurucusu olduğu şirkete geri döndü. O zamandan beri icra kurulu başkanı (CEO) olarak çalışmaktadır. Fortune dergisi 2007 yılında Steve Jobs'u En Güçlü İşadamı olarak gösterdi."

Sadık bir hayran kitlesi var

Jobs, daha önce Lucasfilm şirketinin bilgisayar grafiği bölümü olan Pixar Animasyon Stüdyoları'nı 1986 yılında satın aldı. 2006 yılında Walt Disney Şirketi tarafından satın alınıncaya kadar şirketin CEO'su ve en büyük hissedarıydı. Jobs, halen Walt Disney Şirketi'nin en büyük gerçek kişi hissedarı ve yönetim kurulu üyesi. Yazıda "Jobs, bilgisayar ve eğlence endüstrisinin önde gelen isimlerinden biri... Estetiğin toplumsal ilgi odağı oluşturmadaki rolünü iyi bilerek tasarımın önemini vurgular. İşlevsel ve zarif olan ürünler geliştirmesi sayesinde sadık bir hayran kitlesi edinmiştir" ifadeleri yer aldı. Jobs'un sadece ürün yaratmadığı, bağımlı müşteriler oluşturmasının da şirketin hızla zenginleşmesini sağladığı kaydedildi.


Teknoloji dünyasını hep şaşırttı

Teknoloji endüstrisini baş aşağı etti. Kişişel bilgisayar, müzik, eğlence, oyun, yayıncılık, Hollywood... Jobs'ın faaliyet gösterdiği iş konularıydı. Tüm bu alanları radikal bir biçimde değiştirdi. Onun sıradışı yaşamını bilmeden Steve Jobs'ın başarısını anlamak imkansız. Jobs bir nevi Harry Potter gibi bir hayat yaşadı. Evlilik dışı bir çocuk olarak doğdu. Suriyeli babası tarafından maddi zorluklar nedeniyle daha bebekken bir Amerikalı aileye verildi. Jobs evlatlık olarak büyüdü. Uyumsuz bir çocuk olduğu söyleniyor. Farklı bir dünyada yaşıyormuşçasına sürekli hayal dünyasında gezinen bir çocuk olarak tasvir ediliyor. Evlatlık alan aile kıt kanaat geçinebiliyordu.

Arkadaşları hep yanında

Jobs'un gelecekteki kariyerindeki dört ana özellik gençlik yıllarda izlenebiliyor. Olağanüstü inandırıcılık, sürekli risk alma, ikna yeteneği, katı mükemmelliyetçiliği... Baştaki üç özelliği, üniversiteyi bırakacak cesaretiyle anlaşılıyor. 20'lerin başlarında henüz zengin olmamışken, Jobs yanına güvenebileceği arkadaşlar alması gerektiğini farkediyor ve onun efsane olması sürecinde bu dostları hep yanında yer alıyor.


Bara içmeye gitti iPhone5'i çaldırdı

ABD'de bir Apple çalışanı, henüz piyasaya çıkmamış olan iPhone 5 model telefonu San Francisco'da eğlenmek için gittiği bir barda kaybetti. Önümüzdeki aylarda satışa çıkarılması beklenen ve modeli sır gibi saklanan telefonun detaylarının sızmasından endişelenen Apple yetkilileri, telefon sinyalinin peşine düştü. San Francisco'da bir evi işaret eden sinyalleri takip eden arama ekibi, kapısını çaldıkları evde "Hiçbir şeyden haberim yok" diyen genç bir adamla karşılaştı. Apple çalışanının alkollü olduğu için telefonunu koyduğu yeri unuttuğu düşünülüyor. Öte yandan, Apple yetkilileri, telefonun internette 200 dolara satılmış olabileceği bilgisine ulaştıklarını açıkladı. Geçen yıl nisan ayında da henüz piyasaya çıkmamış olan iPhone 4 model telefon, California'da bir barda unutan Apple mühendisi yüzünden bir teknoloji ürünleri sitesinde satışa çıkarılmıştı.


Financial Times Apple'a rest çekti

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, iPad ve iPhone'daki uygulamasını Apple ile üyelik satışı kârı üzerine yaşadığı anlaşmazlık üzerine geri çekme kararı aldı. Apple üyelik satışlarından yüzde 30'luk kesinti yapınca FT bu oranı fazla buldu. Apple müşteri bilgileri üzerindeki gizlilik haklarını paylaşmamakta da ısrar edince, gazete uygulama ortaklığını sona erdirdi. FT, uygulamasını geliştireceği yeni yazılımla internet üzerinden birçok akıllı telefon ve tabletin ortak erişimine planladığını açıkladı. e-kitap okuyucusu Amazon Kindle da, geçen ay akıllı tablet kullanıcıları için internet üzerinden kendi uygulamasının erişime açık olduğunu duyurmuş, üyelik için Apple aracılığını kaldırmıştı.



EFSANE PATRON STEVE JOBS'UN 3 AYLIK ÖMRÜ KALDI...