Abone Ol

31 Mart’tan sonra AKP’de değişim sinyali

Partisinin Düzce mitinginde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart'tan sonra AKP'de değişim sinyali verdi.

31 Mart’tan sonra AKP’de değişim sinyali

Erdoğan,'16 Nisan halk oylamasının ardından partimizin genel başkanlığına yeniden geldiğimizde teşkilatlarımızda ve belediyelerimizde epeyce bir çalışma yürüttük. Bu çalışmanın önümüzdeki dönemde de devam etmesi gerekiyor' dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Düzce AK Parti’nin hizmet siyasetiyle, gönül belediyeciliği ile yoluna devam edecek. Depremin yol açtığı izleri silmek için her gayreti gösterdik, seferberlik ruhu ile çalıştık.

‘Bu çalışmayı önümüzdeki dönemde devam etmesi gerekiyor’

Kızgınlık, küskünlük ders verme hissiyatı başka şeydir, sandıkta milli iradeye sahip çıkmak başka şeydir. İnsanın olduğu her yerde hata da eksik de vardır, noksan da vardır. Önemli olan düzeltme iradesine sahip olmaktır. Biz bu kararlılığa sahibiz. 16 Nisan halk oylamasının ardından partimizin genel başkanlığına yeniden geldiğimizde teşkilatlarımızda ve belediyelerimizde epeyce bir çalışma yürüttük. Bu çalışmanın önümüzdeki dönemde de devam etmesi gerekiyor

Milletine ülkesine hizmet etmek için kendisine tahsis edilen imkanları çarçur edenlerin bizim dünyamızda yeri yoktur. Bunun hesabını mutlaka verecektir. Saygısızlık eden, kibirli davranan herkes bizi de defterinden silmiş demektir. Ve yollarını da ayırmış demektir. Böyle bir yanlışa bir AK Partili asla düşemez

‘Ölümüne kadar aday mı olacaksın?’

Bazı yerde bizden aday olmayanların hiç olmadık yerlerden adaylıklarını koyarak karşımıza çıktıklarını görüyorum. Dün Adıyaman'da Van'daydım. Bunları gördüm. Acıdım. Bir taraftan dava diyeceksin bir taraftan da kalkıp hiç olmayacak bir partiden aday olacaksın. Bunun adı şehrine hizmet davası değil nefsine hizmet çabasıdır. Seni aday yaparken her şey güzeldi, aday yapmayınca ne oldu? Ölümüne kadar aday mı olacaksın? Çalıştığı sürece layık olduğu sürece eyvallah. Bir siyasi parti ilkeleri ile ayaktadır. Ona uyanla yola devam. Uymayanla… “Sen istirahat et.” Böyle bir ortamda şu veya bu sebeple sandığa gitmemek, bize değil ülkeye ve millete ceza vermektir

Ankara'da yaşayan Kürt kardeşlerime sesleniyorum siz Mehmet Özhaseki orada dururken oyunuzu soyadı Yavaş olan bu adama mı vereceksiniz? Durmadan seçim kaybeden birisi. Belediyeciliği bilen birisi değil.

16 Nisan Referandumu’ndan sonra neler yaşandı

16 Nisan 2017 Başkanlık Anayasası Oylaması’nda kıl payı bir farkla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği gibi “Evet” sonucu çıksa da, oy oranlarına bakıldığında “bıçak sırtı” sonucu da ortaya koydu. Erdoğan için “hayat-memat meselesi” kadar önemli olan 2019 seçimleri için büyükşehirlerin de “Hayır” cephesinde yer alması “alarm zillerinin” işareti oldu.

1 Kasım 2015 genel seçimlerine göre yüzde 10’luk oy kaybının nedenlerini araştırmak için referandumdan hemen sonra bir çalışma yaptıran Erdoğan, gelen sonuçlardan, ‘yeni sistemin yeterince anlatılamamasının’ yanı sıra, örgütlerin de yeterince gayret göstermediği tespitiyle karşılaştı. Önce anayasal olarak önünde engel olmadığı için AKP’ye üye oldu, hemen ardından da 21 Mayıs’ta 2017’de yapılan Olağanüstü Kongre’de genel başkan seçilerek, doğrudan parti örgütlerine müdahale yetkisini ele aldı.

Erdoğan’ın partiye katılması parti tabanında sinerji yaratsa da, gelen anketler ve parti yönetimince hazırlanan raporlarda, ‘teşkilatlarda ve belediyelerde gerekli karşılığı görmediği’ sonucuna varıldı. İşte Erdoğan bu nedenle ilk kez yaz aylarında, parti örgütlerinde “metal yorgunluğu” olduğundan yakındı ve yorgun arkadaşlarını değiştireceğini açıkladı.

Ancak bu durumun kimi teşkilatlarda tepkilere de neden olduğu ifade edildi. Kimi yorumcuların tahmininin aksine, Erdoğan “değişim” kararlılığından geri adım atmadı. Kabinede dar kapsamlı revizyonun ardından 22 il başkanı ve onlarca ilçe başkanı istifa ettirildi.

Teşkilatlarda sessiz sedasız yürüyen görevden alma/istifalar, sıra İstanbul gibi Türkiye’nin en büyük metropol kenti ve başkent Ankara’ya geldiğinde, ülke gündeminin baş sıralarına oturdu. İstanbul ve Ankara’yı yıllarca yöneten Kadir Topbaş ve Melih Gökçek görevlerinden istifa ettirildi. Topbaş ve Gökçek’in ardından; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Erdoğan’ın isteğiyle görevlerinden ayrılan isimler oldu.

(SÖZCÜ)