Abone Ol

Aydın Doğan kimdir?

Medya patronluğu denilince akla ilk gelen isim olan Aydın Doğan, bugün emekliye ayrılmış oldu. Peki Aydın Doğan kim?

Aydın Doğan kimdir?

Aydın Doğan, 1936 yılında Gümüşhane'de doğmuştur. Lise öğrenimini Erzincan'da tamamlamıştır. Üniversite eğitimine daha sonra Marmara Üniversitesi olan İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi'nde devam etmiştir.

1958 yılında kendi şirketini kuran Doğan, ilk yıllarında nakliyecilik, müteahhitlik, lastik, bisiklet, radyo, ticari araç, iş ve inşaat makinaları tüccarlığı yapmıştır. İlk ortaklığını İstanbul Yahudi tüccarları ile yaptı. 1970 yılına kadar da zahirecilik ve ecza depoculuğu ile uğraştı.

Koç ailesinin bayiliğini ve İnan Kıraç'ın desteğini alarak başarılı oldu. 1974'den sonra da İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeliği'nden sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır.

Medya sektörüne 1979 yılında Milliyet Gazetesi'ni satın alarak girmiş, Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası Başkanı olmuştur. 1998 senesinde Japonya'nın başkenti Tokyo'da yapılan Dünya Yayıncılık Birliği toplantısında Türkiye'den, seçimle ilk kez Yönetim Kurulu üyeliği'ne seçilen kişi olmuştur. 1999 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet madalyası ile ödüllendirildi ve aynı yıl Girne Amerikan Üniversitesi'nden ve 2000 yılında da Ege Üniversitesi'nden fahri doktora ünvanı aldı.

Kurduğu Doğan Medya Grubu ile, Posta, Hürriyet, Milliyet, Radikal, Fanatik, Referans, Vatan ve Turkish Daily News gazetelerini; ayrıca Kanal D, Star TV, CNN Türk'ün de içinde bulunduğu 21 televizyon kanalını bünyesine katmıştır.

Gün itibarıyla Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ'a bıraktı.