Abone Ol

Seçimde oy verme saatleri nedir? Nerede oy kullanacağım? İşte cevaplar

24 Haziran 2018 Nerede oy kullanacağım hangi sandıkta oy kullanacağım oy kullanma saatleri nedir? YSK seçmen sorgulama nasıl yapılır sorusu araştırılıyor. İşte cevaplar...

Seçimde oy verme saatleri nedir? Nerede oy kullanacağım? İşte cevaplar

24 Haziran 2018 Nerede oy kullanacağım hangi sandıkta oy kullanacağım oy kullanma saatleri nedir? YSK seçmen sorgulama nasıl yapılır sorusu araştırılıyor. Nerede oy kullanacağım? Seçmen sorgulama ekranına vatandaşlardan yoğun bir ilgi var. 24 Haziran seçimlerine az bir zaman kala vatandaşlar oy kullanacakları yeri öğrenmek istiyorlar. Cumhurbaşkanı seçimi ile milletvekili genel seçiminde yurt içinde 56 milyon 342 bin 263, yurt dışında da 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen sandık başına gidecek. 24 Haziran seçimleri öncesinde muhtarlıklarda askıya çıkan listeler ve internet üzerinden seçmen kayıt sorgulama süreci sona erdi. Son sorgu tarihi 12 Mayıstı. 22 Mayıs'ta ise seçmen kütükleri kesinleştirildi ve oy kullanma yerleri açıklandı. Seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz hangi adres ile kayıtlı olduğunuzu www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" bölümünden veya mobil cihazınızdan Yüksek Seçim Kuruluna ait "Seçmen Sorgulama" uygulamasını indirerek gerekli bilgileri ve resim doğrulama alanına verilen karakterleri girerek sorgulayabilirsiniz. Vatandaşlar YSK seçmen sorgulama sayfası ekranında TC kimlik numaraları Nüfusa kayıtlı olduğu sıra no ve Nüfusa kayıtlı olduğu il bilgilerini girdikten sonra seçmen sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.

YSK SANDIK SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

OY KULLANMA SAATLERİ

Tüm yurtta:  08.00 – 17.00

Dış Temsilciliklerde: 09.00 – 21.00 saatleri arası

Gümrük Kapılarında: 24 Saat (24 Haziran Pazar günü saat 17.00'a kadar)

YSK SANDIK SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Oy kullanacak vatandaşlar hem e-devletten hem de YSK'nın resmi sitesinden T.C Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl ve Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No gibi bilgileri girerek sorgulama yapabilecek.

Açılan sayfa üzerinden sorgulama işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.Sorgulama Tipi: T.C. Nüfüs Cüzdanı - T.C. Kimlik Kartı (Yeni)Nüfusa Kayıtlı Olduğu İlT.C. Kimlik NumarasıNüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No - Seri No ( Sadece yeni kimlikler için geçerlidir. )Resim Doğrulama gibi alanları doğru bir şekilde doldurarak seçmen sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Oy Vermede Kimliğin TespitiSandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı(TCKK), Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. (298/87, 91). Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87).Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.Ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için, cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer (298/87)

Sandık bilgisi sorgulama işlemi için kullanmanız gereken hizmetin adı “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama”dır. Hizmeti bulmak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir. Tarayıcınızın adres satırına https://www.turkiye.gov.tr/yuksek-secim-kurulu-yurt-ici-secmen-kaydi-sorgulama yazarak ulaşabilirsiniz.

Site İçi Arama kutusuna hizmet adının içinde geçen kelime veya kelimeleri yazıp arama tuşuna bastıktan sonra, gelen listedeki “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama” bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hizmet bağlantısına tıkladığınızda, yurt içi seçmen kaydınız varsa sandıkların belli olduğu dönemde aşağıdaki bilgiler görüntülenir.

* T.C. Kimlik Numaranız

* Adınız

* Soyadınız

* İl

* İlçe

* Muhtarlık Adı

* Engellilik Durumunuz (Görme veya Ortopedik)

Ayrıca seçim tarihi, yapılacak seçimin adı ve oy kullanacağınız sandık bilgileri görüntülenir. Sizinle aynı hanede oturan seçmenlerin de oy kullanacağı sandık bilgileri tabloda görüntülenir. Ekranda Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan bilgilendirme görüntülenir. Lütfen ekranda yer alan bilgilendirmeyi dikkatlice okuyunuz. “Seçmen Bilgi Kağıdını İndir” düğmesini kullanarak seçmen bilgi kağıdınızı “pdf” olarak indirebilirsiniz.

SEÇİM TAKVİMİN AŞAMALARI

24 Haziran'da Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri  için YSK tarafından hazırlanan seçim takvimi işliyor.

