Abone Ol

Enişte ile baldız evlenebilir mi? Bugün'ün sırdaş yazarına zor soru!

Mehmet Paksu, 'sırdaş' köşesinde sizlerden gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. İşte sizlerden gelen bazı sorular ve Paksu'nun verdiği cevaplar...

Enişte ile baldız evlenebilir mi? Bugün'ün sırdaş yazarına zor soru!

Eşim bir seneden fazladır bana yaklaşmıyor. Eşim bir seneden fazladır bana yaklaşmıyor. Her şeyine sabretmeme rağmen şimdi de "mahşerde hesaplaşacağız" diyor. Yuvamı kurtarmak istiyorum, ama cennetim eş izniyle mi? Bir bayan eşinin izni olmadan cennete giremez mi? Ayrılsam mı, yardım lütfen!

(Rumuz : Cennetim)


Eşiyle arasında sorunu olan sadece siz değilsiniz. Hayatta insanın başına her şey gelebiliyor. Hemen "ah, vah" etmeyin. Olayı soğukkanlılıkla karşılayın. Bir gün gelip bu sıkıntının geçeceğini düşünün. Dayanma gücünüzü bitirmeyin. Bir yıl öncesine kadar mutlu bir hayat yaşamışsınız. Bundan sonra da yaşayacaksınız. Bütün sıkıntılar aşmak için vardır, takılmak, orada kalmak için değil. Şu hadisi duymuş olmalısınız:

"Kendisinden kocası razı olduğu halde ölen (Müslüman) kadın Cennete girer." Siz zaten onu seviyorsunuz, kaybetmekten korkuyorsunuz. Eşiniz sizin bir sözünüze, bir davranışınıza kızmış olabilir. "Nerede hata yaptım acaba?" der de, bir süre karşılık beklemeden sevginizi artırırsanız, "Cennet arkadaşınızı" yeniden kazanabilirsiniz. Sorunu mahşere taşımadan burada çözmeniz her zaman mümkün.

Eşime büyük yanlış yaptım


Eşime büyük yanlış yaptım. O da namazı, sohbeti, her şeyi bıraktı. Kendini içkiye verdi. Sebep oldum. Affı yok mudur? Onun için ne yapmalıyım? Ne olur yardım edin?

(Rumuz : Yardım)

İnsan şeytana uyabiliyor, bir anlık boşluk yaşayıp duygularının esiri olabiliyor. Fakat insan düştüğü yerden kalkmayı bilmeli. Kırdığı kalbi kazanmaya çalışmalıdır. Olayın pişmanlığını duymuşsanız, neden ümitsizliğe kapılıyorsunuz ki...

Yaptığınız yanlışa, eşiniz bir başka yanlışla cevap/ders vermemeliydi. İkiniz için de tövbe kapısı açık, hem de ardına kadar. Peygamberimiz ne güzel diyor:

"Pişmanlık gerçek tövbedir." Bunun için söz yerindeyse, eşinize kul/köle olun, onun güvenini kazanın, sadakatinizi sağlamlaştırın. Karşılıksız fedakârlık anlamına gelen "şefkat" dilini sıkça kullanın.

Enişteyle baldız evlenebilir mi?

Enişteyle baldız evlenebilir mi? Her ikisi de evli. Birbirini sevmişler. Ayırmadık. Acaba günah mıdır?

(Rumuz : ikilem)


Sorunuzun cevabı Kur'ân'da yer alıyor. Nisa Suresi'nin 23 ve 24. âyetlerinde evlenilmesi caiz olmayan 14 hanımdan söz edilir. Bunlardan birisi "Bir arada iki kız kardeşi nikâhlamak", diğeri de "evli kadınlarla evlenmek"tir. Sözünü ettiğiniz kadın hem o kişinin baldızı, hem evli birisi. Bu durumda her iki sakınca bir arada bulunuyor.

"Sevgi" meselesi yeterli değil, yanlış bir şey insanı doğruya götürmez. Sevgi de "helal dairede" olmalı, "harama girmeye gerek" kalmamalı. Onlara yakınları olarak yardım edin, doğruyu yapmalarına destek olun. Çünkü bu kişiler olayın mahiyetini bilmiyorlar. Fazla zaman geçirmeden meselenin hal yoluna gidin. Kazançlı çıkacaksınız.

Acaba beni boşamış mıdır?

Ben eşimden iki sene önce boşandım. Şimdi başka birisiyle nişanlandım, beni boşayıp boşamadığını öğrenmek için eski eşime sormalı mıyım?

(Rumuz : Nişanlı)


İşin farkında olmanız önemli. Bu sizin hassasiyetinizi gösteriyor. İkincisi, evliliği sağlam bir zemin üzerine kurmanız için, ilk eşinizle olan bağınızı bütünüyle kesmeniz gerekir. Dinen boşayıp boşamadığını bilmiyorsanız, önce bunu öğrenmeye çalışın. Boşamışsa mesele yok. Fakat boşamamışsa yakınlarınızın yardımına başvurun. Dini açıdan o sizi boşamadıkça şimdiki nişanlınızla evlenmeniz doğru olmaz. Diğer yandan, mahkemede hakim boşamışsa, boşanmış sayılırsınız.

MEHMET PAKSU sorularınızı yanıtlıyor.

iLETiŞiM HATTI

Mail : mpaksu@bugun.com.tr
SMS : SIRDAS yaz boşluk bırak mesajını yaz 3418'e gönder