Abone Ol

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi

Türkiye inanılması güç bir gece yaşadı. İşte darbe girişiminin özeti...

Saat saat 15 Temmuz askeri darbe girişimi!

İlk olarak akşam saatlerinde İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş yönü askerler tarafından trafiğe kapatıldı. Twitter kullanıcıları attıkları tweetlerde köprülerden video ve fotoğraflar paylaştı. Ankara'da da çok sayıda askeri jetin  'alçak uçuş' yaptığı belirtildi.

Vatandaşlar ne olduğunu anlamaya çalışırken ilk açıklama Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. Yıldırım, bir kalkışma girişiminin olduğunu belirterek "Bu girişime izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyeceklerdir" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından medya aracılığıyla yapılan açıklamada 'Ülke yönetimine bütünüyle el konmuştur' denildi. Anadolu Ajansı Genelkurmay BaşkanıOrgeneral Hulusi Akar'ın rehin alındığını duyurdu. TRT'de "Yurtta Sulh Konseyi" adı altında darbe bildirisi okutuldu, ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağının uygulanacağı belirtildi...

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 1İstanbul'da askeri darbe girişimi görüntüleri

Anadolu Ajansı, F16'ların bir helikopteri düşürdüğünü ve Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı'na yapılan saldırı sonucu 17 polisin şehit olduğunu duyurmuştu. Gölbaşı Başsavcılığı, "Ankara'daki saldırılarda 42 kişi hayatını kaybetti" açıklamasını yaptı...
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 'darbeye teşebbüs' soruşturması başlattı.
Saatler 02:30'u gösterdiğinde ise Türkiye'nin kalbinde, TBMM binası bombalandı. Saldırılar gece boyu sürdü.
CNN Türk, Doğan Medya Center binasına bir grup askerin zorla girdiğini duyurdu. Kısa süre sonra kanal çalışanları dışarı çıkarıldı. Canlı yayına askerler ve kanal çalışanları arasındaki tartışmaların sesleri yansırken silah sesi duyuldu.
Erdoğan Marmaris dönüşü İstanbul'da yaptığı açıklamada Marmaris'in bombalandığını söyledi ve 'Benim Genel Sekreterimi alıp götürdüler' açıklamasında bulundu. Bunun bir vatan ihanet hareketi olduğunu belirten Erdoğan, bunun ağır bir bedeli olduğunu vurguladı.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 2

Haber önce sosyal medyada duyuldu...

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 3

İstanbul'daki köprüler tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı. TSK, medya aracılığıyla 'Ülke yönetimine bütünüyle el konulmuştur' açıklamasını yaptı.

Ayrıca Ankara semalarında askeri jetlerinin uçtuğu yönünde tweetler de paylaşıldı.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 4

Doğan Haber Ajansı, Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığını ve Genelkurmay'ın önünde çok sayıda ambulansın hazır bulundurulduğunu duyurdu.

Ajans Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün tüm personeli göreve çağırdığı bilgisini de geçti.

Asker vatandaşa 'evinize gidin' dedi

Ajanslardan Boğaziçi Köprüsü'nde Avrupa istikametinde trafiğin tamamen durdurulduğu bilgisi geçti

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 5

Reuters'ın görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre Başkent Ankara'da silah sesleri duyuldu.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 6

İlk açıklama Başbakan Yıldırım'dan: Bu bir kalkışmadır
Başbakan Binali Yıldırım konuyla ilgili şunları söyledi:

"Askerin içerisinde bir grubun kalkışması söz konusu. Bunun yapanlar en ağır bedeli ödeyecektir

Demokrasiye ve milli iradeye kalkışma var. Buna izin vermeyeceğiz. Demokrasiden asla taviz verilmeyecek. Yapanlar en ağır bedeli ödeyecek

Başbakan Yıldırım: "(Askeri kalkışma iddiası) Kim olduğu, hangi amaçla hareket ettiklerini kısa sürede anlayacağız ve gereğini yapacağız. Milletimiz rahat olsun, asla ve asla yasa dışı, demokrasiyi kesintiye uğratacak faaliyetlere müsamaha göstermeyeceğiz."

Başbakan Yıldırım, bu kalkışmaya karşı güvenlik güçlerinin harekete geçtiğini de vurguladı.
Al Jazeera Türk muhabiri, 'darbeye teşebbüs' soruşturması başlatıldığını duyurdu.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 7

Genelkurmay'dan bakanlıklara gönderilen 'Sıkıyönetim Direktifi'

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 8

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 9TRT 1'de TSK'nın korsan bildirisi okundu

' Ülke yönetimine bütünüyle el konmuştur'
Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