Seçim takvimine göre, yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri yarın  kesinleştirilecek ve yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belli  olacak.

Yurt dışı seçmenlerin oy kullanacakları tarih aralığı ve yer bilgileri  de www.ysk.gov.tr adresinden yarın saat  08.00'de ilan edilecek.

Cumhurbaşkanı seçimi ile milletvekili genel seçiminde yurt içinde 56  milyon 342 bin 263, yurt dışında da 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere toplam 59  milyon 391 bin 328 seçmen sandık başına gidecek.

27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne AK Parti, BTP, CHP, HDP, HÜDA  PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katılacak.

Siyasi partiler milletvekili aday listelerini bugün saat 17.00'ye  kadar YSK'ye verecek, kesin aday listeleri 30 Mayıs'ta ilan edilecek. Yurt  dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 7 Haziran'da başlayacak.

  SEÇİM TAKVİMİNİN ÖNEMLİ DİĞER AŞAMALARI ŞÖYLE:

- 22 Mayıs: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek.  Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Yurt dışı  seçmenlerin oy kullanacakları tarih aralığı ve yer bilgileri YSK'nin internet  sitesinde ilan edilecek.

- 25 Mayıs: Siyasi partilerin aday listeleri ve bağımsız adayların  başvuru evrakındaki eksikleri tamamlamalarının son günü.

- 26 Mayıs: Milletvekili geçici aday listeleri YSK tarafından Resmi  Gazete'de yayımlanacak ve itirazlar başlayacak.

- 27 Mayıs: Geçici aday listelerine itirazlar saat 15.00'te sona  erecek ve 23.59'a kadar itirazlar karara bağlanacak.

- 30 Mayıs: Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına  başlanacak. Tüm seçim çevreleri ve yurt dışı ile gümrük kapılarında kullanılacak  birleşik oy pusulalarının basımı ve dağıtımına başlanacak. YSK tarafından  milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibarıyla ilan edilmek üzere  il seçim kurullarına ve Resmi Gazete'ye gönderilecek.

- 7 Haziran: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi  başlayacak.

- 8 Haziran: İl Seçim Kurullarınca miting alanları belirlenecek  Cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adaylara duyurulacak.

- 13 Haziran: Başvuran cumhurbaşkanı adayları ile siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman  sıralarının belirlenmesi için ad çekilecek.

- 14 Haziran: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

- 17 Haziran: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.  Seçmen bilgi kağıtlarının seçmene dağıtımı tamamlanacak.

- 19 Haziran: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.

- 23 Haziran: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.

- 24 Haziran: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona  erecek. Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. (saat 23.59)

- İkinci oylamaya ilişkin takvim

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı takdirde 8  Temmuz 2018 Pazar günü yapılacak ikinci oylamaya ilişkin seçim takvimi ise şöyle  işleyecek:

- 25 Haziran: İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin  herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesinin son günü. (Saat  17.00). İkinci oylama propaganda döneminin başlangıcı.

- 26 Haziran: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme  tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü. (Saat 17.00).  İlçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en  geç 23.59'a kadar karara bağlanacak.

- 28 Haziran: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme  tutanaklarına karşı yapılan itiraz YSK tarafından karara bağlanacak.

- 29 Haziran: YSK kesin seçim sonuçlarını ilan edecek.

- 30 Haziran: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemine  başlanacak

- 4 Temmuz: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.

- 7 Temmuz: Seçim propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek.

- 8 Temmuz: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona  erecek.

- 9 Temmuz: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek.

- 12 Temmuz: YSK kesin seçim sonuçlarını ilan edecek.

KAÇ SEÇMEN OY KULLANACAK?

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde yurt içinde ve yurt dışında toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmenin oy kullanabileceğini bildirdi.

Güven, 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde adayların oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için düzenlenen kura öncesinde açıklamalarda bulundu.

Sadi Güven, açıklamasına Gazze'de şehit olan Filistinlilere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyerek başladı.

Seçmen sayısına ilişkin bilgi veren Güven, 14 Mayıs 2018 itibarıyla yurt içinde 56 milyon 342 bin 263, yurt dışında 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere, toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen bulunduğunu, tahmini sandık sayısının 180 bin 896 olduğunu söyledi.

Güven, bu seçimde ilk defa seçmen olan 1 milyon 650 bin 171 kişinin oy kullanacağını bildirdi.

Yurt dışında 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kurulacağını hatırlatan Güven, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin 36 gümrük kapısında oy kullanabileceğini açıkladı.

Güven, gümrük kapıları ve yurt dışı temsilciliklerde oy kullanma işleminin 7 Haziran'da başlayacağını hatırlatarak, seçmen sayısına göre bu ülkelerde 1-13 gün arası süreyle oy kullandırılacağını, 13 gün oy kullandırılan ülkelerde seçmenlerin oy kullanma işlemini son güne bırakmamalarının yoğunluk yaşanmaması için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bu haftanın Engelliler Haftası olduğunu dile getiren Güven, YSK'nin internet sitesinin engelli erişimine tam anlamıyla uygun hale getirildiğini anlattı.

Güven, 664 bin 326 engelli seçmen ile 75 yaş ve üzeri 2 milyon 473 bin 800 seçmenin, aileleriyle birlikte 5 milyon 333 bin 899 kişinin sandık alanlarının giriş katlarında oylarını kullanacağını aktardı.

Sadi Güven, ayrıca bu seçimlerde ilk defa yatağa bağımlı seçmenlerin oy kullanabilmeleri için 271 ilçede seyyar sandık kurulacağına dikkati çekti.

SEÇİM NEDİR?

Seçim bir kişinin belirli bir göreve, kanunların gösterdiği şekilde verilecek oylarla getirilmesi sistemidir. Millet Meclisi, Senato, Belediye Meclisi, II Genel Meclisi, İhtiyar Heyeti üyeleriyle muhtarlar hep seçimle iş başına getirilir. Böylece seçmenleri adına hareket ve faaliyet gösterme yetkisini kazanırlar. Seçimler, halkın, hemşerilik ve yurttaşlık haklarının belirmesi demektir. Anayasamızın 55. maddesine göre, yurttaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Seçimler, serbest, eşit, gizli, tek dereceli genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre yapılır. Siyasi seçimler belli başlı iki sisteme göre yapılır. «Çoğunluk Sistemi» nde, bir seçim bölgesinde kullanılan oyların çoğunu kazanan parti, ya da şahıs, seçimi de kazanmış olur. Öteki oylar boşa gider. «Nispi Sistem» de ise üyelikler,. kazanılan oy oranında paylaşılır.

AGİT'in 24 Haziran sonrası için şaibe algısı oluşturarak, Türkiye'de kaos planı yaptığı ifade edildi

Aralarında bölücü terör örgütü PKK'yı açıktan destekleyenlerin de bulunduğu bazı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin, 24 Haziran sonrası için "şaibe" algısı oluşturarak, Türkiye'de kaos planı yaptığı bildirildi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye'ye, 24 Haziran Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin seçimleri izlemek üzere 400'e yakın AGİT gözlemcisi geldi.

Bunlardan 12'si çekirdek ekipte yer alıyor, diğerleri ise seçime ilişkin kurumlarda ve illerde oy kullanma ile sonuçların açıklanma süreçlerini takip edecek.

Türkiye'ye kabul edilen AGİT gözlemcilerinden bazılarının Ankara ve İstanbul'da bazı görüşmeler yaptığı ve görüştüğü "muhalif" kişilere, "Yaptırdığımız anketler ve yapılmış anketlere göre Erdoğan, yüzde 50'yi yine 2014'teki gibi az farkla geçerek cumhurbaşkanlığını kazanıyor. AKP ve MHP ittifakının oyları da TBMM'de yeterli sayıya ulaşıyor. Muhalefet seçimleri kazanamıyor." değerlendirmesinde bulundukları ve seçim sonuçlarına gölge düşürmek üzere taktik verdikleri öğrenildi.

"Şaibe, sokağı konsolide etmek için gerekli"

Bazı AGİT üyelerinin, "seçimlere şaibe karıştığını gündeme getirmenin, sokağı konsolide etmek için gerekli olduğu, seçimlerin eşit şartlar altında gerçekleşmediği, iktidarın kamu gücünü sınırsız şekilde kullandığı seçimlerde görev alan kamu görevlilerinin bağımsız ve tarafsız hareket etmesinin mümkün olmadığı" algısını işlemeleri yönünde telkinlerde bulunduğu belirtildi.

AGİT üyelerinin, bazı muhalif kişilerle yaptıkları özel görüşmede, "Seçimlere OHAL gölgesinde gidilmesini sık sık işleyin. Seçimleri yapan kurumları hedef alın. 120 bin seçmenin oy kullanacağı sandıkların taşınacak olmasını kullanın. Mühürsüz oyların geçerli sayılmasıyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararını kullanın. YSK'nin seçim sonuçlarını derlediği SEÇSİS'in güvenilirliğini sorgulayan açıklamalarda bulunun." tavsiyelerini aktardığı öğrenildi.

"Geniş çaplı protestolar organize edilmesi için çağrı yapın"
Bazı AGİT yetkililerinin, "seçim sonuçları netleştikten sonra muhalif kesimleri sokağa çekmek üzere geniş çaplı protestolar düzenlenmesi için çağrılar yapılmasını telkin ettiği" belirtildi.