"Türk Silahlı Kuvvetleri; anayasal düzeninin, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin tekrar temin ve tesisi; ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden hakim kılınması; bozulan asayiş düzeninin tekrar sağlanması; maksadıyla ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur. Tüm uluslararası anlaşmalarımız ve taahhütlerimiz geçerliliğini korumaktadır. Tüm dünya ülkeleri ile iyi ilişkilerimizin devam edeceğini temenni ederiz."
Asker TRT binasına girdi.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 10

TRT 1 spikeri tarafından silah zoruyla 'Yurtta Sulh Konseyi'nin bildirisi okundu.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 11

Erdoğan'ın evinin önünde güvenlik önlemi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evinin bulunduğun Üsküdar Kısıklı Caddesi'nde polis güvenlik önlemleri aldı. Cadde trafiği her iki yönde özel harekat polisleri tarafından kapatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 12

Erdoğan CNN Türk yayınında şunları söyledi:

"Bugünkü bu gelişme gerçekten Silahlı Kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın ne yazık ki kalkışma hareketidir. Bu malum yapıya ait, paralel yapılanmanın teşvik ettiği, üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir. Ülkemizin, birliği, beraberliği, bütünlüğüne yönelik bu harekete karşı inanıyorum ki milletçe vereceğimiz güzel bir cevapla bunlar gerekli cezayı alacaklardır." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 13Erdoğan’dan ilk açıklama: Bütün halkı meydanlara bekliyorum!

"Meydanlara ve havalimanlarına davet ediyorum"
"Bu arada milletime de bir çağrı yapıyorum, oda şudur, milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum, havalimanlarına davet ediyorum ve milletçe meydanlarda, havalimanında toplanalım ve bunların o azınlık grubu, tanklarıyla, toplarıyla gelsinler ne yapacaklarsa halka orada yapsınlar. Halkın gücünün üstünde bir güç ben tanımadım bugüne kadar."

"Bedelini çok ağır ödeyecekler"
"Şu anda bu milletin imkanlarıyla ortaya konmuş olan tankı, topu, uçağını, helikopterini kullanarak milletin üzerine gelmenin bedelini bunlar çok ağır ödeyeceklerdir. Bu konuda gerek Cumhurbaşkanı olarak gerek Başbakanımız, hükümetimiz olarak bizler atılması gereken adımlar neyse dik durmak suretiyle bu adımı atacağız."

Erdoğan'ın kameralar karşısında ilk açıklaması ise şöyleydi: 'Üstesinden gelinecek'

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 14

Birinci Ordu Komutanı Dündar: Endişe edecek bir durum yok

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 15

İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmayla ilgili açıklama yapan Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, "Birinci Ordu Komutanlığı içinde küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz." dedi.

Ümit Dündar, "Bu olaylar meydana geldiği andan itibaren Sayın Valimizle bir araya gelip İstanbul üzerine yoğunlaştık. Buradaki problemi çözmek için çalışıyoruz." dedi.
DHA, Boğaziçi Köprüsü'nden geçmek isteyenlere ateş açıldığını duyurdu.

01.10 itibariyle Boğaziçi Köprüsü tarafından gelen silah sesleri duyuldu.

Genel Kurul'da 100'den fazla vekil nöbet tutuyor. TBMM yakınlarından peşpeşe patlama sesleri duyuluyor.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 16

Anadolu Ajansı Meclis'e birden fazla bomba atıldığını duyurdu. İçeride bulunan vekillerTwitter aracılığıyla iyi olduklarını bildirdi.

TBMM'de ilki Dikmen kapısı, ikincisi ziyaretçi kapısında olmak üzere toplam 4 patlamagerçekleştiği belirtildi.

Asker CNN Türk binasına girdi.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 17

CNN Türk'e giren bir grup asker yayını kesti ve çalışanları dışarı çıkardı. Canlı yayına çalışanlar ile askerler arasındaki tartışmanın sesleri yansıdı. Bu anlarda bir kaç el de silah sesi duyuldu.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 18Kanal D ve CNN Türk binasını askerler bastı

Daha sonra bina önünde toplanan kalabalık 'asker dışarı' sloganları atmaya başladı.

CNN Türk binasındaki durumu Nevşin Mengü anlattı.

Saat 04.30 sularında CNN Türk tekrar yayına başladı. CNN Türk ve Kanal D'nin olduğu Doğan Medya binasındaki askerler gözaltına alındı.

Erdoğan'dan yeni açıklama: Genelkurmay Başkanı’ımızın durumunu bilmiyorum.

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 19

15 Temmuz askeri darbe girişimi! Saat saat Türkiye'nin en uzun gecesi - Resim: 20Erdoğan: Benim kaldığım oteli bombaladılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "Şu anda yapılan bir hareket ihanet hareketidir. Bir ayaklanma hareketidir ve bu vatana ihanetin bedelini de çok ağır ödeyecekler" dedi. 'Benim Genel Sekreterimi alıp götürdüler' diyen Erdoğan Genelkurmay Başkanı'nın akıbetini bilmediği söyledi.

onedio