Ayrıca bazı AGİT gözlemcilerinin Türkiye'de yerleşik yabancı misyon yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiği ve alınan kararlar kapsamında, kamuoyunda bilinen değişik kesimlerden, ünlü isimler üzerinden "seçimlere şaibe karıştığı" iddiasını pekiştirici algının yayılması yönünde çalışmalar yapılmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

Aralarında bölücü terör örgütü PKK'yı açıktan destekleyenlerin de bulunduğu bazı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerinin, 24 Haziran sonrası için "şaibe" algısı oluşturarak, Türkiye'de kaos planı yaptığı öğrenildi.

Öte yandan bazı AGİT yetkililerinin, seçime ilişkin çalışma yürüten bazı kurumlara ziyaret talebinde bulunduğu ve bu ziyaretler sonrasında "şaibe" açıklaması yapmayı planladığı ifade edildi.

Geçen yıl yapılan anayasa değişikliği referandumunu izleyen AGİT yetkilileri, oylamanın "eşit olmayan koşullarda" yapıldığı eleştirisinde bulunmuştu.

AGİT temsilcileri

Daha önce AGİT'in gözlemcileri arasında, adı terör örgütü PKK çevrelerinde anılan ve bizzat terör faaliyetleri gerçekleştiren kişilerin de AGİT temsilcilikleri yaptığı tespit edilmişti.

AGİT'in, Avrupa'nın teröre en çok sahip çıkan kurumlar arasında yer aldığı ifade ediliyor.

Bu arada 24 Haziran seçimlerini izlemek için Türkiye'ye gelmek isteyen Alman Sol Parti milletvekili Andrej Hunko ile İsveçli parlamenter Jaber Karim Amin'e ülkeye giriş izni verilmedi.

Honko'nun, Viyana'da uçağa binerken kendisine giriş izni verilmediği bilgisini alınca uçaktan indiği öğrenildi. Hunko, terör örgütü PKK bayrağıyla fotoğraf çektirmiş ve Türkiye'nin büyük tepkisini çekmişti. Alman vekil aynı zamanda ülkesinde PKK yasağının kaldırılması için yaptığı çalışmalarla biliniyor.

Hunko, Türkiye'de 16 Nisan 2017 yapılan referandumu dahil önceki seçimlerde gözlemcilik yapmış, OHAL altında düzenlenen seçimleri eleştirmişti.

İsveç Yeşiller Partisi üyesi Jaber Karim Amin de geçen hafta Stockholm’den İstanbul'a iniş yaptı ancak Türkiye'ye giriş yasağı olduğu gerekçesiyle pasaport kontrol noktasında durduruldu. Amin, İsveç'e geri gönderildi.

Ara raporda seçim süreci eleştirilmişti

AGİT'in, 24 Haziran seçimlerine ilişkin geçen hafta açıkladığı ara raporda, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "diğer adaylara terör destekçiliğiyle suçlama yönelttiği ve dava açtığı" vurgusu yapılırken, FETÖ ve PKK destekçisi yayınlar nedeniyle kapatılan propaganda kuruluşlarına destek veren ifadeler yer almıştı.

24 Mayıs'ta resmi olarak görevine başlayan Büyükelçi Audrey Glover başkanlığındaki AGİT Seçim Gözlem Misyonu, seçim sürecine ilişkin hazırladığı ara raporda, YSK'nin, seçim sürecine ilişkin yegane karar verici organ olduğu ve siyasi partiler veya seçmenler tarafından YSK kararları aleyhine yargıya başvurulamadığı belirtilmişti.

Raporda, sosyal medya üzerinden, terör propagandası, nefret söylemi, devletin bütünlüğü ve toplumsal bütünlük aleyhine faaliyet suçu işleyenler hakkında yasal işlem yapılması eleştirilirken, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin, 9 Mayıs'taki OHAL'in kaldırılması çağrısı hatırlatılmıştı.

AGİT'in referandum raporu

AGİT, 16 Nisan 2017'deki referandumun ardından da benzer bir rapor açıklamış ve seçimlerin demokratik ortamda gerçekleşmediğini ileri sürmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rapora tepki göstererek, "Bunlar kendilerine göre bir rapor hazırladılar. Önce haddinizi bilin. Sizin hazırlayacağınız siyasi içerikli raporları ne görürüz, ne duyarız, ne biliriz. Biz yolumuza devam ederiz. Onu siz külahımıza anlatın. Bu ülke hiçbir batı ülkesinde görülmeyen kadar demokratik bir seçim gerçekleştirmiştir. Bakıyorsun bir rapor, bir şeyler yazıyor fakat bu tür raportörleri barındıranlara ben teessüf ediyorum." ifadelerini kullanmıştı.

(AA)